/ /

Bäst i test: Bästa stekpanna i kolstål (2023)

Kolstålspanna hero

Letar du efter den bästa stekpannan i kolstål? Då har du kommit helt rätt. Det kan vara svårt att veta vilka kolstålspannor som är bäst då det finns flera olika märken att välja bland. Vi har därför analyserat och recenserat flera olika stekpannor i kolstål för att du enkelt skall kunna välja den som passar just dig.

De 6 bästa kolstålspannorna

 1. Garcima Lyonnaise – Testvinnare
 2. De Buyer Stekpanna Kolstål – Populärast
 3. De Buyer Lyonnaise CARBONE PLUS – Mycket stor
 4. Satake Stekpanna kolstål – Ger fin stekyta
 5. De Buyer CARBONE PLUS Oval – För fisk
 6. Kockums Jernverk Stekpanna – Hög kant

1. Garcima Lyonnaise – Kolstålspanna bäst i test

Kolstålspanna vinnare

Lyonnaise Stekpanna Kolstål från Garcima är kolstålspannan som blev vår testvinnare. Dessa kolstålspannor, som är vanligt förekommande i franska restaurangkök och hushåll, är kraftiga och tåliga, men inte lika tunga som de mer traditionella gjutjärnsstekpannorna. Detta gör dem lätta att hantera och manövrera, vilket är en stor fördel vid matlagning.

En annan fördel med Lyonnaise är dess unika utseende. Den är inte blank och fin, utan har en grov yta som blir svartare ju mer den används. Detta bidrar till pannans karaktär och charm.

Fördelar

 • Testvinnare
 • Hög kvalité
 • Snygg design

Nackdelar

 • Inga nackdelar

2. De Buyer Stekpanna Kolstål – Populärast

De Buyer Stekpanna Kolstål

Lyonnaise Mineral B från De Buyer är en mycket populär kolstålspanna bland användarna. Med sin extra tjocka plåt fördelar den värmen på ett utmärkt sätt, vilket gör att maten tillagas jämnt och effektivt. Detta är en äkta fransk restaurangstekpanna, tillverkad helt i kolstål, vilket ger den en robust och hållbar kvalitet. Dessutom är den förbehandlad med naturligt bivax, vilket ger den en unik och attraktiv finish.

En annan fördel med denna stekpanna är att den fungerar utmärkt på induktionshäll, vilket gör den till ett flexibelt val för alla typer av kök. Dessutom klarar den av att vara i ugnen, med en maxtemperatur på 200 grader. Detta gör den till ett utmärkt verktyg för alla typer av matlagning, från stekning på spisen till ugnsbakning.

Fördelar

 • Mycket populär
 • Tjock plåt
 • Bra värmefördelning

Nackdelar

 • Inga nackdelar

3. De Buyer Lyonnaise CARBONE PLUS – Mycket stor (50cm)

De Buyer Lyonnaise CARBONE PLUS

De Buyer Lyonnaise kolstålspanna Carbone Plus är en imponerande produkt som tar matlagningen till en helt ny nivå. Denna gigantiska stekpanna är perfekt för att användas på grillen och ger dig möjlighet att imponera på dina gäster genom att steka upp en stor paellea eller göra enorma pannkakor. Tillverkad av extra tjock plåt, fördelar den värmen på ett effektivt sätt och klarar av induktion utan problem. Detta är en äkta fransk restaurangstekpanna helt i kolstål som blir bättre ju mer man använder den.

Fördelar

 • 50cm stor
 • Fungerar bra på grillen
 • Snygg design

Nackdelar

 • Kan vara för stor ibland

4. Satake Stekpanna kolstål – Mycket fin stekyta

Satake Stekpanna kolstål

Satakes hamrade kolstålspanna är en utmärkt investering för alla matlagningsentusiaster. Den är förbehandlad och behöver inte brännas in, vilket innebär att du kan börja använda den direkt. Kolstål är ett material som tål höga temperaturer och fungerar på alla värmekällor, vilket gör pannan till ett mångsidigt verktyg i köket. Den ger dessutom en riktigt fin stekyta, vilket gör den idealisk för stekning av allt från grönsaker till fisk och kött.

