/

Bäst i test: Bästa kokplattan 2023

kokplatta hero

En kokplatta kan komma väl tillhands när man är ute och rör på sig och det inte finns någon spis i närheten. Kokplattor kommer i olika former, storlekar och med varierade funktioner. Det kan därför vara svårt att veta vilken kokplatta som just du behöver. Vi har samlat information och recenserat flera olika plattor där alla har olika förmågor.

De 5 bästa kokplattorna

 1. Severin Induktionshäll – Testvinnare
 2. Severin Kokplatta – Billig men bra
 3. Severin Dubbel Kokplatta – Dubbel kokplatta
 4. Severin Dubbel Induktionshäll – Dubbel fast induktion
 5. Caso Maitre 3500 – Premiumval

1. Severin Induktionshäll – Kokplatta bäst i test

Severin Induktionshäll

Denna smarta kokplatta med induktionsteknik från Severin är vår testvinnare, helt klart. Med dess smidiga storlek blir det lätt att packa ner för en picknick i det gröna eller ta med på en båttur. Den erbjuder snabb uppvärmning tack vare sin energisnåla teknik. Dessutom är rengöring enkel, vilket sparar tid efter matlagningen.

Hällens belysta display är tydlig och den har 10 effektsteg som ger möjlighet till precision i matlagningen. Med en induktionsplatta av glaskeramik på 21 cm i diameter passar den de flesta köksredskap. Temperaturinställningen som sträcker sig mellan 60 till 240 grader ger ytterligare flexibilitet. Detta är alltså en kokplatta av högsta kvalité till ett bra pris.

Fördelar

 • Induktion
 • Värmer snabbt
 • Temperatur mellan 60-240 grader
 • 180 minuters timer
 • Enkel att packa ner

Nackdelar

 • Inga nackdelar

2. Severin Kokplatta – Bästa billiga kokplattan

Bästa billiga kokplattan

Severin gör det igen, som nummer 2 i vårat test kommer denna klassiska kokplatta i rostfritt stål. Det är en kokplatta som passar till den mest prismedvetna. Den är inte bara stilren utan även praktisk. Oavsett om du vill tillreda en måltid i förtältet eller njuta av en skön sommardag ute med matlagning, uppfyller denna kokplatta behoven. Enkelheten att bara behöva en stickkontakt för att sätta igång är en klar fördel.

Kokplattan, som mäter 18 cm i diameter, ger bra värme med sin effekt på cirka 1500 W. Användaren har full kontroll över värmen tack vare en justerbar temperatur med termostat och olika steg. En kontrollampa på plattan underlättar ytterligare genom att snabbt visa om den är varm eller kall. Även fast denna kokplatta är gjord med mer simplare och färre funktioner är vår testvinnare så håller den helt klart måtten.

Fördelar

 • Simpel design
 • Prisvärd
 • Kontrollampa
 • Upp till 1500 W

Nackdelar

 • Inte så många funktioner

3. Severin Dubbel Kokplatta – Bästa dubbla kokplattan

Severin Kokplatta Dubbel

Denna kokplatta från Severin är identisk till kokplattan på plats 2 i detta test, fast med dubbla plattor! Tillverkad i hållbart gjutjärn med ett skal av borstat rostfritt stål, kombinerar den robusthet med enkel rengöring. Den portabla designen gör att den enkelt kan placeras där du behöver den, så länge det finns ett eluttag i närheten. Med 2500W effekt erbjuder den snabb uppvärmning och steglös temperaturkontroll säkerställer att du alltid har rätt värme för dina rätter. Dessutom är de inbyggda kontrollamporna användbara för att enkelt avläsa maskinens status.

Fördelar

 • Dubbla plattor
 • Hållbart gjutjärn
 • Enkel användning
 • 2500W
 • Kontrolllampor

Nackdelar

 • Inte så många funktioner

4. Severin Dubbel Induktionshäll – Dubbel kokplatta induktion

Dubbel kokplatta med induktion

Dubbel Induktionshäll från Severin är även den en bra kokplatta för dig som söker två plattor i en, men här med en induktionshäll som blir varm snabbare. Med en imponerande effekt på 3400 W och två keramiska plattor, var och en med en diameter på 21 cm, finns det tillräckligt med utrymme för att tillaga flera rätter samtidigt. Dessutom är den inbyggda 180-minuters timern och touch-kontrollen praktiska funktioner som gör användningen smidig.

För att sammanfatta erbjuder Severins dubbla induktionshäll en utmärkt balans mellan mobilitet och kraftfull prestanda. Den är idealisk för dem som vill ha en effektiv och energisnål matlagningslösning utan att kompromissa med funktionalitet och bekvämlighet.

Fördelar

 • Induktion
 • Dubbla plattor
 • Snabb uppvärmning
 • Bra funktioner
 • Enkel att använda

Nackdelar

 • Inga nackdelar

5. Caso Maitre 3500 – Premiumval

Premiummodell kokplatta

Detta är en av de bästa kokplattorna på marknaden, men till ett högre pris än de andra. Induktionshällen med sina två kokplattor imponerar verkligen med sin snabba uppvärmning. Med en effekt på upp till 3500 watt när båda plattorna används, väntar man inte länge innan matlagningen kan börja. Den moderna designen är inte bara elegant utan också funktionell. Touch-displayen är klar och enkel att följa, vilket gör det smidigt att välja bland de hela 12 temperaturinställningarna.

