/ /

Bäst i test: Bästa Keramiska Stekpannan (2023)

Keramisk stekpanna hero

En stekpanna med keramisk beläggning tål mycket höga temperaturer och maten kan inte brännas fast. Det gör dessa stekpannor mycket populära och användarvänliga. Men vilken är egentligen den bästa keramiska stekpannan? Vi har analyserat och recenserat flera olika pannor med keramisk beläggning, ta del av vårat resultat nedan.

Kan det vara så att du även är intresserad av vårat test om stekpannor i rostfritt stål?

De 6 bästa keramiska stekpannorna

1. Eva Trio – Keramisk stekpanna bäst i test

Eva Trio

Denna stekpanna med keramisk beläggning från Eva Solo är helt klart vår testvinnare. Med denna beläggning blir matlagningen en dröm då maten inte fastnar vid pannans yta. Den är inte bara praktisk i detta avseende, utan den glider också lätt över induktionshällen. Pannan hanterar dessutom höga temperaturer utan problem, vilket gör den idealisk för en rad olika rätter.

Trio en utmärkt investering för alla matälskare. Den kombinerar både funktionalitet och hållbarhet, vilket gör matlagningen till en ren fröjd. Med dess keramiska beläggning och förmåga att klara av höga temperaturer, är den ett måste i varje kök.

Fördelar

 • Keramisk beläggning
 • Maten fastnar inte
 • Skönt handtag
 • Håller länge
 • Enkel att rengöra

Nackdelar

 • Inga nackdelar

2. GreenPan Barcelona – Mycket omtyckt

GreenPan Barcelona

Barcelone från GreenPan är en mycket omtyckt keramisk stekpanna. Den kombinerar ett extra tjockt aluminiumhölje med den senaste Magneto induktionstekniken, vilket resulterar i snabb och jämn värmefördelning. Detta garanterar att maten tillagas jämnt, vilket är avgörande för goda matlagningsresultat.

Det som verkligen gör denna stekpanna distinkt är dess beläggning – Thermolons Infinity Professional. Denna keramiska non stick-beläggning är förstärkt med diamanter, vilket inte bara förbättrar dess non stick-egenskaper, utan också gör den otroligt hållbar och reptålig.

Fördelar

 • Magneto induktionsteknik
 • Thermolons Infinity Professional-beläggning
 • Non stick
 • Keramisk

Nackdelar

 • Handtaget kan vara lite oskönt ibland

3. Fiskars Functional Form

Fiskars keramiska stekpanna

Functional Form från Fiskars som är tillverkad av aluminium med Energybase, imponerar genom sin effektivitet vid uppvärmning. Den speciella Hardtec non-stickbeläggningen garanterar inte bara en bekymmersfri matlagningsupplevelse utan också enkelhet vid rengöring. Tack vare denna beläggning och dess PFOA-fria sammansättning kan man laga mat med förtroende.

Dessutom underlättas rengöringsprocessen av den yttre keramiska beläggningen. Trots sin robusta design är stekpannan även maskindiskbar, vilket sparar tid efter matlagning. Dess förmåga att tåla ugnsvärme upp till 150°C ger en flexibilitet i köket som uppskattas av många.

Fördelar

 • Snabb uppvärmning
 • Keramisk beläggning
 • Non stick
 • PFOA-fri
 • Skönt handtag

Nackdelar

 • Inga nackdelar

4. SMEG Keramiska Stekpanna

Smeg Keramiska stekpanna

På plats nummer fyra i vårat test kommer en panna från det välkända märket SMEG. Smegs 28 cm stekpanna visar sig vara ett optimalt val för matälskare som vill laga allt från saftigt kött till fräscha grönsaker. Med en imponerande diameter på 28 cm är den rymlig nog att rymma en mängd olika ingredienser samtidigt.

Denna panna står ut, inte bara för sin storlek, utan även för sin design. Den har en genomtänkt 6-lagersdesign och en tjock botten som garanterar en jämn värmefördelning. Detta försäkrar att maten tillagas jämnt, oavsett var i pannan den placeras. En superpanna helt enkelt!

Fördelar

 • Hela 28 cm
 • Keramisk beläggning
 • 6-lagersdesign
 • Tjock botten
 • Non sticky

Nackdelar

 • Något dyr

5. GreenPan Cambridge

GreenPan Cambridge

Sist men inte minst kommer pannan Cambridge från GreenPan. Cambridge imponerar direkt med sin glänsande yta, ett bevis på dess Thermolon Infinity keramiska non stick-beläggning. Beläggningen är förstärkt med diamant, vilket lovar en snabb uppvärmning samt en betydande hållbarhet. Den finns tillgänglig i fem olika storlekar, vilket gör den passande för både små och stora tillagningar.

Stekpannan passar för alla spistyper, inklusive induktion, och den klarar av att värmas i ugn upp till 180° C. Detta breddar dess användningsområde i köket betydligt. En annan bonus är att stekpannan är diskmaskinssäker, vilket förenklar rengöringen efter användning. Sammantaget är denna stekpanna en kombination av stil, funktionalitet och hållbarhet – en verklig tillgång i varje kök.

