/ /

Bäst i test: Bästa skärbrädan 2023

Skärbrädor testade

En skärbräda är ett köksredskap som alla behöver i sitt kök. Man använder de i princip varje gång man skall hacka grönsaker eller ha något att skära kyckling på. Då de används dagligen är det viktigt att man har en skärbräda av kvalité som gör jobbet och håller länge. Vi har därför analyserat och recenserat de 4 bästa skärbrädorna för 2023.

De 4 bästa skärbrädorna

 1. Skagerak Skärbräda – Testvinnare
 2. Rosti Choptima skärbräda – Billig men bra
 3. House Doctor Nature – Snygg rund form
 4. Andersen Furniture U3 Skärbräda – Stor modell

1. Skagerak Skärbräda – Bästa skärbrädan overall

Skagerak Skärbräda

Typ: Trä
Storlek: 50x27cm

Skageraks skärbräda är skärbrädan som helt klart blev vår testvinnare. Den är gjord av teak-ändträ och kombinerar funktionalitet med estetik. Det gör den både praktisk och elegant. Den unika rännan längs kanten är perfekt för att samla vätska. Det minskar spill och röra på bordet. Denna detalj gör matlagningen mer njutbar.

Brädan är inte bara praktisk, den är också estetisk. Det speciella ändträet ger en vacker och unik look. Den är tillverkad av ett stycke trä och är mycket hård. Det skyddar knivarna effektivt. Den är en hållbar investering i köket och passar både för skärning och servering av kött. Den kombinerar användbarhet med dekorativ touch, perfekt för de som värderar design och funktionalitet.

Fördelar

 • Tillverkad av ändträ i teak, vilket ger hållbarhet.
 • Praktiskt för att samla upp vätska och minska spill.
 • Vacker och klassisk design.

Nackdelar

 • Inga

2. Rosti Choptima skärbräda – Billig men bra

Rosti Choptima skärbräda

Typ: Plast
Storlek: 36x26cm

Med Rosti Choptima large får du en överlägsen skärbräda med måtten 35,5 x 25,5 x 1 cm, som verkligen lyfter din matlagningsupplevelse. Denna skärbräda är en del av Choptima-serien från Rosti, kända för sin danska design och funktionella kvalitetsprodukter. Det hårda materialet bidrar till en hygienisk användning, erbjuder motstånd mot fukt och bevarar knivens skärpa. Med en tjocklek på 10 mm är brädan solid och formstabil. Dess vikt på 8,8 kilo gör att den står stadigt på bänken.

Choptima-skärbrädan erbjuds i tre olika storlekar. Detta gör det enkelt att välja rätt skärbräda för olika uppgifter i köket, vare sig det gäller att hacka örter, skära grönsaker eller skiva bröd. Alla storlekar har samma tjocklek och fungerar även utmärkt för servering av bröd, chark, ostar och tapas. De omsorgsfullt valda färgerna och de vackra formerna gör skärbrädorna till en estetisk och praktisk detalj i köket. Den tål maskindisk, men bör inte användas i mikrovågsugn, och kommer med fem års garanti.

Fördelar

 • Materialet är hårt och motståndskraftigt mot fukt.
 • Tung och solid, står säkert på bänken.
 • Finns i flera storlekar för olika behov.

Nackdelar

 • Tål inte mikrovågsugn.

3. House Doctor Nature – Rund och snygg

House Doctor Nature

Typ: Akaciaträ
Storlek: 36cm diameter

House Doctor presenterar en vacker skärbräda som är idealisk för servering av läckra tapas. Tillverkad av akaciaträ, garanterar varje bräda en unik och distinkt design. Den runda formen gör den särskilt lämplig för olika typer av serveringar och uppläggningar, och gör det enkelt att presentera mat på ett inbjudande sätt. Brädan tål inte maskindisk, men en enkel underhållsrutin med matolja håller den i toppskick.

