/ /

Bäst i test: Bästa stekpannan i aluminium (2023)

stekpanna i aluminium hero

Letar du efter en ny stekpanna i aluminium men vet inte vilken som du skall ha? Då har du kommit helt rätt! Eftersom det finns flera olika aluminiumpannor från olika tillverkare kan det vara svårt att bestämma sig vilken man själv behöver. Därför har vi hjälpt till och recenserat 6 stycken aluminiumpannor med olika egenskaper. Se vårat test nedan.

De 6 bästa aluminiumpannorna 2023

1. Scanpan CTX – Stekpanna Aluminium bäst i test

aluminiumpanna vinnare

Stekpannan CTX från det välkända märket Scanpan är helt klart den bästa aluminiumpannan i vårat test. Sedan 1956 har Scanpan, med huvudkontor utanför Århus i Danmark, tillverkat sina egendesignade grytor, kastruller och stekpannor. Deras CTX-serie är en lyxig, minimalistisk design som kombinerar högklassig beläggning med rostfritt stål. Denna teknologiska innovation, känd som “Ceramic Titanium Extreme”, skapar en produkt som verkligen står i en klass för sig.

Mästerkocken Tommy Myllymäki är ett levande bevis på pannans kvalitet. Scanpan CTX hjälpte honom att prestera på toppnivå och kan göra detsamma för dig i ditt eget kök. Detta är ett utmärkt val för den som vill bli ett proffs i köket och få ut det bästa av sin stekpanna.

Fördelar

 • Testvinnare
 • 300+ recensioner
 • Myllymäki godkänd

Nackdelar

 • Inga nackdelar

2. Combekk Stekpanna Aluminium

Combekk aluminiumpanna

Combekks aluminium stekpanna är en utmärkt produkt för den miljömedvetna konsumenten. Tillverkad av minst 70% återvunnet aluminium och med ett handtag av 100% återvunnen bakelit, är denna stekpanna ett bevis på att kvalitet och hållbarhet kan gå hand i hand. Dessutom är den lättviktig, vilket gör den enkel att hantera i köket.

Stekpannan har en keramisk beläggning som inte bara gör den enkel att använda, utan också bidrar till att maten får en jämn och fin stekyta. Den fungerar på alla typer av värmekällor, inklusive induktion, vilket gör den till en mångsidig produkt för alla typer av kök. Sammanfattningsvis är Combekks aluminium stekpanna en högkvalitativ, miljövänlig och praktisk produkt som levererar utmärkta resultat i köket.

Fördelar

 • Återvunnet aluminium
 • Hög kvalité
 • Lätt

Nackdelar

 • Handtaget kan bli varmt

3. Scanpan TechnIQ

Scanpan aluminiumpanna

TechnIQ stekpannan från Scanpan är en utmärkt produkt för alla som älskar att laga mat. Den är särskilt användbar för att steka mer porösa råvaror som fisk, tack vare dess låga och lutande kanter som gör det enkelt att vända maten under stekning. Dessutom ger designen dina råvaror en läcker brun yta. Pannans extra långa handtag är välbalanserat, vilket gör den bekväm och enkel att arbeta med. Detta är en produkt som har utvecklats i samarbete med professionella kockar, vilket verkligen märks i dess funktionalitet och prestanda.

En av de mest imponerande egenskaperna hos denna stekpanna är dess speciella Stratanium+ non stick-beläggning. Denna beläggning ger inte bara utmärkta non stick-egenskaper, utan gör också pannan oerhört slitstark. Pannan kan användas på alla typer av värmekällor, inklusive induktion, och är ugnsfast i upp till 260 grader. Dessutom finns den i flera storlekar och tål maskindisk. Sammantaget är TechnIQ stekpannan från Scanpan en högkvalitativ, mångsidig och hållbar produkt som kommer att bli en uppskattad del av ditt kök.

Fördelar

 • Stor
 • Långt handtag
 • Non-stick

Nackdelar

 • Inga nackdelar

4. Fiskars Hard Face

Fiskars aluminiumpanna

Fiskars’ Hard Face-stekpanna är en panna som verkligen lever upp till sitt namn. Med sin robusta konstruktion och Hard Tec-beläggning, erbjuder den en matlagningsupplevelse som är både effektiv och hållbar. Maten bränner inte fast, vilket gör att du kan laga dina favoriträtter utan att behöva oroa dig för att pannan ska förlora sin kvalitet. Dessutom är den mycket praktisk att använda, då den tål maskindisk och kan användas på alla typer av spisar.

