/ /

Bäst i test: Bästa vattenkittel 2023

Vatttenkittel hero

En vattenkittel är perfekt för dig som vill koka upp vatten för en kopp te eller kaffe snabbt. De är enkla att använda och har oftast en smart pip-funktion så man vet att vattnet kokar. Men det finns många olika varianter och även flera nya moderna kittlar. Så, vilken är egentligen den bästa? Vi har analyserat och recenserat de 6 bästa vattenkittlarna för olika scenarion.

De 6 bästa vattenkittlarna 2023

 1. Alessi Pipkittel Rostfritt Stål – Testvinnare
 2. Dorre Kaffepanna 1,5 Liter – Billig
 3. Demeyere Vattenkittel 18 cm – Premiumvariant
 4. Zwilling Enfinigy – Elektrisk
 5. Hario Buono Kittel V60 – Lång pipa
 6. Kitchen Craft Vattenkittel – För induktion

1. Alessi Pipkittel Rostfritt Stål – Vattenkittel bäst i test

Vattenkittel bäst i test

Denna vattenkittel i rostfritt stål med blått handtag är vår testvinnare. Designad av Michael Graves, är den inte bara praktisk utan också en estetisk tillgång. Den blankpolerade ytan ger en lyxig känsla och det rostfria stålet garanterar hållbarhet och lång livslängd. Den blåa handtaget ger en fin kontrast till det rostfria stålet och ger kitteln en unik och modern touch.

En av de mest charmiga egenskaperna hos denna pipkittel är den lilla fågeln som sjunger när vattnet kokar. Detta är inte bara en rolig detalj, utan också en praktisk funktion som meddelar när vattnet är klart. Med en kapacitet på 2 liter är den tillräckligt stor för att tillgodose behoven hos en genomsnittlig familj.

Dessutom fungerar den på alla typer av spisar, inklusive induktionshäll, vilket gör den mycket mångsidig. Måtten på 22,5 x 22 cm gör den kompakt nog att passa på de flesta köksbänkar utan att ta upp för mycket utrymme.

Fördelar

 • Värmer upp snabbt
 • Skönt handtag
 • Bra pipa

Nackdelar

 • Inga nackdelar

2. Dorre Kaffepanna 1,5 Liter – Bästa billiga vattenkittel

Vattenkittel billig

Dorre’s vattenkittel är en av de billigaste på marknaden, men som fortfarande håller hög kvalité. Den är tillverkad i rostfritt stål, vilket ger den en stilren och tidlös design. Dessutom har den ett handtag i bakelit, vilket ger en behaglig och säker grepp. Kaffepannan är kompatibel med alla spishällar, inklusive induktion, vilket gör den till en praktisk och mångsidig produkt för alla hushåll.

En av de mest framstående funktionerna i denna kaffepanna är dess smarta visselfunktion. Denna funktion meddelar när vattnet har kokat, vilket är mycket praktiskt och tidseffektivt. Botten av pannan är gjord av stål med en aluminiumkärna, vilket hjälper till att hålla värmen och säkerställer att ditt kaffe eller te förblir varmt under en längre tid. Sammanfattningsvis är Dorre’s kaffepanna en högkvalitativ, funktionell och elegant produkt som definitivt kommer att förbättra din kaffe- eller teupplevelse.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Bra visselfunktion
 • Håller värmen bra

Nackdelar

 • Inga nackdelar

3. Demeyere Vattenkittel 18 cm – Premiumvarianten

Vattenkittel premiumvariant

Denna vattenkittel från Demeyere är en riktig premiumvariant och det kommer också förstå snart. Med sin 3 lager tjocka botten sprids värmen jämnt utmed hela kannan, vilket garanterar en perfekt temperatur på ditt te eller kaffe. Dessutom är designen både elegant och funktionell, vilket gör kannan till en självklar designdetalj i köket. Den belgiska tillverkaren Demeyere är världskänd för sina rostfria köksredskap av högsta kvalitet, och denna vattenkittel är inget undantag.

