/ /

Bäst i test: Lätta gjutjärnspannor (2023)

Bästa lätta gjutjärnspannan

Iår har lätta gjutjärnspannor vunnit popularitet för sina praktiska och hållbara egenskaper som erbjuder en kombination av bekvämlighet och kvalité. Dessa pannor är utmärkta för de som önskar optimal värmefördelning och hållbarhet utan den extra vikten. I denna artikel har vi recenserat de bästa lätta gjutjärnspannorna 2023 som finns på marknaden just nu.

De 4 bästa lätta gjutjärnspannorna

 1. Ronneby Bruk Ultra Light Pro – Bästa lätta gjutjärnspannan
 2. Ronneby Bruk Lätt Gjutjärn – Premiumval
 3. Ronneby Bruk Lätt Gjutjärn Traktörpanna – Traktörpanna i lätt gjutjärn
 4. Ronneby Bruk Lätt Gjutjärn Grillpanna – Grillpanna

1. Ronneby Bruk Ultra Light Pro – Lätt gjutjärnspanna bäst i test

Bästa lätta gjutjärnspannan

Storlek: 28cm


Ultra Light Pro från Ronneby Bruk är en lätt gjutjärnspanna som blev vår testvinnare. Den kombinerar gjutjärnets robusthet med modern lätthet. Den nya gjuteritekniken gör pannan tunn och lätthanterlig. Det medför snabb uppvärmning och gör pannan lämplig för alla användare. Användare bör dock vara försiktiga med värmekontrollen, särskilt på induktionsspisar, för att undvika att maten fastnar.

I praktiken levererar pannan en utmärkt matlagningsupplevelse. Den behåller de välkända stekegenskaperna hos gjutjärn. Rätt hantering är central för att maximera pannans prestanda och livslängd. Sammanfattningsvis är Ronneby Bruks stekpanna ett värdefullt tillskott till köket. Den är prisvärd och pålitlig med rätt användning.

Fördelar

 • Gjutjärnspannans lätta vikt gör den lätt att hantera för alla användare
 • Den tunna designen möjliggör snabb uppvärmning, vilket sparar tid i köket
 • Fungerar på alla typer av värmekällor, vilket gör den användbar i alla kök

Nackdelar

 • Inga

2. Ronneby Bruk Lätt Gjutjärn – Premiumval

Ronneby Bruk Lätt Gjutjärn - Premiumval

Storlek: 30cm

Lätt Gjutjärn igen från Ronneby Bruk är en lätt gjutjärnspanna som vi anser vara en premiumvariant. Ronneby Bruks lätta gjutjärnspannor och grytor är en innovation inom köksredskap. Serien erbjuder äkta gjutjärnspannor som är lätta nog för alla att använda. De är tillverkade med samma gjutjärn som tyngre modeller. Ronneby Bruk har utvecklat en ny gjuteriteknik. Detta gör produkterna tunnare men behåller de utmärkta stekegenskaperna hos gjutjärn. De blir också väldigt snabbt heta på grund av deras tunnhet.

Denna serie är ett måste för alla som värdesätter kvalitet och funktionalitet i köket. Produkterna erbjuder pålitlig prestanda och är enkla att hantera. De lätta pannorna och grytorna är ovärderliga i det moderna köket och ger en utmärkt matlagningsupplevelse med rätt handhavande.

Fördelar

 • Den nya gjuteritekniken som utvecklats av Ronneby Bruk gör pannan tunnare och lättare än traditionella modeller
 • Pannans lättvikt gör den lättanvänd och allsidig, vilket passar alla typer av användare
 • Den tunna konstruktionen möjliggör mycket snabb uppvärmning, vilket sparar tid vid matlagning

Nackdelar

 • Något högt pris

3. Ronneby Bruk Lätt Gjutjärn Traktörpanna – En traktörpanna

Ronneby Bruk Lätt Gjutjärn Traktörpanna - En traktörpanna

Storlek: 26cm

Lätt Gjutjärn Traktörpanna är en mångsidig och lätt traktörpanna i gjutjärn från Ronneby Bruk. Den kommer med ett glaslock och har ett rostfritt handtag med silikonbeklädnad. Det ger ett bra grepp, vilket gör pannan praktisk och användarvänlig. Pannan är förinstekt med vegetabilisk olja och tål ugnstemperaturer upp till 220 grader. Detta gör den idealisk för en mängd olika maträtter. Vikten ligger på 2,5 kg, vilket är hanterbart.

Pannan är kompatibel med alla typer av värmekällor, från vedspis till induktionsspis. Detta ökar dess användbarhet i olika kök. Ronneby Bruks traktörpanna med glaslock är en solid investering för dem som söker tillförlitlighet och mångsidighet i köket. Den balanserar funktionalitet med hållbarhet och är en utmärkt följeslagare för alla matlagningsäventyr.

