/ /

Bäst i test: Bästa stekpannan i rostfritt stål (2023)

Stekpanna i rostfritt stål hero

Letar du efter den bästa stekpannan i rostfritt stål för en bättre matlagning? Då har du kommit helt rätt. Det kan vara svårt att veta vilken panna i rostfritt stål som egentligen är den bästa. Det finns så många olika att välja mellan. Vi har därför samlat information, recensioner och tagit del av testet och har kommit fram till vilka som är de 5 bästa stekpannorna i rostfritt stål.

Se även vårat test av sauteuser om det kan vara av intresse!

De 5 bästa stekpannorna i rostfritt stål

 1. GreenPan Barcelona – Testvinnare
 2. Eva Trio – Prisvärd
 3. Iittala Tools – Premium
 4. Scanpan HaptIQ – 28cm
 5. Demeyere Industry – 24cm

1. GreenPan Barcelona – Testvinnare

GreenPan Barcelona Stekpanna

Denna stekpanna i rostfritt stål från GreenPan blev utan tvekan vår testvinnare. Pannan är tillverkad med en unik kombination av ett tjockt aluminiumhölje och den senaste Magneto induktionstekniken, en kombination som garanterar snabb och jämn värmefördelning. En snabb och jämn värmespridning är avgörande för perfekt matlagning och den här pannan levererar verkligen i detta avseende.

Men det som verkligen sätter pannan i en klass för sig är dess beläggning, Thermolons Infinity Professional. Denna keramiska non-stick-beläggning är förstärkt med diamanter, vilket gör den oerhört hållbar och reptålig.

Fördelar

 • Magneto induktionstekniken
 • INGEN mat fastnar
 • Värms upp lätt
 • Skönt handtag

Nackdelar

 • Inga nackdelar

2. Eva Trio – Prisvärd

Eva Trio Stekpanna Rostfritt Stål

Trio Stekpanna från det välkända hem och husmärket Eva Solo är den mest prisvärda pannan i rostfritt stål. Deras stekpannor i rostfritt stål med beläggning imponerar på flera nivåer. Ett av de mest framstående drag är beläggningen som effektivt förhindrar att mat bränner fast. Detta innebär inte bara enkel och bekymmersfri matlagning, utan också att städningen efteråt blir smidig.

Att använda belagda stekpannor kräver dock lite medvetenhet. För att bevara beläggningens kvalitet över tid är det klokt att undvika metallredskap. Med denna enkla försiktighetsåtgärd kan man förvänta sig att Eva Trio stekpannan kommer att ge många år av utmärkt prestanda i köket. Detta gör den till ett självklart val för den som söker både funktion och hållbarhet.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Hög kvalité
 • Smidigt rengöring
 • Mat fastnar inte
 • Skön att använda

Nackdelar

 • Undvik metallredskap (dock vanligt)

3. Iittala Tools Stekpanna – Premiumvarianten

Iittala Tools Stekpanna

Iittala gör det igen med denna supersnygga stekpanna i rostfritt stål av högsta kvalité. Det bara osar premium om den. Den är som sagt tillverkad av rostfritt stål och aluminium. Denna kombination bjuder på högsta kvalité av matlagning. Stålytan är inte bara slitstark, utan också lätt att hålla ren. Tack vare dess aluminiumkärna kan pannan snabbt reagera på värmeändringar, vilket är idealiskt när du lagar mat och vill justera värmen på spisen.

En av de stora fördelarna med denna panna är dess kompatibilitet. Den fungerar med alla typer av spisar och det är en lättnad att den kan diskas i diskmaskin. Att kalla den för en professionell köksgrej är ingen överdrift, men det bästa är att den smälter in perfekt i vardagens kök.

Fördelar

 • Värms upp snabbt
 • “Best of the best”
 • Skönt handtag
 • Snygg design
 • Kan diskas i diskmaskin

Nackdelar

 • Inga nackdelar

4. Scanpan HaptIQ – Bästa stekpanna rostfritt stål 28cm

Scanpan HaptIQ Stekpanna

Scanpans HaptIQ är den bästa stekpannan i rostfritt stål som har en storlek på 28cm. Ett av dess mest framträdande inslag är den avancerade Stratanium+ non-stick beläggningen, vilket innebär att du kan vara säker på att maten inte fastnar. Stekpannan är konstruerad med en imponerande 5-lagers uppbyggnad av rostfritt stål och aluminium garanterar en panna med lång livslängd och effektiv värmefördelning.

Det som gör HaptIQ-stekpannan särskilt användarvänlig är dess kompatibilitet. Den kan användas på alla spistyper, inklusive induktion samt klarar av ugnstemperaturer upp till 260°C.

Fördelar

 • Mycket stor
 • 5-lagers uppbyggnad av rostfritt stål
 • Skönt handtag
 • Bra värmefördelning
 • Blir varm snabbt

Nackdelar

 • Kan kännas tung

5. Demeyere Industry – Bästa stekpanna rostfritt stål 24cm

Demeyere Industry stekpanna

Demeyeres panna Industry är den bästa stekpannan i rostfritt stål som har en storlek på 28cm. Med sin 5-lagers konstruktion av rostfritt stål och aluminium garanterar stekpannan en jämn värmespridning över hela ytan. Detta bidrar till optimal matlagning varje gång.