Det som verkligen gör denna stekpanna unik är dess bakelit-handtag. Detta material är känt för att förbli svalt, vilket innebär att du kan flytta pannan runt på spisen utan att behöva använda en grythandske.

Fördelar

 • Tec-beläggning
 • Non-stick
 • Skönt handtag

Nackdelar

 • Inte lång livslängd tyvärr

5. KitchenAid Stekpanna

KitchenAid aluminiumpanna

KitchenAid stekpanna i aluminium är ett utmärkt val för den matlagningsentusiast som söker en hållbar och högkvalitativ stekpanna. Den är tillverkad av tungt aluminium som har genomgått en speciell gjutnings- och härdningsprocess, vilket ger en snabb och jämn värmefördelning. Detta bidrar till att maten tillagas jämnt och effektivt, vilket är en viktig faktor för att uppnå perfekta stekresultat.

Stekpannan har en trelagers non-stick beläggning som gör rengöringen till en enkel uppgift. Detta innebär också att du kan laga mat med mindre olja eller fett, vilket är ett plus för de som föredrar hälsosammare matlagning. Handtaget är tillverkat av matt rostfritt stål, vilket ger ett säkert och svalt grepp. Stekpannan är ugnssäker upp till 220°C, vilket ger dig möjlighet att använda den för en mängd olika maträtter.

Fördelar

 • Tungt aluminium
 • Bra värmefördelning
 • Non-stick

Nackdelar

 • Inga nackdelar

6. Holm Stekpanna

Holm aluminiumpanna

Sist i vårat test av aluminiumpannor kommer Holms Stekpanna. Den har en kraftig botten på 4 mm, vilket ger en jämn och bra värmefördelning. Detta är en viktig egenskap för en stekpanna, eftersom det säkerställer att maten tillagas jämnt och inte bränns vid. Den tål även ugn upp till 260 grader, vilket ger dig möjlighet att använda den för olika typer av matlagning.

En annan fördel med Holm stekpanna är dess 2-lagers non-stick beläggning. Denna beläggning gör att maten inte fastnar på pannan, vilket gör det mycket enklare att rengöra den efter användning. För att maximera pannans livslängd rekommenderas det att använda redskap i trä eller plast.

Fördelar

 • Tål ugn
 • Skönt handtag
 • Enkel att rengöra

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Man som lagar mat i en aluminiumpanna

Att tänka på innan man köper en aluminiumpanna

 • Materialkvalitet: Aluminium är ett lätt och effektivt material när det gäller värmefördelning, men det är också mjukt och kan lätt bli repigt eller buckligt. Se till att stekpannan är tillverkad av högkvalitativt, hållbart aluminium för att säkerställa dess livslängd och prestanda.
 • Beläggning: Många aluminiumstekpannor har en non-stick beläggning för att förhindra att maten fastnar. Det är viktigt att kontrollera vilken typ av beläggning som används, eftersom vissa kan släppa ut skadliga kemikalier vid höga temperaturer. En beläggning av hög kvalitet, som anodiserad aluminium eller keramik, är att föredra.
 • Handtag: Eftersom aluminium är en utmärkt värmeledare, kan handtaget på stekpannan bli mycket varmt. Se till att stekpannan har ett värmebeständigt handtag, helst med en bekväm greppdesign för enkel och säker hantering.
 • Diskmaskinssäkerhet: Inte alla aluminiumstekpannor är diskmaskinssäkra. Om du föredrar att rengöra dina köksredskap i diskmaskinen, bör du leta efter en modell som är märkt som diskmaskinssäker. Kom ihåg att även om en stekpanna är diskmaskinssäker, kan handdisk förlänga dess livslängd och bevara dess non-stick beläggning.

Fördelar samt nackdelar med en aluminiumpanna

Fördelar med en stekpanna i aluminium:

 1. Värmeledningsförmåga: Aluminium är känt för sin utmärkta värmeledningsförmåga. Det innebär att en stekpanna i aluminium värms upp jämnt och snabbt över hela ytan, vilket gör den idealisk för stekning och snabb matlagning.
 2. Lättvikt: Aluminiumstekpannor är relativt lätta jämfört med stekpannor gjorda av andra material som gjutjärn eller koppar. Detta gör dem enklare att hantera och lyfta.
 3. Prisvärdhet: Aluminium är ett överkomligt material, vilket gör stekpannor tillverkade av detta material relativt prisvärda jämfört med exempelvis kopparstekpannor.
 4. Reagerar inte med mat: Aluminium reagerar inte kemiskt med maten, vilket innebär att det inte påverkar smaken eller kvaliteten på maten du lagar.

