/ /

Bäst i test: Bästa fondeugrytan 2023

Fonduegryta bäst i test hero

En fonduegryta är ett utmärkt tillägg när man är fler personer som vill njuta av maten. Det är en väldigt social produkt då alla samlas runt grytan för att “fonda” sin köttbit. Men det kan vara svårt att veta vilken fonduegryta som passar just dig. Därför har vi recenserat flera olika grytor med olika egenskaper och funktioner, så att det finns en som passar alla. Se vårat test nedan.

Se även vårat test av stekpannor i kolstål!

De 6 bästa fondeugrytorna

 1. Staub Fondue set – Testvinnare
 2. Severin Elektrisk Fondue – Bästa elektriska
 3. Skeppshult Fonduegryta – Med brännare
 4. Dorre Fonda – Billig men bra
 5. Caso Fondue Induktion – Med induktion
 6. Princess Pure fondueset – För 8 personer

1. Staub Fondue set – Fondeugryta bäst i test

Fonduegryta testvinnare

Denna fonduegryta från Staub blev vår testvinnare med råge. Den rustika designen ger en hemtrevlig känsla och passar perfekt in i alla kök. Grytan är mycket mångsidig och fungerar utmärkt till alla typer av fondue, från choklad till ost och alla läckra fonduerätter där emellan. Detta gör den till ett utmärkt val för både huvudrätter och desserter.

En av de mest uppskattade funktionerna med denna fondue-gryta är de medföljande fondue-gafflarna. Det medföljer 6 stycken spett, alla med olika färgade knoppar. Detta är en smart detalj som gör det enkelt för alla gäster att hålla reda på sin egen gaffel under festen.

2. Severin Elektrisk Fondue – Bästa elektriska fonduegrytan

Fonduegryta elektrisk

Severin Elektrisk Fondue är den bästa elektriska fonduegrytan på marknaden just nu. Severins elektriska fondue är en utmärkt produkt för att skapa en aktiv och trevlig middag där alla kan vara delaktiga. Den rymmer 1,4 liter, vilket ger gott om utrymme för att doppa olika ingredienser. Den avtagbara grytan är tillverkad av rostfritt stål, vilket ger en robust och hållbar konstruktion. Dessutom ingår 8 fonduegafflar, vilket gör det möjligt för flera personer att använda den samtidigt.

En av de mest imponerande funktionerna hos denna elektriska fondue är den justerbara temperaturen. Detta gör det möjligt att enkelt höja eller sänka värmen under användning, vilket ger en optimal kontroll över matlagningen. Detta är en produkt som garanterat kommer att imponera på dina gäster och få dem att längta efter nästa fonduekväll.

3. Skeppshult Fonduegryta – Med brännare

Fonduegryta med brännare

Skeppshults klassiska fonduegryta i gjutjärn med brännare är en utmärkt produkt för alla som älskar att njuta av en god fondue. Grytan är tillverkad av rent tackjärn, vilket garanterar en ren och hälsosam matlagning. Den är förbehandlad med kravmärkt rapsolja från Carlshamns, vilket ger den en vacker svart färg och ett naturligt non-stick skydd utan tillsats av kemikalier. Detta gör att maten inte fastnar på ytan och gör rengöringen enkel. Det är dock viktigt att notera att fonduegafflar inte medföljer, så dessa behöver köpas separat.

4. Dorre Fonda – Billig men bra

Fonduegryta prisvärd

Fonda fonduegrytan är en utmärkt tillägg till varje kök, särskilt för de som älskar att njuta av en trevlig middag med familj och vänner. Den är tillverkad av gjutjärn, vilket ger den en robust och hållbar kvalitet. Dessutom är den vackert presenterad på en akaciaträplatta, vilket ger den en rustik och elegant känsla. Grytan är kompakt med måtten 21 cm x 18,4 cm x 9,8 cm, vilket gör att den passar perfekt på middagsbordet utan att ta upp för mycket utrymme.

En av de mest praktiska funktionerna i denna fonduegryta är att den kommer med 6 fonduepinnar, var och en med sin unika färg. Detta gör det enkelt att hålla reda på vilken pinne som tillhör vem. För att bibehålla grytans kvalitet rekommenderas det att den handdiskas och sedan oljas in lite för en längre hållbarhet.