De genomtänkta, extra stora handtagen förblir svala och är reptåliga, vilket förenklar hanteringen i köket. Tack vare den magnetiska ytan på utsidan av stekpannan kan den användas på alla spishällar, inklusive induktion. Dessutom tål stekpannan både ugn och maskindisk, vilket gör rengöringen smidig.

Fördelar

 • Skönt och stort handtag
 • Mångsidig
 • Tål diskmaskin
 • Smidig rengöring
 • Non-stick

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Att tänka på innan man köper en stekpanna i rostfritt stål

 • Kvalitet och tjocklek: En stekpanna av hög kvalitet i rostfritt stål bör ha en tjock botten för jämn värmefördelning och för att undvika att pannan böjer sig över tid.
 • Kärna av aluminium eller koppar: För att förbättra värmeledningen har många stekpannor i rostfritt stål en kärna av aluminium eller koppar inbäddad mellan lagren av stål.
 • Handtag: Kontrollera att handtaget är stabilt, bekvämt att hålla i, och inte överhettas under matlagning, vilket kan göra det svårt att hantera pannan.
 • Kompatibilitet med spishäll: Om du har en induktionsspis, se till att stekpannan är kompatibel med induktion.

Varför ha en rostfri stekpanna?

En stekpanna i rostfritt stål har flera fördelar som gör den attraktiv för både amatörkockar och professionella. Här är några skäl att överväga en stekpanna i rostfritt stål:

 1. Hållbarhet: Rostfritt stål är mycket hållbart. Det är motståndskraftigt mot repor, bucklor och kommer inte att rosta eller korrodera över tid.
 2. Neutralt material: Rostfritt stål påverkar inte smaken av maten. Det läcker inte några metaller eller andra ämnen in i maten, vilket gör det till ett säkert och hälsosamt val för matlagning.
 3. Jämn värmefördelning: Många högkvalitativa stekpannor i rostfritt stål har en kärna av aluminium eller koppar som hjälper till med värmeledningen, vilket ger en jämn värmefördelning och undviker “hot spots” där vissa delar av pannan är varmare än andra.
 4. Estetik: Rostfritt stål har ett skinande, modernt utseende som kan ge ett kök en professionell känsla. Dessutom förändras inte dess utseende med tiden på samma sätt som andra material kan göra.
 5. Temperaturtolerans: Rostfritt stål tål höga temperaturer, vilket gör det möjligt att snabbt steka eller bryna mat. Det är också säkert att använda under en grill eller i ugnen, om pannan inte har några delar som inte tål höga temperaturer.

En potentiell utmaning med stekpannor i rostfritt stål är att de inte naturligtvis har non-stick egenskaper. Det betyder att du kan behöva använda lite mer olja eller fett och vara uppmärksam på temperaturen för att förhindra att maten fastnar. Men med rätt teknik och skötsel kan en stekpanna i rostfritt stål vara ett värdefullt verktyg i köket.

Hur man använder en rostfri stekpanna i stål rätt

Att använda en stekpanna i rostfritt stål kräver lite annorlunda teknik jämfört med non-stick pannor. Men med rätt metod kan du undvika att maten fastnar och få ut det mesta av din panna. Här är några steg och tips för att använda en stekpanna i rostfritt stål:

 1. Förvärm pannan: Innan du lägger till någon olja eller mat, börja med att förvärm pannan på medelhög värme tills den är ordentligt uppvärmd. Detta förhindrar att maten fastnar.
 2. Vattentestet: Ett sätt att se om pannan är tillräckligt uppvärmd är att släppa några droppar vatten på ytan. Om de pärlar sig och “dansar” runt utan att omedelbart avdunsta, är pannan redo.
 3. Lägg till olja/fett: När pannan är förvärmd, tillsätt olja eller smör. Se till att pannans yta är jämnt belagd.
 4. Lägg till mat: Lägg till din mat i pannan. Om det är kött, börja med att lägga den sida du vill bryna först nedåt, eftersom pannan är som hetast när du först lägger till maten.
 5. Låt maten vara: Undvik frestelsen att ständigt röra eller flytta maten runt. Låt den sitta och bilda en skorpa innan du vänder eller rör den. Detta hjälper till att förhindra att maten fastnar och ger också en fin brynt yta.
 6. Anpassa värmen: Om maten börjar brynas för snabbt eller oljan börjar ryka för mycket, justera värmen neråt.

