/

Bäst i test: Bästa ställbara sängen 2023

Ställbar säng test hero

En god natts sömn är något vi alla strävar efter, några är redan där och andra gör allt för att sova skönt. Vi alla har olika preferenser när det gäller att sova. Vissa gillar att sova med kroppen eller huvudet upphöjt medans andra tycker det räcker med en liten kudde. Med en ställbar säng så kan du göra båda. Men vilken är den bästa ställbara sängen för just dig? Vi har analyserat och recenserat de 5 bästa ställbara sängarna för olika scenarion så det finns en säng för alla.

Se även vårat test av kontinentalsängar.

Ekens Essens

(bäst i test)

Ekens Entré

(billig)

Hilding Family

(enkelsäng)

Tempur Promise

(med gavel)

Tempur Promise Plus

(premiumvariant)

De 5 bästa ställbara sängarna

1. Ekens Essens – Ställbar säng bäst i test

Ställbar säng bäst i test

Storlek: 11 olika
Fasthet: 3 olika

Ekens Essens ställbara säng är ett utmärkt exempel på hur tradition och innovation kan kombineras för att skapa en produkt som är både funktionell och estetiskt tilltalande. Denna ställbara säng, som har en avancerad 5-zon pocketsystem, är utformad för att följa din kropp och avlasta på rätt ställen. Detta tar avlastningen till en ny nivå och ger dig en underbar sovkomfort​.

En av de mest framträdande egenskaperna hos Ekens Essens ställbara säng är dess skandinaviska design. Dess handgjorda design och detaljer är speglar svensk hantverkstradition, vilket ger den en tidlös elegans som kompletterar alla typer av sovrumsinredningar.

Du kan enkelt justera hur du vill ligga i sängen med hjälp av den trådlösa kontrollen. När det kommer till produktens tekniska specifikationer, kommer du att uppskatta dess högkvalitativa material och konstruktion. Resårmadrassen har en överstoppning och understoppning av polyeter, medan underbädden är gjord av träskiva och ramen är en träram​.

Fördelar

 • Avancerat 5-zonssystem
 • Handgjord skandinavisk design
 • Trådlös fjärrkontroll

Nackdelar

 • Svår skötsel vid fläckar

2. Ekens Entré – Bästa billiga ställbara sängen

Bästa billiga ställbara sängen

Storlek: 4 olika
Fasthet: 3 olika

När det gäller att kombinera ekonomi med kvalitet visar Ekens Entré ställbara säng att man inte behöver kompromissa. Trots att den är en av Ekens enklare modeller, behåller den den höga kvaliteten och följer samma garantier som för Ekens övriga ställbara sängar​.

Denna svensktillverkade säng kommer med allt en ställbar säng behöver. Den följsamma pocketfjädringen ger balanserad avlastning och hög sovkomfort vilket gör den idealisk för dem som värdesätter god nattsömn​. Sängen har tysta motorer som styrs av en lätthanterlig trådlös handkontroll vilket gör justeringar till en enkel och smidig process. Den medföljande multifickan erbjuder praktisk förvaring för kontrollen och andra små föremål.

Sängens design är stilren, vilket gör den till ett estetiskt tillägg till vilket sovrum som helst. Dessutom ger den underliggande nattbelysningen inte bara en charmig effekt utan bidrar också till ökad säkerhet i mörka rum​.

Ekens Entré ställbara säng erbjuder en medium till fast fasthet och är försedd med en 4-delad bottenplatta. När det gäller bredder från 180 cm består sängen av två separata sängar med separata bäddmadrasser, vilket ger ytterligare flexibilitet för olika användares behov​. Det är lätt att förstå varför Ekens Entré är den bästa billiga ställbara sängen.

Fördelar

 • Prisvärd kvalitet
 • Höj och sänkbar
 • Inbyggd nattbelysning

Nackdelar

 • Fläckkänslig

3. Hilding Family – Bästa ställbara enkelsängen

Bästa ställbara enkelsängen

Storlek: 11 olika
Fasthet: 3 olika

Hilding Family Ställbar Säng sätter utan tvekan en ny standard för justerbara enkelsängar. Det är en perfekt kombination av komfort, stil och innovation, vilket erbjuder en enastående sömnupplevelse som är svår att matcha.

Sängen kommer med ett avancerat 5-zon pocketsystem, en avancerad funktion som följer konturerna på din kropp och avlastar på rätt ställen. Detta system tar komforten till en ny nivå och säkerställer en underbar sovkomfort. Sängens motor är tyst och startar och fungerar smidigt med den medföljande trådlösa fjärrkontrollen. För maximal komfort är sängplattan uppdelad i fem delar, vilket ger en mer exakt komfortreglering och extra stöd för nacken. Detta är en funktion som särskiljer denna säng, eftersom den möjliggör personliga justeringar för att matcha dina unika sömnbehov​.

Hilding Family Ställbar Säng finns i olika färger och storlekar vilket gör den till ett mångsidigt val för olika rumstorlekar och estetiska preferenser. Matcha den med tillbehör som kompletterar din stil för att skapa ett sovrum som reflekterar din personlighet​. En snygg ställbar enkelsäng av hög kvalité helt enkelt.

Fördelar

 • Överlägsen komfort
 • Stilren design
 • Mycket bekväm

Nackdelar

 • Inga nackdelar

4. Tempur Promise – Bästa ställbara sängen med gavel

Ställbar säng med gavel

Storlek: 180c200cm
Fasthet: Fast

Tempur Promise Ställbar Säng är verkligen en säng som lovar komfort och flexibilitet. Dess förmåga att vara den bästa ställbara sängen med gavel på marknaden beror på en rad innovativa funktioner och kvalitetsmaterial.

Denna säng, som finns i storleken 180×200, erbjuder generöst med utrymme för en eller två personer att sova bekvämt. