/

Bäst i test: Bästa takduschset 2023

Takduschset hero

Ett takduschset är något som alla badrum borde ha, enligt oss. Man kan både använda takduschen där vattnet faller från ovan eller helt enkelt ta tag i duschhandtaget och styra strålen lite som man vill. Men det finns många olika typer av takduschset och det kan vara svårt att välja vilket som är bäst.

Vi har därför analyserat och recenserat de 5 bästa takduschseten för olika scenarion. Vi har till exempel utgått från takduschen med det billigaste priset, högsta kvalité och med en badkarsblandare integrerat, bara för att det skall finnas en för alla människor.

Kan det även vara intressant att läsa om våran recension av duschväggar som kan komplettera din nya takdusch utmärkt?

HANSGROHE Raindance S

(bäst i test)

5/5

FM MATTSSON 9000E

(billigt val)

4.5/5

GUSTAVSBERG Estetic Square

(svart)

5/5

ORAS Optima Rain Shower

(med badkarsblandare)

5/5

ARROW Duojet 3005

(utan blandare)

4/5

De 5 bästa takduschseten

1. HANSGROHE Raindance S – Takduschset bäst i test

takdusch bäst i test

Hansgrohe Raindance S, vår testvinnare, erbjuder en lyxig duschupplevelse i kombination med imponerande prestanda och elegant design. Det kompletta duschsetet består av en takdusch och handdusch, en duschtermostat, duschslang samt glidfäste.

Med en flödesmängd på 19 l/min ger RainAir-stråltypen ett mjukt duschregn med luftfyllda droppar. Dessutom tillåter den höjdjusterbara handduschhållaren anpassning för varje familjemedlem. Den snabba antikalkfunktionen underlättar rengöringen och bidrar till produktens långvariga livslängd.

Trots det högre priset erbjuder Hansgrohe Raindance S en oöverträffad balans mellan lyx och praktik. Om du söker en enastående duschupplevelse är denna takdusch värd att överväga. I korthet, Raindance S är en utmärkt investering för den kvalitetsmedvetna konsumenten.

Fördelar

 • Mycket hög kvalité
 • Brett takduschhuvud
 • Bra flöde av vatten

Nackdelar

 • Något högt pris

2. FM MATTSSON 9000E – Bästa billiga takduschsetet

takduschset billigt

FM Mattsson 9000E II 82171000 är det mest prisvärda duschsetet på marknaden, utan att tumma på kvalitet och bekvämlighet. Detta duschset inkluderar en handdusch med säkerhetsblandare, en innovativ utrustning som sparar vatten och energi med dess Eco Flow-teknik på 9 l/min.

Handduschen är utrustad med kalkavvisande sil, vilket bidrar till dess hållbarhet och förhindrar kalkuppbyggnad. Förutom duschstången, som kan kapas vid behov, levereras duschsetet med en praktisk tvålhylla och en 1,75 meter lång slang.

Även om handduschens diameter på 80 mm är mindre jämfört med vissa alternativ, levererar FM Mattsson 9000E II 82171000 fortfarande en tillfredsställande duschupplevelse. Dessutom tillåter dess mindre storlek en mer riktad och intensiv stråle. Denna takdusch är helt enkelt mycket prisvärd för dig med lägre budget.

Fördelar

 • Vattensnål med Eco Flow-teknik
 • Handdusch och takdusch
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Mindre duschhuvud

3. GUSTAVSBERG Estetic Square – Bästa svarta takduschsetet

takduschset svart

Gustavsberg Estetic Square GB4120833553 är ett elegant duschset i matt svart som kombinerar modern design och smarta funktioner. Med rena, obrutna linjer och mjuka konturer skapar det en harmonisk atmosfär i badrummet. Takduschen, med sin stora yta, erbjuder ett generöst vattenflöde för en avkopplande och njutningsfull duschupplevelse.

Duschmunstyckets Easy Clean-design hjälper till att effektivt torka bort kalkavlagringar. Takduschen och duscharmen är individuellt justerbara, vilket ger dig fullständig kontroll över din duschupplevelse. Gustavsberg Estetic Square GB4120833553 ger alltså ett elegant och anpassningsbart tillägg till varje badrum. Med dess smarta funktioner och estetiska tilltal, är det både vackert och praktiskt.

Fördelar

 • Generöst vattenflöde
 • Easy Clean-teknik
 • Mycket snygg svart färg

Nackdelar

 • Inga nackdelar

4. ORAS Optima Rain Shower – Takduschset med badkarsblandare

Takduschset badkar

Oras Optima Rain Shower 7152 är ett komplett takduschpaket som kommer med en unik egenskap – en inbyggd badkarsblandare. Med denna utrustning, blir ditt badrum flexibelt och anpassningsbart för både duschar och bad.

Takduschpaketet innehåller en termostatblandare med 160 c/c, en takdusch, en handdusch och flera tillbehör. Handduschen kommer med Ecoflöde och flera stråltyper, vilket bidrar till en behagligare duschupplevelse. Munstyckena är även utrustade med antikalk-funktion för enklare rengöring.

Oras Optima Rain Shower 7152 erbjuder alltså en utmärkt lösning för dig som vill ha både en dusch och ett badkar i ditt badrum. Dess smarta funktioner och flexibilitet gör det till ett bra val för alla badrum.

Fördelar

 • Med badkarsblandare
 • 160cc
 • Ecoflöde

Nackdelar

 • Kräver specialinstallation

5. ARROW Duojet 3005 – Bästa takduschset utan blandare

takduschset utan blandare

Arrow Duojet 3005 är ett takduschset som kommer utan en blandare, vilket ger dig friheten att anpassa den till just din befintliga badrumsinstallation. Detta set inkluderar en takdusch och en massagehanddusch, både med antikalkfunktion för enkel rengöring och underhåll. Tack vare omkastaren kan du smidigt växla mellan de två duschalternativen.

Takduschsetet inkluderar även en tvålkopp och en töjbar metallslang mellan 1,5 till 2 meter. Dessa element bidrar till användarvänligheten och funktionaliteten hos Arrow Duojet 3005. En annan funktion värd att nämna är de minimalistiska flexibla väggfästena för montering. Dessa fästen underlättar installationen genom att tillåta användning av eventuellt befintliga hål.

Sammantaget är Arrow Duojet 3005 ett takduschset med starka funktioner och en flexibilitet som gör det möjligt att passa in i många olika badrumsmiljöer. Den erbjuder en balans mellan kvalitet, funktion och design, vilket gör den till ett bra val för ditt badrum.

Fördelar

 • Utan blandare
 • Bra funktioner
 • Hög kvalité
 • Bra pris

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Ett ljust badrum med ett takduschset

Att tänka på innan man köper ett takduschset

 1. Vattentryck: Innan du köper ett takduschset bör du kontrollera vilket vattentryck du har i ditt hem. Om trycket är för lågt kanske inte duschhuvudet fungerar som det ska.
 2. Installation: Kontrollera vilken typ av installation som krävs för duschsetet. Om installationen är komplicerad kanske du behöver anlita en professionell installatör, vilket kan leda till extra kostnader.
 3. Material & Kvalitet: Kolla vilket material takduschsetet är gjort av. Rostfritt stål och krom är vanliga material som är hållbara och lätta att rengöra. Se också till att välja ett duschset av god kvalitet för att säkerställa dess livslängd.
 4. Storlek: Mät det tillgängliga utrymmet i din dusch innan du köper takduschsetet. Det är viktigt att setet passar in i utrymmet utan att vara för klumpigt eller för litet.
 5. Funktioner: Fundera på vilka funktioner du vill att ditt duschset ska ha. Vill du ha ett regnfallshuvud, massagestrålar, temperaturkontroller eller andra specifika funktioner? Se till att ditt valda set har allt du behöver.

Vad är ett takduschset?

Ett takduschset är en typ av duschinstallation som består av en duschhuvudmontering som är monterad i taket i stället för på väggen som en vanlig dusch. Det är vanligtvis utformat för att ge en regnduschliknande upplevelse, där vattnet faller ner som en mjuk och jämn ström från ovan.

Vad som oftast inkluderas

Ett typiskt takduschset inkluderar vanligtvis ett stort duschhuvud som är monterat i taket, en duschstång eller takfäste för att hålla duschhuvudet på plats och en duschslang för att koppla samman huvudet med vattenkällan. Vissa takduschset kan också ha ytterligare funktioner som inbyggda termostatventiler för att justera temperaturen och olika inställningar för vattenflöde och strålmönster.

När man använder ett takduschet

Takduschset används ofta för att skapa en avkopplande och lyxig duschupplevelse. Den regnduschliknande effekten och det stora duschhuvudet gör att vattnet kan spridas över en större yta och ger en behaglig känsla av att duscha i regnet. Takduschset kan installeras i badrum i både privata hem och kommersiella miljöer som hotell och spa-anläggningar.

Hur installerar man ett takduschet?

Installationen av ett takduschset kan variera beroende på den specifika modellen och tillverkarens anvisningar. Men här är en allmän beskrivning av installationsprocessen för ett takduschset:

 1. Förberedelse: Stäng av vattentillförseln till duschområdet genom att stänga av vattenkranarna i närheten eller huvudvattenventilen till hela huset. Se till att du har rätt verktyg och utrustning för installationen, inklusive en borr, skruvmejsel, rörbitare eller skiftnyckel och tätningsmaterial som rörmokartejp eller Teflonband.
 2. Ta bort det befintliga duschhuvudet: Om det redan finns ett duschhuvud installerat, använd en skiftnyckel eller rörbitare för att lossa och ta bort det från duscharmen.
 3. Förbered taket: Om du installerar takfästet för duschhuvudet i taket, markera och borra hålet för monteringen enligt tillverkarens anvisningar. Se till att du inte borrar in i elektriska eller rörledningar i taket.
 4. Installera takfästet: Fäst takfästet i taket genom att använda skruvar och pluggar som medföljer i installationspaketet. Se till att fästet är säkert och stadigt fastsatt.
 5. Anslut duschslangen: Fäst ena änden av duschslangen till duschhuvudet och den andra änden till vattenutloppet som kommer från väggen eller taket. Använd tätningsmaterial som rörmokartejp eller Teflonband för att säkerställa att anslutningen är tät.
 6. Justera och testa: Justera takduschhuvudet i önskad position och se till att det är säkert och stadigt fäst i taket. Återställ vattentillförseln genom att öppna vattenkranarna och testa duschen för att se till att vattnet flödar korrekt och att det inte finns några läckor.