Pannan är också ugnssäker upp till 250°C, vilket innebär att du kan använda den för att laga rätter i ugnen. Detta ger dig ännu mer flexibilitet i köket.

Fördelar

 • Behöver inte brännas in
 • Upp till 250 grader
 • Fin stekyta

Nackdelar

 • Inga nackdelar

5. De Buyer CARBONE PLUS Oval – Speciellt för fisk

De Buyer CARBONE PLUS Oval

De Buyer Lyonnaise kolstålspanna Carbone Plus är en imponerande produkt som tar matlagningen till en helt ny nivå. Denna gigantiska stekpanna är perfekt för att användas på grillen och ger dig möjlighet att imponera på dina gäster genom att steka upp en stor paellea eller göra enorma pannkakor. Tillverkad av extra tjock plåt, fördelar den värmen på ett effektivt sätt och klarar av induktion utan problem. Detta är en äkta fransk restaurangstekpanna helt i kolstål som blir bättre ju mer man använder den.

Det som gör denna stekpanna unik är dess storlek och kvalitet. Den är tillverkad i Frankrike och är designad för att hålla i många år. Dessutom blir den bara bättre med tiden, vilket gör den till en utmärkt investering för alla matälskare.

De Buyer Lyonnaise kolstålspanna Carbone Plus är en fantastisk produkt som kommer att ta din matlagning till nya höjder. Den är perfekt för stora sammankomster och kommer garanterat att imponera på dina gäster.

Fördelar

 • Speciell för fisk
 • Oval
 • Bra värmefördelning

Nackdelar

 • Handtaget kan bli varmt

6. Kockums Jernverk Stekpanna – Kolstålspanna med hög kant

Kockums Jernverk Stekpanna

Den smarta stekpannan från Kockums Jernverk är verkligen en mångsidig och pålitlig kökskamrat. Tillverkad i Sverige av högkvalitativt kolstål och bränd med vegetabilisk olja, är denna panna ett imponerande exempel på svensk ingenjörskonst och tradition. Dess tre storlekar (24 cm, 28 cm och 30 cm) gör det möjligt att tillaga rätter i olika mängder, och med en bottendiameter på upp till 25 cm får du en rymlig yta att arbeta med. Med en stekpanna på 3 mm tjocklek har du en stadig och pålitlig produkt som tål värmens utmaningar.

Fördelar

 • Hög kant
 • Tre storlekar
 • 3mm tjocklek

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Stekpanna i kolstål på en spis

Att tänka på innan man köper en kolstålspanna

 • Underhåll och Rostskydd: Kolstålspan har en tendens att rosta om de inte tas om hand på rätt sätt. Innan du köper en kolstålspan bör du vara medveten om underhållskraven. Du kommer att behöva smörja in spannet med olja efter varje användning för att förhindra rostbildning. Om du inte är villig att engagera dig i regelbundet underhåll kan det vara bättre att överväga en annan typ av stekpanna.
 • Säsongsättning: En kolstålspan kräver en process som kallas “säsongsättning” innan den blir nonstick och användningsklar. Detta innebär att du måste applicera ett tunt lager av olja och värma upp pannan tills oljan polymeriseras och bildar en jämn yta. Denna process kan ta tid och kräver lite tålamod. Om du inte är redo att säsongsätta din panna, kanske du vill välja en annan typ av stekpanna.
 • Värmeledningsförmåga: Kolstål är känt för sin utmärkta värmeledningsförmåga. Detta innebär att pannan värms upp snabbt och jämnt, vilket ger bra stekresultat. Innan du köper en kolstålspan bör du dock tänka på om du är van vid att hantera snabb uppvärmning. Det kräver lite anpassning jämfört med exempelvis en gjutjärnspanna.
 • Matlagningstyper: Kolstålspannan är mångsidig och kan användas för en rad olika matlagningstyper, inklusive stekning, sautering och till och med bakning. Innan du köper en, fundera över de typer av maträtter du oftast lagar och om en kolstålspanna passar dina matlagningsbehov.

Vad är en kolstålspanna?