Nackdelar med en stekpanna i aluminium:

 1. Klibbighet: En nackdel med aluminium är att det har en tendens att klibba fast maten, särskilt om pannan inte är ordentligt non-stick-belagd. Detta kan göra rengöringen mer krävande och leda till att mat bränner fast.
 2. Känslighet för repor: Aluminiumstekpannor är relativt mjuka och kan lätt repas eller skadas om man använder metallredskap eller om man tvättar dem med aggressiva skrubbmedel.
 3. Reaktivitet med sura ingredienser: Aluminium kan reagera med sura eller starkt kryddade ingredienser, vilket kan leda till att maten tar upp en metallisk smak och att ytan av pannan blir missfärgad.

Slutsatsen är att en stekpanna i aluminium kan vara ett bra val om du vill ha snabb och jämn uppvärmning till ett överkomligt pris. Om du letar efter en panna med längre livslängd och bättre motståndskraft mot påfrestningar, kan det vara vettigt att överväga andra material som rostfritt stål eller gjutjärn.

Hur man steker med en aluminiumpanna

Att steka med en aluminiumpanna kräver lite omsorg för att få bästa resultat:

 1. Förberedelse: Innan du börjar, se till att din aluminiumpanna är ren och torr. En non-stick-beläggning kan underlätta matlagningen och rengöringen.
 2. Förvärmning: Placera pannan på spisen och låt den värmas upp på medelhög värme i några minuter. Aluminium leder värme snabbt, så det tar inte lång tid att bli varm.
 3. Olja eller smör: Tillsätt en liten mängd olja eller smör i pannan när den är varm. Vänta tills fettet är ordentligt uppvärmt innan du fortsätter.
 4. Maten i pannan: Lägg maten i pannan. Tänk på att inte överbelasta pannan, eftersom det kan påverka jämnheten i stekningen.
 5. Stekning: Låt maten ligga stilla en stund när du lägger den i pannan. Det hjälper till att få en fin yta. Undvik att röra för mycket i början.
 6. Justera värmen: Om maten börjar bränna eller bli för mörk för snabbt, sänk värmen något. Aluminiumpannan värms snabbt, så du kan behöva justera värmen för att undvika överstekning.
 7. Vänd maten: När maten har fått en fin yta på en sida och släpper från pannan, vänd den försiktigt med hjälp av en spatel.
 8. Kontroll och färdigstekning: Håll koll på maten och stek den till önskad färdighetsgrad. Aluminiumpannan kan ge en jämn stekning, så det är viktigt att inte översteka maten.

Hur du rengör pannan

Att rengöra en aluminiumpanna kräver försiktighet för att undvika att skada ytan. Här är några steg att följa:

 1. Låt pannan svalna: Efter matlagning, låt aluminiumpannan svalna helt innan du börjar rengöra den. Detta minskar risken för att du bränner dig eller att pannan deformeras.
 2. Tillsätt varmt vatten: Fyll pannan med varmt vatten och låt den stå i några minuter. Detta hjälper till att lösa upp eventuell fastbränd mat.
 3. Mild diskmedel: Tillsätt några droppar mildt diskmedel i pannan. Använd inte aggressiva eller skrubbande rengöringsprodukter, eftersom de kan skada aluminiumets yta.
 4. Svamp eller borste: Använd en mjuk svamp eller en nylonborste för att försiktigt skrubba pannans yta. Undvik metallskrubb eller hårda borstar, eftersom de kan repa ytan.
 5. Hårdnackade fläckar: Om det finns envisa fläckar eller matrester, kan du göra en pasta av bakpulver och vatten och applicera den på fläcken. Låt det sitta i några minuter innan du försiktigt skrubbar.
 6. Skölj noga: Skölj pannan noggrant med varmt vatten för att ta bort allt diskmedel och eventuella rester.
 7. Torka ordentligt: Torka pannan ordentligt med en ren handduk eller låt den lufttorka.

Sammanfattning av testet

I vårat test kom vi fram till att Scanpan CTX är aluminiumpannan som är bäst i test. Det är en panna av hög kvalité som är enkel att steka med. Vi listade även 5 andra stekpannor i aluminium som är värda att kika in.

Similar Posts