5. Caso Fondue Induktion – Bästa fonduegryta med induktion

Fonduegryta med induktion

Caso’s fonduegryta i stål är en elegant och funktionell produkt som verkligen lyfter fondueupplevelsen till en ny nivå. Den tyska tillverkaren har lagt stor vikt vid att skapa en gryta med jämn värmefördelning, vilket resulterar i att osten inte fastnar på ett och samma ställe. Istället får man en len och fin konsistens på sin fondue, vilket gör att smakupplevelsen blir optimal. Induktionsplattan som medföljer är inte bara till för grytan, utan kan även användas till andra pannor. Detta gör produkten mycket flexibel och användbar i alla typer av matlagning.

6. Princess Pure fondueset – För 8 personer

Fonduegryta för 8 pers

Princess nya Pure-fondueset är en utmärkt produkt för dig som vill njuta av en god middag med många personer. Setet består av en fonduegryta i aluminium för hela 8 personer, som placeras på det medföljande underlägget i trä. Grytan finns tillgänglig i två stilrena färger, svart och vit, vilket gör att den passar in i de flesta kök. Med en kapacitet på 1,5 liter är grytan perfekt dimensionerad för att rymma mat till åtta personer. Detta gör den till ett utmärkt val för större sällskap och middagsbjudningar. Setet inkluderar också åtta fonduegafflar, vilket innebär att alla gäster kan njuta av fondue samtidigt.


Att tänka på innan man köper en fondeugryta

 • Typ av Fonduegryta: Det finns olika typer av fonduegrytor, inklusive oljebaserad, ostbaserad och chokladbaserad fondue. Bestäm vilken typ av fondue du främst kommer att tillaga (kött, ost eller dessert) och välj en gryta som passar dina behov. Vissa grytor är designade för mångsidig användning och kan användas för olika typer av fondue.
 • Material och Kvalitet: Fonduegrytor är tillverkade i olika material som rostfritt stål, keramik, gjutjärn och non-stick-belagda ytor. Överväg vilket material som passar dina preferenser och hur lätt det är att rengöra. Kvaliteten på grytan spelar också en roll för dess hållbarhet och värmefördelning. En högkvalitativ gryta kan ge jämn uppvärmning och förhindra att maten bränns vid.
 • Storlek och Kapacitet: Fonduegrytans storlek och kapacitet är viktiga beroende på hur många personer du planerar att bjuda på fondue. Om du ofta lagar fondue för en stor grupp är en större gryta att föredra. Å andra sidan, om du vanligtvis lagar för en mindre grupp, kan en mindre gryta vara mer praktisk.
 • Utrustning och Tillbehör: Kontrollera vilka tillbehör och utrustning som ingår med fonduegrytan. Vissa grytor levereras med gafflar eller spett för att doppa maten, medan andra kanske inkluderar brännare eller elektriska värmeelement. Att ha nödvändiga tillbehör med grytan kan göra din fondueupplevelse smidigare och mer komplett.

Vad är en fonduegryta?

En fonduegryta är en speciell typ av kokkärl som används för att tillaga fondue, en social maträtt där gästerna doppas små bitar av mat i olika smälta såser eller smältningar. Fondue kommer från det franska ordet “fondre”, vilket betyder att smälta. Traditionellt sett serveras fondue som en gemensam rätt där gästerna sitter runt grytan och använder långa gafflar eller spett för att doppa maten i den smälta blandningen.

Olika typer

Det finns olika typer av fondue, och därför finns det olika typer av fonduegrytor, som är utformade för att passa de olika fondue-varianterna:

 1. Ostfondue: Här smälts ost till en krämig konsistens och serveras som en dipp för bröd, grönsaker eller andra tilltugg. Grytan håller ostblandningen varm och smält så att gästerna kan doppa och njuta.
 2. Chokladfondue: Denna variant innebär att smälta choklad till en flytande konsistens och använda den som dipp för frukt, marshmallows eller kakor. Chokladfonduegrytor håller chokladen varm och smidig för doppning.
 3. Köttfondue: Ibland kallad “fondue bourguignonne”, innebär denna typ av fondue att man tillagar små bitar av kött i varm olja eller buljong. Grytan värmer oljan eller buljongen till en jämn temperatur så att köttet snabbt kan stekas och kokas.

