/ /

Bäst i test: Bästa ugnsformen 2023

Bästa ungsformarna

Letar du efter en bra ugnsform för 2023? Det finns många bra alternativ som gör matlagningen enkel och rolig! Vare sig du gillar Mauviels starka pannor eller Staubs snygga formar, finns det något för alla. Här kollar vi på några av de bästa ugnsformarna 2023 som gör varje måltid bättre!

De 4 bästa ugnsformarna 2023

 1. Scanpan Fusion 5 Långpanna – Testvinnare
 2. Staub Rektangulär Ugnsform – I stengods
 3. Mauviel Cook Style – I rostfritt stål
 4. Staub Ugnsform Pumpa – Formad av en pumpa

1. Scanpan Fusion 5 Långpanna – Bästa ugnsformen

Scanpan Fusion 5 Långpanna - Bästa ungsformen

Fusion 5 Långpanna från Scanpan är ugnsformen som blev vår testvinnare. Scanpan Fusion 5 serien, tillverkad i Danmark sedan 1956, erbjuder högkvalitativa grytor och kastruller i 18/10 rostfritt stål, vilket säkerställer maximal hållbarhet och är kockarnas favorit. Serien är känd för sin funktionalitet och tålighet, och produkterna kan användas i ugn upp till 260 grader C. Även om de kan diskas i diskmaskin, rekommenderas handdisk för att bevara kvaliteten. Med en form på 40,5 cm med handtag, är dessa köksredskap idealiska för dem som söker pålitlighet och mångsidighet i köket.

Fördelar

 • Testvinnare
 • Tillverkad i starkt 18/10 rostfritt stål.
 • Tål ugn upp till 260 grader C.
 • Passar för olika maträtter och kök.

Nackdelar

 • För att behålla kvaliteten rekommenderas handdisk.

2. Staub Rektangulär Ugnsform – Bästa gnsform i stengods

Staub Rektangulär Ugnsform - Bästa ungsform i stengods

Staub Rektangulär Ugnsform är en ugnsform i stengods. Den har handtag på kortsidorna är en mångsidig och tålig lösning för alla dina bak- och matlagningsbehov. Den är perfekt för allt från fiskgratäng till lasagne och läckra brownies.

Ugnsformens vackra och funktionella designen gör den inte bara användbar i köket utan även som en elegant serveringslösning, vilket adderar en touch av stil till varje måltid. Tillgänglig i flera attraktiva färger, erbjuder denna ugnsform en kombination av praktisk användning och estetisk charm, vilket gör den till ett utmärkt tillskott i varje kök.

Fördelar

 • I stengods
 • Passar för olika rätter som fiskgratäng och lasagne.
 • Robust stengods som håller länge.
 • Finns i flera attraktiva färger.

Nackdelar

 • Inga

3. Mauviel Cook Style – Bästa ugnsform i rostfritt stål

Mauviel Cook Style - Bästa ungsform i rostfritt stål

Mauviels ugnsfasta panna från Cook Style-kollektionen är en exemplarisk kökskompanjon, särskilt för de som älskar ugnsbakade grönsaker och rotfrukter. Tillverkad i robust rostfritt stål, erbjuder denna panna en kvalitet som är byggd för att hålla hela livet. Den kommer även med en livstidsgaranti från Mauviel. Den är maskindisksäker, vilket ger en bekymmersfri rengöring jämfört med produkter som rekommenderar handdisk, som Scanpan Fusion 5 och Staubs ugnsform.

Med två olika storlekar, 30×20 cm och 35×25 cm, kan du välja den som bäst passar dina behov. Denna panna är inte bara praktisk och hållbar, utan den erbjuder också en livslängd av kulinarisk njutning, vilket gör den till ett värdefullt tillskott i varje kök.

Fördelar

 • Rostfritt stål.
 • Bekväm och enkel rengöring.
 • Finns i 30×20 cm och 35×25 cm för olika behov.
 • Kommer med en garanti från Mauviel.