Fördelar

 • Varje skärbräda är unik på grund av akaciaträet.
 • Perfekt för servering av tapas.
 • Vacker och dekorativ i köket.

Nackdelar

 • Tål inte maskindisk, behöver oljas regelbundet.

4. Andersen Furniture U3 Skärbräda

Andersen Furniture U3 Skärbräda

Typ: Ek
Storlek: 57x30cm

Andersens skärbräda i ek är en rejäl och vacker skärbräda full av smarta funktioner och fördelaktiga egenskaper. Eken har högt innehåll av garvsyra vilket gör brädan antibakteriell, och därför utmärkt för hantering av livsmedel. Den smarta designen med vätskespår fångar upp överskottsvätska vilket minimerar kladd på köksbänken, och gör det enkelt att hälla av vätskan.

Med dimensionerna 57×30 cm fungerar skärbrädan även perfekt som serveringsbricka, och den eleganta designen bidrar till en ljus och avslappnad atmosfär vid matbordet. Ställ fram den fylld med tapas eller andra godsaker när du har gäster! Brädan är inte bara praktisk utan också en stilig detalj för de som söker något extra i köket. Observera att den inte tål diskmaskin.

Fördelar

 • Högt innehåll av garvsyra gör den antibakteriell.
 • Fångar upp vätska och minskar kladd på köksbänken.
 • Tillverkad i starkt och hållbart ekträ.

Nackdelar

 • Tål inte diskmaskin och kräver handdisk.

Att tänka på innan man köper en skärbräda

 1. Material: Välj en skärbräda som är tillverkad av ett hållbart och hygieniskt material. Trä är ett populärt val eftersom det är hållbart och skonsamt mot knivbladen, men det kräver regelbunden oljebehandling för att hålla sig i gott skick. Plast är ett annat vanligt material som är lätt att rengöra och underhålla, men det kan skadas över tid av skarpa knivar.
 2. Storlek och form: Överväg storleken och formen på skärbrädan. Den bör vara tillräckligt stor för att hantera de livsmedel du oftast skär och tillräckligt liten för att enkelt kunna rengöras och förvaras. Om du har begränsat utrymme, kan en kompakt och lätt skärbräda vara ett bra val.
 3. Underhåll och rengöring: En skärbräda bör vara enkel att rengöra och underhålla för att förhindra bakterietillväxt. Träskärbrädor bör oljas regelbundet för att förhindra sprickbildning och vridning, medan plastskärbrädor bör bytas ut när de blir för skadade. Välj en skärbräda som kan diskas i diskmaskin om du föredrar enkel rengöring.

Skärbräda i trä eller plast?

Om du värdesätter estetik, hållbarhet och är villig att lägga tid på underhåll, kan en träskärbräda vara bäst för dig. Om du föredrar något som är lätt att underhålla och rengöra, och om pris är en viktig faktor, kan en plastskärbräda vara ett bättre alternativ.

Det kan också vara värt att överväga att ha båda typerna i köket för olika användningsområden, till exempel en träbräda för bröd och ost, och en plastbräda för kött och fisk, för att undvika korskontaminering.

Vilken olja smörjer man en skärbräda i trä med?

 1. Mineralolja (vit olja):
  • Denna olja är luktfri och smaklös och härsknar inte, vilket gör den till ett bra val för träskärbrädor.
 2. Bivax / Bivaxblandning:
  • En blandning av bivax och mineralolja kan användas för att ge en fin yta och extra skydd.
 3. Linfröolja:
  • Denna olja är också ett populärt val, men den måste vara raffinerad / matvänlig (inte rå) för att undvika härskning.
 4. Valnötsolja:
  • Detta är en bra olja som inte härsknar, men den kan orsaka allergiska reaktioner hos individer som är allergiska mot nötter.

Slutsats

I vårat test av skärbrädor så blev Skageraks skärbräda vår testvinnare på grund av många faktorer. Vi recenserade även 3 andra skärbrädor med andra former och typ av material som är värda att kika in.

Similar Posts