Hur man rengör en takdusch ordentligt

För att rengöra en takdusch ordentligt och behålla dess funktion och utseende finns det några steg du kan följa:

 1. Rengör med mild rengöringslösning: För att rengöra duschhuvudet och eventuella avtagbara delar, blanda en mild rengöringslösning. Använd antingen varmt vatten och mild tvål eller en blandning av vatten och vinäger. Doppa en mjuk trasa eller svamp i lösningen och torka av ytan noggrant. Se till att komma åt alla delar och sprickor.
 2. Avlägsna kalkavlagringar: Om duschhuvudet har kalkavlagringar kan du blötlägga det i en lösning av vatten och ättika eller använda en kommersiell kalkavlägsnare. Följ tillverkarens anvisningar för korrekt användning och tänk på att undvika användning av starka kemikalier som kan skada ytan på duschhuvudet.
 3. Rengör taket runt duschhuvudet: Använd samma milda rengöringslösning och en trasa eller svamp för att torka av taket runt duschhuvudet. Var noga med att ta bort eventuell smuts, damm eller mögel som kan ha samlats där.
 4. Spola igenom systemet: För att ta bort eventuell smuts eller rester inuti vattenledningarna och slangen kan du koppla loss duschhuvudet och låta vattnet spola igenom systemet. Se till att alla rester av rengöringslösningen sköljs bort ordentligt.
 5. Regelbunden rengöring: För att hålla din takdusch ren på längre sikt är det bra att göra regelbunden rengöring till en del av din underhållsrutin. Torka av duschhuvudet och ytan runt det med en mjuk trasa efter varje användning för att förhindra uppbyggnad av kalkavlagringar eller smuts.

Fördelar samt nackdelar

Att ha en takdusch i ditt badrum har både fördelar och nackdelar. Här är några av dem:

Fördelar med en takdusch:

 1. Avkopplande och lyxig duschupplevelse: En takdusch ger en regnduschliknande upplevelse, vilket många människor tycker är avkopplande och lyxigt. Vattnet faller ned som en mjuk ström från ovan, vilket kan skapa en känsla av avslappning och njutning.
 2. Jämn vattenfördelning: Med ett stort duschhuvud och takmontering kan takduschen sprida vattnet över en större yta jämfört med en vanlig dusch. Det ger en mer jämn fördelning av vattenstrålen och möjliggör att du täcker hela kroppen med vatten.
 3. Estetiskt tilltalande: Takduschar kan vara stilrena och bidra till en modern och elegant estetik i badrummet. Det finns olika designalternativ att välja mellan för att passa din personliga smak och inredningsstil.

Nackdelar med en takdusch:

 1. Installation: Att installera en takdusch kan vara mer komplicerat än att installera en vanlig dusch, särskilt om du behöver justera rörledningar eller elektriska anslutningar i taket. Det kan kräva professionell hjälp eller mer tid och ansträngning för att genomföra installationen korrekt.
 2. Kostnad: Takduschar kan vara dyrare än traditionella duschsystem, särskilt om du väljer modeller med avancerade funktioner eller högkvalitativa material. Det kan vara en investering som är mer kostsam än en vanlig dusch.
 3. Värme och vattenförbrukning: Takduschar kan kräva mer vatten för att ge den önskade effekten av en regndusch. Om du har begränsad tillgång till varmvatten eller vill vara mer miljömedveten med din vattenförbrukning kan detta vara en nackdel att överväga.

Vanliga frågor om takduschar

Finns det olika storlekar på takduschhuvuden att välja mellan?

Ja, det finns olika storlekar på takduschhuvuden tillgängliga på marknaden. Storleken kan variera från mindre modeller till stora huvuden som täcker en större yta för en mer omfattande regnduscheffekt.

Vilka fördelar har en takdusch jämfört med en vanlig dusch?

En takdusch ger en avslappnande regnduscheffekt och en jämn vattenfördelning över kroppen. Den kan skapa en lyxig och estetiskt tilltalande atmosfär i badrummet.

Kan jag installera en takdusch själv?

Installationen av en takdusch kan vara mer komplicerad än en vanlig dusch, särskilt om rörledningar eller elektriska anslutningar behöver justeras. Det kan vara rekommenderat att anlita en professionell VVS-installatör för korrekt installation.

Similar Posts