Fördelar

 • Levereras med ett glaslock vilket är praktiskt för matlagning och för att hålla maten varm
 • Rostfritt handtag med silikonbeklädnad ger ett säkert grepp
 • Tål ugnstemperaturer upp till 220 grader, vilket ger fler matlagningsalternativ

Nackdelar

 • Inga

4. Ronneby Bruk Lätt Gjutjärn Grillpanna – Grillpanna i lätt gjutjärn

Ronneby Bruk Lätt Gjutjärn Grillpanna - Grillpanna i lätt gjutjärn

Storlek: 30cm

Ronneby Bruk grillpanna i lätt gjutjärn på 30 cm är ett ypperligt tillägg till varje kök. Den har ett rostfritt handtag med silikonbeklädnad, vilket säkerställer ett stadigt grepp. Detta, kombinerat med en vikt på 1,9 kg, gör den särskilt lättanvänd. Pannan är förinstekt med vegetabilisk olja och klarar ugnstemperaturer upp till 220 grader, vilket bidrar till dess mångsidighet i matlagningen.

Denna grillpanna är kompatibel med alla slags värmekällor, inklusive vedspis och induktionsspis. Den kombinerar funktionalitet med hållbarhet och är en praktisk lösning för dem som vill ha en pålitlig panna för alla sina grillbehov. Ronneby Bruks grillpanna är en smart investering för dem som värdesätter kvalitet och användarvänlighet i köket.

Fördelar

 • Den lättare vikten på 1,9 kg och det beklädda handtaget gör den lätt och bekväm att använda
 • Levereras förinstekt med vegetabilisk olja vilket sparar tid och förberedelse
 • Kan användas i ugnar med temperaturer upp till 220 grader

Nackdelar

 • För vissa kan 30 cm vara för stort

Att tänka på innan man köper en lätt gjutjärnspanna

 • Material och konstruktion: Det är viktigt att överväga pannans material och konstruktion. Även om pannan är av “lätt” gjutjärn, bör man säkerställa att den fortfarande har den hållbarhet och värmefördelning som förväntas av gjutjärnsprodukter. Pannans tjocklek och design kan påverka dess prestanda och hållbarhet.
 • Värmefördelning: En av de största fördelarna med gjutjärnspannor är deras förmåga att jämnt fördela och behålla värme. Det är viktigt att den lättare versionen fortfarande kan uppfylla dessa krav för att säkerställa jämn matlagning och bra resultat.
 • Underhåll och skötsel: En annan viktig aspekt att överväga är huruvida pannan kräver särskild skötsel, som att olja in pannan för att förhindra rost, eller om den kommer med en förbehandlad yta (s.k. “pre-seasoned”). Det kan vara värt att investera i en panna med lågt underhåll för den som inte vill spendera mycket tid på skötsel.
 • Pris och garanti: Priset på pannan bör reflektera dess kvalitet och hållbarhet. Det kan vara lönsamt att betala mer för en panna av hög kvalitet som kommer att hålla längre. Kontrollera också om det finns någon garanti eller returpolicy om pannan inte uppfyller förväntningarna.

Lätt eller tung gjutjärnspanna?

Valet mellan en lätt och en tung gjutjärnspanna är högst personligt och beror på flera olika faktorer som dina matlagningsvanor, fysiska begränsningar och din budget.

En lätt gjutjärnspanna kan vara enklare att hantera och kan vara ett bättre val för de som har svårt att lyfta tunga föremål. Den lättare vikten gör den också snabbare att värma upp, men den kanske inte behåller värmen lika väl som en tyngre panna. Denna typ av panna kan också vara mindre hållbar och mer utsatt för skador och slitage, beroende på konstruktion och material. Men den kan vara billigare och passa de som föredrar snabbare matlagning och mindre underhåll.

En tung gjutjärnspanna erbjuder dock utmärkt värmefördelning vilket gör den idealisk för långsam matlagning och stekning. Den är ofta mer hållbar och kan vara en bra investering på lång sikts trots att den kan vara dyrare och klumpig att hantera.

För dem som värdesätter hållbarhet och kvalitet och inte har något emot lite extra underhåll och högre pris, kan en tung gjutjärnspanna vara det bästa valet. Om komfort, hanterbarhet och pris är viktigare, kan en lättare modell vara mer lämplig.

Slutsats

I detta test av lätta gjutjärnspannor så blev Ultra Light Pro från Ronneby Bruk vår testvinnare. Vi recenserade även 3 andra lätta gjutjärnspannor som vi tycker är värda att kika in.

Similar Posts