Men också olika material

Fonduegrytor kan vara tillverkade av olika material, inklusive rostfritt stål, keramik eller gjutjärn. De har ofta en värmevärmare eller brännare i botten för att hålla innehållet varmt och smält under hela måltiden. Tillbehör som gafflar eller spett för doppning är också en del av fondueupplevelsen.

Hur använder man en fondue?

Att använda en fonduegryta för att tillaga och njuta av fondue är en enkel och social matlagningsupplevelse. Här är en generell guide för hur man använder en fonduegryta:

 1. Förberedelse:
  • Beroende på vilken typ av fondue du gör (ost, choklad, kött etc.), förbered de ingredienser som ska doppas. Det kan vara bröd, grönsaker, frukt, köttbitar eller andra lämpliga tilltugg.
  • Förbered också den smältning som behövs. Till exempel, smält ost för ostfondue eller smält choklad för chokladfondue.
 2. Montera Fonduegrytan:
  • Placera fonduegrytan på en plan yta som tål värme, eftersom det kan bli varmt runt grytan.
  • Om din gryta använder en brännare, fyll brännaren med bränsle (vanligtvis fonduegel eller sprit) och tänd den enligt tillverkarens anvisningar.
 3. Värm:
  • Om du gör ostfondue eller chokladfondue, häll den smälta blandningen i fonduegrytan.
  • Om du gör köttfondue, värm upp olja eller buljong i grytan till önskad temperatur. Använd en termometer för att kontrollera temperaturen och se till att den är varm men inte för het.
 4. Doppning:
  • Sätt fram de förberedda dippningsingredienserna på en bricka eller tallrik nära fonduegrytan.
  • Ge varje gäst en gaffel eller ett spett (beroende på vilken typ av fondue) för att doppa maten i den smälta blandningen.
  • Gästerna doppas sina valda ingredienser i grytan för att täcka dem med den smälta osten, chokladen eller för att laga köttet.

Hur rengör man en fonduegryta?

Rengöring av en fonduegryta är viktigt för att bibehålla dess funktion och hållbarhet. Här är stegen för att rengöra en fonduegryta korrekt:

 1. Kyl Ner Grytan: Innan du börjar rengöra, se till att fonduegrytan har svalnat helt. Det är viktigt att undvika att rengöra den när den fortfarande är het, eftersom det kan vara farligt och skada rengöringsytorna.
 2. Töm Grytan: Töm grytan på eventuell kvarvarande mat eller smältning. Om du har använt olja eller buljong för köttfondue, kan du låta den svalna och sedan hälla tillbaka i dess behållare för framtida användning om det är möjligt.
 3. Avlägsna Utrustning och Tillbehör: Ta bort alla gafflar, spett eller andra dippningsverktyg från grytan.
 4. Blötning och Förberedelse: Fyll grytan med varmt vatten och några droppar mild diskmedel. Låt den stå en stund för att mjuka upp eventuella kvarvarande matrester och smuts.
 5. Skurborste eller Svamp: Använd en mjuk skurborste, svamp eller en icke-scrubby sida av en skursvamp för att försiktigt skrubba grytans insida och eventuella tuffa fläckar. Var försiktig så att du inte skadar ytan, särskilt om grytan har en non-stick-beläggning eller känsligt material.
 6. Rengör Brännaren: Om din fonduegryta har en brännare, ta bort den och rengör den separat. Torka av den med en trasa och se till att eventuell bränslerester är borta.
 7. Skölj och Torka: Skölj grytan noggrant med varmt vatten för att ta bort eventuella tvålmängder. Torka grytan noggrant med en ren handduk eller lufttorka den om så är möjligt.

Sammanfattning av testet

Vinnaren i detta test av fonduegrytor blev helt klart Staub Fondue set, det är ett mycket bra set som passar till alla typer av fondue. Vi har även listat 5 andra fonduegrytor som vi tycker du bör kika in innan du väljer vilket du vill kamma hem.

Similar Posts