Hur man rengör en stekpanna i rostfritt stål

Att rengöra en stekpanna i rostfritt stål korrekt är viktigt för att bibehålla dess glans och effektivitet. Här är några steg och tips för att rengöra en stekpanna i rostfritt stål:

 1. Låt den svalna: Innan du börjar rengöra pannan, låt den svalna något. Att plötsligt kyla en het panna kan orsaka förvrängning.
 2. Förbehandling: Om pannan har mycket fastbränd mat, fyll den med vatten och låt den sjuda på spisen i några minuter. Detta hjälper till att lösgöra de fastbrända bitarna.
 3. Använd mild tvål och vatten: Använd en mjuk trasa eller svamp tillsammans med varmt vatten och ett milt diskmedel för att tvätta pannan.
 4. Undvik slipande material: Använd inte stålull, slipande svampar eller grova rengöringsmedel på rostfritt stål, eftersom de kan repa ytan.
 5. För envisa fläckar: Om du har fläckar eller missfärgningar som inte går bort med vanlig tvätt, kan du prova en pasta gjord av bakpulver och vatten. Applicera pastan på fläcken, gnugga försiktigt med en trasa eller svamp och skölj sedan noga.
 6. Använd specialiserade rengöringsmedel: Det finns rengöringsmedel specifikt för rostfritt stål tillgängliga på marknaden. Dessa kan vara särskilt användbara för att ta bort missfärgningar och återställa pannans glans.
 7. Torka torrt: Efter rengöring, torka pannan noggrant med en mjuk trasa för att förhindra vattenfläckar.
 8. Förvaring: Förvara din stekpanna på en torr plats. Om du staplar andra pannor eller kärl i den, överväg att placera en trasa eller ett pappershandduk mellan dem för att förhindra repor.

Med regelbunden och korrekt rengöring kommer din stekpanna i rostfritt stål att hålla sig i toppskick och vara ett värdefullt verktyg i ditt kök i många år framöver.

Farligt eller inte?

Stekpannor i rostfritt stål betraktas generellt som säkra att använda. Rostfritt stål är ett mycket stabilt material som inte lätt reagerar med mat, vilket innebär att det inte läcker ut skadliga kemikalier i maten under matlagning. Det är en av anledningarna till att rostfritt stål är populärt i professionella kök och bland hemmakockar.

Här är några punkter att överväga när det gäller säkerheten med rostfritt stål:

 1. Nickel och krom: Rostfritt stål innehåller ofta nickel och krom. För de flesta användare är detta inte ett problem. Men om någon är särskilt känslig eller allergisk mot nickel kan det vara klokt att överväga andra material.
 2. Kvalitet: Precis som med alla produkter finns det olika kvalitetsnivåer av rostfritt stål. Kvalitativt rostfritt stål har en jämn värmefördelning och är mindre benägna att orsaka matlagning med ojämn värme.
 3. Hög värmetolerans: Rostfritt stål kan tåla mycket höga temperaturer, vilket är en fördel när det gäller matlagning. Men det betyder också att handtagen på dessa pannor kan bli mycket heta. Det är viktigt att använda grytlappar eller ha pannor med värmebeständiga handtag.
 4. Inga giftiga beläggningar: Till skillnad från vissa non-stick pannor som kan innehålla potentiellt giftiga beläggningar (t.ex. äldre typer av Teflon-beläggningar som kan innehålla PFOA), har rostfritt stål inte någon beläggning som kan skala av eller bryta ner under hög värme.

Vad är beläggning på stekpannor?

Beläggningen på stekpannor avser oftast ett lager av material som ger pannan “non-stick” (icke-klibbiga) egenskaper. Målet med dessa beläggningar är att förhindra att maten fastnar vid pannan, vilket gör matlagningen enklare och rengöringen snabbare. Här är några av de vanligaste beläggningarna som används på stekpannor:

Några vanliga typer av beläggning

 1. Teflon (PTFE): Ett av de mest kända märkena för non-stick-beläggning. Det är ett syntetiskt polymermaterial som är mycket slätt, vilket förhindrar att maten fastnar. Dock kan äldre Teflon-beläggningar innehålla PFOA, en kemikalie som har förknippats med hälsoproblem. Nyare Teflon-beläggningar marknadsförs dock som PFOA-fria.
 2. Keramiska beläggningar: Dessa är relativt nya på marknaden och är framställda utan PTFE och PFOA. De har en hård, slät yta som förhindrar att maten fastnar och är ofta marknadsförda som ett mer miljövänligt och hälsosamt alternativ till traditionella non-stick-beläggningar.
 3. Härdad eller anodiserad aluminium: Genom en elektrokemisk process blir ytan av aluminiumpannan mycket hårdare och mer resistenta mot repor och slitage. Även om det inte är “non-stick” i traditionell bemärkelse, ger den härdade ytan en viss grad av icke-klibbiga egenskaper.
 4. Gjutjärn: Även om det tekniskt sett inte är en “beläggning”, kan väl kryddade gjutjärnspannor fungera som non-stick-pannor. Kryddningsprocessen innebär att man täcker pannan med ett tunt lager olja och värmer den till en hög temperatur, vilket skapar en naturlig icke-klibbig yta.
 5. Titanbeläggning: Vissa pannor har en titanförstärkt non-stick-beläggning för att öka hållbarheten och resistensen mot repor.

Similar Posts