Demeyeres produkter är kända för sin funktionalitet, effektivitet och hållbarhet, och denna vattenkittel lever upp till alla dessa kriterier. Den är tillverkad med strikt kvalitetsstandard och med normal användning och minimalt underhåll kommer den att tillgodose dina köksbehov i många år framöver. Dessutom har vattenkitteln en fantastisk värmeledningsförmåga tack vare den unika sandwichkonstruktionen med rostfritt och aluminium.

Fördelar

 • Premiumvariant
 • 3-lager botten
 • Hållbar

Nackdelar

 • Något oskönt handtag

4. Zwilling Enfinigy – Bästa elektriska vattekittel

Vattenkittel elektrisk

Zwillings Enfinigy vattekittel är den bästa elektriska kitteln. Den är tillverkad av rostfritt stål, vilket inte bara ger den en elegant och modern look, men också gör den lätt att rengöra. Med en kapacitet på 1,5 liter är den tillräckligt stor för att tillgodose behoven hos en genomsnittlig familj. Dessutom är den utrustad med en dold värmare, vilket innebär att vattnet värms upp snabbt och effektivt.

En av de mest imponerande funktionerna hos denna vattenkokare är dess dubbelisolering. Detta innebär att vattnet hålls varmt längre, samtidigt som utsidan förblir sval, vilket är en stor fördel. Dessutom har den ett 70-graders locköppning, vilket förhindrar direktkontakt med varm ånga. Den har också ett integrerat kalkfilter, vilket är en stor fördel för dem som bor i områden med hårt vatten.

Fördelar

 • Elektrisk
 • Dubbelisolering
 • Rostfritt stål

Nackdelar

 • Behöver el

5. Hario Buono Kittel V60 – Lång pipa

Vattenkittel lång pipa

Hario Buono vattenkittel har en extra lång pipa för att man enkelt skall kunna hälla. Den smala, långa pipen gör det möjligt att hälla en smal och fin stråle i ett jämt flöde, vilket är perfekt för pour over bryggning, chemex bryggning och aeropress. Dessutom är den ergonomiska designen och det lutande handtaget skonsamt för handleden, vilket gör det bekvämt att använda även under längre perioder.

Denna vattenkittel är inte bara funktionell, utan också estetiskt tilltalande. Den kan rymma upp till 1200 ml, men det rekommenderas att inte fylla den mer än 800 ml för att undvika att det rinner över vid uppkokning. Dessutom är den energisnål och snabb att värma upp på en induktionsspis, vilket gör den till ett effektivt alternativ för upphettning av vatten. Slutligen kan Hario Buono vattenkittel ställas direkt på spisen, vilket gör den till ett praktiskt och mångsidigt verktyg i köket.

Fördelar

 • Lång och smidig pipa
 • Snygg design
 • Rymmer 1200ml

Nackdelar

 • Inga

6. Kitchen Craft Vattenkittel – För induktion

Vattenkittel för induktion

Kitchen Crafts enkla och stilrena kittel passar utmärkt för dig med en induktionshäll. Den är utrustad med en vissla, vilket gör att du alltid vet när vattnet kokar. Detta är en mycket praktisk funktion som sparar tid och energi. Kitteln rymmer 1,4 liter, vilket är tillräckligt för de flesta hushållsbehov. Den finns i tre olika färger: blå, beige och grå, vilket innebär att du kan välja den som bäst matchar ditt kök.

Kitteln är tillverkad av rostfritt stål, vilket gör den hållbar och slitstark. Den kan användas på alla spissorter, inklusive induktion, vilket gör den mycket mångsidig. Dessutom kommer den med en 10 års garanti, vilket ger dig trygghet och försäkrar dig om dess kvalitet. Den klassiska vintage-inspirerade designen är tidlös och kommer att dekorera de flesta kök.