Nackdelar

 • Priset

4. Staub Ugnsform Pumpa – Med en pumpform

Staub Ugnsform Pumpa - Med en pumpform

Staub Minis unika och eleganta ugnsform i pumpa-form är en sann höjdpunkt i köket och på matbordet. Den gör inte bara matlagningen mer njutbar, utan även serveringen mer personlig och charmig. Tillverkad i hållbart stengods, tål denna form användning i ugn upp till 300 grader C, vilket är högre jämfört med andra liknande produkter som Mauviels panna och Scanpan Fusion 5 serien. Efter användning i ugnen blir den ett konstverk på middagsbordet, där den mattsvarta färgen lätt smälter in med annan inredning och tillbehör.

Liksom andra högkvalitativa köksprodukter, kan denna form diskas i maskin, men handdisk rekommenderas för att bevara materialets livslängd. Den tål även användning i frys, vilket ger ytterligare flexibilitet i köket. Om du söker en ugnsform som kombinerar funktionalitet med enastående design och karaktär, är Staub Minis pumpa-formade ugnsform det perfekta valet.

Fördelar

 • Tål användning i ugn upp till 300 grader C.
 • Pumpa-formen gör serveringen personlig och charmig.
 • Tål även användning i frys, vilket ger extra flexibilitet.
 • Ger bekvämlighet, även om handdisk rekommenderas.

Nackdelar

 • Behöver handdisk

Att tänka på innan man köper en ugnsform

 • Material: Välj en ugnsform tillverkad av ett material som passar dina behov. Keramik och glas är bra för jämn värmefördelning och håller värmen väl, medan metallformer ofta är mer hållbara och har snabbare värmekonduktion. Vissa material, som non-stick och silikon, underlättar rengöring och matlossning.
 • Storlek och Form: Överväg storleken och formen på ugnsformen. Om du ofta lagar mat för många personer kan en större form vara lämplig. Om du har en liten ugn, se till att formen passar in. Formen på formen kan också påverka matlagningen; till exempel kan en djup form vara bättre för lasagne medan en plattare kan vara bättre för bakning.
 • Värmetålighet: Kontrollera ugnsformens värmetålighet. Inte alla ugnsformer tål höga temperaturer, så det är viktigt att veta vilken maximal temperatur formen kan utsättas för utan att skadas. Detta är särskilt viktigt om du planerar att använda formen för recept som kräver höga ugnstemperaturer.

Hur mycket värme tål en ugnsform?

Värmetåligheten hos en ugnsform kan variera beroende på materialet den är tillverkad av. Här är några generella riktlinjer:

 • Glas: De flesta glasformar tål temperaturer upp till 230°C, men vissa kan tåla högre temperaturer. Det är viktigt att undvika temperaturchocker, som att flytta en het form direkt från ugnen till en kall yta, eftersom det kan få glaset att spricka.
 • Metall: Metallugnsformar, som de i aluminium eller stål, kan ofta tåla mycket höga temperaturer, ofta upp till 260°C eller högre, och är därför lämpliga för de flesta matlagningsbehov.
 • Keramik: Keramiska ugnsformar har god värmetålighet, ofta upp till 230°C eller mer, och de håller värmen väl, vilket gör dem lämpliga för gratänger och liknande rätter.
 • Silikon: Silikonformar är flexibla och non-stick, och de flesta tål temperaturer upp till 230°C, även om vissa kan tåla upp till 260°C. De är dock inte lika formstabil som andra material, vilket kan vara en nackdel för vissa recept.
 • Stengods: Stengodsformar kan ofta tåla höga temperaturer, upp till 220°C eller mer, och de är kända för sin förmåga att fördela värmen jämnt.

Dess olika former och användningsområden

Ugnsformar kommer i en mängd olika former och storlekar för att passa olika typer av matlagning och bakning. Här är några av de vanligaste formerna:

1. Rektangulär Form

Denna form är idealisk för lasagne, brownies, gratänger och andra liknande rätter. Den rektangulära formen gör det enkelt att skära maten i portioner.

2. Rund Form

Runda former används ofta för pajer, tårtor och andra bakverk. De kan vara djupa eller grunda beroende på användningsområdet.

3. Fyrkantig Form

Liksom den rektangulära formen är den fyrkantiga formen lämplig för brownies och andra bakverk som ska skäras i bitar. Den kan också användas för mindre gratänger.

Slutsats

I vårat test av ugnsformar så blev Fusion 5 Långpanna från Scanpan vår testvinnare. Det är en robust och bra ugnsform i rostfritt stål. Vi recenserade även 3 andra som vi tycker är värda att kika in.

Similar Posts