Fördelar

 • Keramisk beläggning
 • Klarar av alla spistyper
 • Kan diskas i maskin
 • Non stick

Nackdelar

 • Inga nackdelar

6. Combekk Stekpanna

GreenPan Cambridge

Combekk’s aluminium stekpanna visar verkligen att det går att kombinera miljömedvetenhet med funktion. Pannan är tillverkad av minst 70% återvunnen aluminium, vilket direkt ger den ett plus i kanten för den miljömedvetne konsumenten. Dess handtag av 100% återvunnen bakelit ger en kompletterande touch till dess hållbarhet. Med sin keramiska beläggning erbjuder stekpannan en enkel användning som säkerställer optimala resultat varje gång. Dessutom är dess kapabilitet att fungera på alla sorters värmekällor, inklusive induktion, verkligen en fördel.

Fördelar

 • Miljömedveten panna
 • Klarar av alla spistyper
 • 100% återvunnen bakelit
 • Keramisk beläggning
 • Non stick

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Att tänka på innan man köper en keramisk stekpanna

 • Beläggningens Kvalitet: Alla keramiska beläggningar är inte skapta lika. Undersök pannans beläggning noggrant. Vissa högkvalitativa keramiska beläggningar kan vara förstärkta med ädelstenar som diamant för extra hållbarhet.
 • Kompatibilitet med Spistyper: Se till att den keramiska stekpannan är kompatibel med den spistyp du har hemma, vare sig det är gas, elektriskt, keramikhäll eller induktion.
 • Värmetålighet: Även om keramiska stekpannor generellt tål höga temperaturer, varierar den maximala temperatur de kan utsättas för. Om du planerar att använda pannan i ugnen, kontrollera den maximala temperatur den tål.
 • Skötsel och Rengöring: Många uppskattar keramiska stekpannor för att de är lätta att rengöra, men vissa kan kräva speciell omsorg. Kontrollera om stekpannan kan diskas i diskmaskin eller om den rekommenderas att tvättas för hand.
 • Storlek och Form: Keramiska stekpannor finns i olika storlekar och former. Tänk igenom vilken diameter och höjd som passar ditt matlagningsbehov bäst.

Vad är keramisk beläggning?

Keramisk beläggning refererar till en typ av non-stick-beläggning som används på matlagningskärl, som stekpannor och grytor. Denna beläggning är tillverkad av hårdad lera och kännetecknas av sin glatta, blanka yta. Till skillnad från vissa traditionella non-stick-beläggningar innehåller inte keramiska beläggningar potentiellt skadliga ämnen som PFOA eller PTFE, vilket gör dem till ett hälsosammare alternativ.

Tål högre temperaturer

Den keramiska ytan är också känd för att kunna tåla högre temperaturer utan att brytas ner eller avge skadliga ämnen. Medan keramiska beläggningar är hållbara och har non-stick-egenskaper, kan dessa egenskaper försämras över tid om de inte sköts om korrekt. Estetiskt sett ger de ofta ett unikt och tilltalande utseende med sin ljusa eller krämiga färg, till skillnad från den mörka ytan på många traditionella non-stick pannor.

Fördelar med keramisk beläggning

Keramiska beläggningar på stekpannor har vunnit i popularitet under de senaste åren tack vare en rad fördelar:

 1. Hälsosamt alternativ: Keramiska pannor saknar ofta skadliga kemikalier som PTFE (polytetrafluoretylen) och PFOA (perfluorooktansyra), vilka finns i vissa traditionella non-stick beläggningar. Detta gör dem till ett hälsosammare val, särskilt för de som är oroliga över potentiella hälsoeffekter från dessa kemikalier.
 2. Hög värmetålighet: Keramiska stekpannor kan oftast hantera högre temperaturer än traditionella non-stick pannor. Detta är särskilt användbart när man behöver bryna eller steka något på hög värme.
 3. Miljövänlig: Utan behovet av de tidigare nämnda kemikalierna är tillverkningsprocessen för keramiska pannor mer miljövänlig.
 4. Effektiv Non-stick yta: Keramiska stekpannor erbjuder en slät och effektiv non-stick yta, vilket gör matlagningen enkel och rengöring ännu enklare.
 5. Jämn värmefördelning: Många keramiska stekpannor är konstruerade på ett sådant sätt att de sprider värmen jämnt över pannans yta, vilket resulterar i en jämnare tillagning.
 6. Lätt att rengöra: Mat tenderar inte att fastna på den släta ytan av en keramisk stekpanna, vilket gör rengöringsprocessen snabb och enkel.

Hur rengör man en keramisk panna?

Att rengöra en keramisk stekpanna korrekt kan hjälpa till att bevara dess non-stick-egenskaper och förlänga dess livslängd. Här är några steg och tips för att rengöra en keramisk panna:

 1. Låt pannan svalna: Efter användning, låt stekpannan svalna innan du sköljer eller tvättar den. Om en het panna snabbt kyls ner med kallt vatten kan den bli missformad på grund av den plötsliga temperaturförändringen.
 2. Skölj med varmt vatten: Skölj pannan i varmt vatten för att ta bort matrester. Använd en mjuk svamp eller trasa för att torka av ytan.
 3. Använd mild diskmedel: Om pannan behöver en mer noggrann rengöring, använd ett milt diskmedel och en mjuk svamp eller trasa. Undvik hårda skursvampar eller stålull, eftersom dessa kan repa och skada beläggningen.
 4. Torka torrt: Efter tvätt, torka pannan med en mjuk trasa eller handduk. Detta hjälper till att förhindra vattenfläckar och andra märken.
 5. För envisa fläckar: Om det finns envisa matrester eller fläckar som inte går bort med vanlig tvätt, kan du göra en pasta av bakpulver och vatten. Applicera pastan på fläcken, låt verka i några minuter, och gnid sedan försiktigt med en mjuk svamp. Skölj av med varmt vatten och torka torrt.

Similar Posts