En kolstålspanna är en typ av stekpanna som är gjord av kolstål, vilket är en legering av kol och järn. Dessa pannor är kända för sin hållbarhet och förmåga att jämnt fördela värmen, vilket gör dem idealiska för stekning och bryning. De kräver dock lite mer underhåll än andra typer av pannor, eftersom de behöver oljas regelbundet för att förhindra rost och hålla dem i bästa skick.

Varför är kolstål så bra i stekpannor?

Kolstål är populärt för stekpannor av flera anledningar:

 1. Värmeledningsförmåga: Kolstål har utmärkt värmeledningsförmåga, vilket innebär att det snabbt och jämnt överför värme från källan till maten. Detta ger jämn tillagning och möjliggör enkel stekning och bryning av livsmedel. Maten får en fin stekyta och kokas jämnt.
 2. Responsivitet: Kolstålspannor reagerar snabbt på förändringar i värme, vilket ger kocken större kontroll över tillagningen. Det gör det möjligt att justera värmen exakt efter behov, vilket är särskilt användbart vid tekniker som snabb stekning och sautering.
 3. Hållbarhet: När de underhålls ordentligt är kolstålspannor mycket hållbara och kan vara långlivade köksredskap. Om de smörjs in med olja regelbundet förhindrar det rostbildning och bevarar pannans kvalitet över tiden.
 4. Mångsidighet: Kolstålspannor kan användas för olika matlagningstekniker, inklusive stekning, bryning, sautering, grilling och till och med bakning. Denna mångsidighet gör dem till ett praktiskt verktyg i köket.
 5. Utveckling av patina: Med tiden utvecklar kolstålspannor en naturlig “patina” – en tät, nonstick-yta som bildas när matrester och oljor polymeriseras vid upphettning. Denna patina förbättrar spannets nonstick-egenskaper och gör det lättare att laga mat utan att mat fastnar.
 6. Prisvärdhet: Jämfört med vissa andra högkvalitativa stekpannor, som exempelvis rostfritt stål eller koppar, är kolstålspannor relativt prisvärda. De erbjuder hög prestanda till ett rimligt pris.

Hur rengör man en kolstålspanna?

Att rengöra en kolstålspanna kräver viss omsorg för att bevara pannans kvalitet och nonstick-egenskaper. Här är stegen du kan följa för att rengöra din kolstålspanna:

 1. Avsvalning: Låt pannan svalna helt efter användning. Undvik att utsätta den för snabba temperaturändringar, eftersom detta kan påverka pannans yta.
 2. Avlägsna matrester: Använd en spatel eller en skrapa för att försiktigt avlägsna eventuella matrester från pannans yta. Undvik att använda vassa redskap som kan skada pannans yta.
 3. Vatten och diskmedel: Häll lite varmt vatten i pannan och tillsätt en liten mängd mildt diskmedel. Använd en mjuk svamp eller en diskborste för att försiktigt skrubba pannans yta och avlägsna fett och matrester.
 4. Skölj och torka: Skölj pannan noggrant med varmt vatten för att ta bort eventuellt diskmedel. Torka sedan pannan helt torr med en ren handduk eller pappershanddukar.
 5. Smörj in med olja: Efter rengöring och torkning är det viktigt att smörja in pannan med en tunn oljefilm för att förhindra rostbildning. Använd en pappershandduk eller en ren trasa för att applicera ett tunt lager av matlagningsolja över hela pannans yta, inklusive handtaget.
 6. Förvaring: Förvara pannan på en torr plats där den inte kommer i kontakt med fukt. Om du staplar pannor, lägg gärna en pappershandduk mellan dem för att undvika skav.

Viktiga poäng att komma ihåg:

 • Undvik att använda aggressiva rengöringsmedel, stålull eller hårda skurar, eftersom dessa kan skada pannans yta.
 • Om mat fastnar, kan du fylla pannan med vatten och koka upp det för att lossa matrester innan du skrubbar.
 • Om din panna utvecklar rostfläckar, kan du försiktigt skrubba dem bort med en skrubbduk eller en fin stålborste och sedan säsongsätta pannan igen.

Similar Posts