Fördelar

 • För induktionshäll
 • Fräck design
 • Håller värmen bra

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Vattenkittel i rostfritt stål på en bänk

Att tänka på innan man köper en vattenkittel

 1. Kapacitet och storlek: Vattenkokare kommer i olika storlekar och kapaciteter. Innan du köper en bör du överväga hur mycket vatten du vanligtvis kokar åt gången. Om du ofta kokar vatten till flera personer eller för större matlagningssyften kan en större kapacitet vara mer praktisk. Å andra sidan, om du har begränsat utrymme på köksbänken, är en mindre och mer kompakt vattenkokare kanske mer lämplig.
 2. Effekt och uppvärmningstid: Effekten på vattenkokaren påverkar hur snabbt den kan koka upp vattnet. Hög effekt resulterar oftast i snabbare uppvärmningstid. Detta kan vara viktigt om du är i en brådskande situation eller om du bara vill ha ditt varma vatten snabbt. Tänk på att högre effekt ibland kan betyda högre energiförbrukning.
 3. Material och design: Vattenkokare finns i olika material, vanligtvis rostfritt stål, plast eller glas. Rostfritt stål är robust och hållbart, medan plast och glas kan vara mer känsliga för repor och slitage. Utöver materialet är designen också viktig för att matcha din köksinredning och personlig stil. Enkel rengöring och eventuella säkerhetsfunktioner (till exempel automatisk avstängning när vattnet kokar) är också viktiga aspekter att överväga.

Vad är en vattenkittel?

En vattenkittel är en behållare, ofta tillverkad av metall, som används för att koka vatten, vanligtvis på en spis. Den har ofta en pip för att hälla ut vattnet och ett handtag för att lyfta den. Vissa vattenkittlar har också en vissla som ljuder när vattnet har kokat upp.

Hur fungerar en vattenkittel?

En vattenkittel, även känd som en tekokare, fungerar genom att värma upp vatten till kokpunkten. Detta görs vanligtvis genom att placera kitteln på en värmekälla, som en spis eller en elektrisk värmeelement.

När vattenkitteln placeras på värmekällan börjar värmen att överföras till vattnet inuti kitteln. Värmen gör att vattnets molekyler börjar röra sig snabbare och snabbare, vilket ökar vattnets temperatur. När vattnet når 100 grader Celsius (vid normalt atmosfärstryck), börjar det att koka och ånga bildas.

Elektrisk eller inte?

Om du ofta kokar vatten för te, kaffe eller matlagning kan en elektrisk vattenkittel vara en bra investering. De är oftast snabbare och mer energieffektiva än att använda en spis. Dessutom har de ofta inbyggda säkerhetsfunktioner som automatisk avstängning när vattnet har kokat.

Men om du sällan kokar vatten, eller om du har en mycket liten köksyta, kanske du inte behöver en. Det är också värt att notera att elektriska vattenkokare kan vara dyrare än traditionella spiskokare.

Hur man rengör en vattenkittel

Att rengöra en vattenkittel kan göras på flera sätt, beroende på vilket material ketteln är gjord av och hur mycket kalkavlagringar det finns. Här är några steg för att rengöra en vattenkittel:

 1. Töm ketteln: Börja med att tömma ketteln på allt vatten. Om det finns mycket kalkavlagringar i botten, kan du skaka ut dem.
 2. Använd ättika: Fyll ketteln med en blandning av hälften vatten och hälften ättika. Låt blandningen stå i ketteln i minst en timme, eller över natten om det finns mycket kalkavlagringar.
 3. Koka upp blandningen: Sätt på ketteln och låt blandningen koka upp. När den har kokat upp, stäng av ketteln och låt blandningen svalna.
 4. Skrubba insidan: Använd en mjuk borste eller svamp för att skrubba insidan av ketteln. Var försiktig så att du inte repor ytan.
 5. Skölj ketteln: Töm ketteln och skölj den noggrant med varmt vatten. Upprepa detta steg flera gånger för att säkerställa att all ättika har sköljts bort.

Kom ihåg att inte använda hårda rengöringsmedel eller skrubbsvampar på en vattenkettel, eftersom de kan repa ytan. Om din kettel är gjord av rostfritt stål, kan du använda en speciell rostfri stålrengörare för att få den att glänsa.

Similar Posts