Fördelar

 • Premiumval med snabb uppvärmning
 • 3500 W
 • Snygg
 • 12 temperaturinställningar
 • Enkel att rengöra

Nackdelar

 • Priset

Att tänka på innan man köper en kokplatta

 • Typ av kokplatta: Det finns olika typer av kokplattor, såsom induktion, keramik, gas och elektriska spisar. Varje typ har sina för- och nackdelar. Till exempel är induktionsplattor snabbare och mer energieffektiva men kräver speciella kastruller och pannor, medan gasspisar erbjuder omedelbar värmejustering.
 • Storlek och antal zoner: Fundera på hur många kokzoner du behöver samt storleken på kokplattan. En större familj eller den som ofta lagar stora måltider kan behöva flera zoner. Tänk också på storleken på dina befintliga kastruller och pannor.
 • Energiklass: Energiklassen på kokplattan kan påverka din elräkning. En mer energieffektiv enhet kan vara dyrare vid inköp, men kan spara pengar i det långa loppet.
 • Säkerhetsfunktioner: Många moderna kokplattor har säkerhetsfunktioner som barnlås, automatisk avstängning och restvärmeindikatorer. Dessa kan vara särskilt viktiga om du har små barn hemma eller om du är orolig för att glömma av att stänga av plattan.
 • Pris och garantivillkor: Det kan vara frestande att gå för det billigaste alternativet, men det är viktigt att balansera pris med kvalitet, funktioner och garantivillkor. Läs recensioner och forskning om olika märken och modeller innan du gör ditt beslut.

När kan man använda en kokplatta?

En kokplatta kan användas i många situationer beroende på dess storlek, typ och kapacitet. Här är några scenarion när en kokplatta kan vara användbar:

 1. I små bostäder: För dem som bor i små lägenheter eller studentlyor där utrymmet är begränsat kan en kokplatta vara ett praktiskt alternativ till en fullstor spis.
 2. Renovering av köket: Om du renoverar ditt kök och din huvudsakliga spis inte är tillgänglig, kan en bärbar kokplatta vara ett utmärkt tillfälligt alternativ.
 3. Resor och camping: Bärbara kokplattor är praktiska för camping eller när du reser till platser där ett fullt utrustat kök kanske inte är tillgängligt.
 4. Komplement till befintlig spis: Om du ofta lagar stora måltider och behöver extra kokytter kan en extra kokplatta vara hjälpsam.
 5. Studentliv: Många studenter använder kokplattor i sina bostäder, särskilt om de bor i bostäder utan fullt utrustade kök.

Watt för kokplattor

Wattbehovet för en kokplatta varierar beroende på dess storlek, typ och användningsändamål. Här är några allmänna riktlinjer och fakta:

 1. Bärbara Elektriska Kokplattor: Dessa kan variera i effekt, men de ligger oftast mellan 1000 till 2500 watt per platta. Så en dubbel bärbar elektrisk kokplatta kan kräva upp till 5000 watt tillsammans.
 2. Induktionskokplattor: Induktionsplattor kan vara mycket effektiva och snabba. En enskild induktionsplatta kan kräva mellan 1400 till 3700 watt beroende på dess storlek och design.
 3. Inbyggda Kokplattor: För större, inbyggda kokplattor som du kan hitta i vanliga kök varierar wattbehovet kraftigt beroende på antalet plattor och om de är av induktion, elektriskt eller keramiskt slag. Ett typiskt värde kan vara mellan 3000 till 7500 watt för en hel enhet, men detta kan variera.
Typ av Kokplatta Watt (ca)
Bärbar Elektrisk 1000 – 2500 W
Induktionsplatta 1400 – 3700 W
Inbyggd Elektrisk/Keramik 3000 – 7500 W

Induktion eller vanlig häll?

Både induktionshällar och vanliga elektriska hällar har sina fördelar och nackdelar. Här jämför vi de baserat på några vanliga kriterier:

Induktionshäll:

Fördelar:

 1. Snabbhet: Induktionshällar värmer upp snabbt eftersom de använder magnetfält för att direkt värma kärlet, vilket innebär snabbare koktider.
 2. Energieffektivitet: De är generellt sett mer energieffektiva eftersom värmen överförs direkt till kärlet och minimal värme går förlorad.
 3. Temperaturkontroll: De erbjuder en mycket exakt och direkt temperaturkontroll, liknande gas.
 4. Säkerhet: Ytan blir inte lika varm som en traditionell elektrisk häll, vilket kan minska risken för brännskador. Dessutom stängs de oftast av automatiskt när kastrullen tas bort.
 5. Lätt att rengöra: Eftersom ytan inte blir lika het, bränns spill sällan fast på samma sätt som på traditionella hällar.

Vanlig häll:

Fördelar:

 1. Kostnad: Generellt billigare i inköp än induktionshällar.
 2. Kärlkompatibilitet: Fungerar med alla typer av kastruller och pannor, oavsett material.
 3. Enkelhet: Enklare teknik, vilket kan betyda färre potentiella reparationer över tid.

Similar Posts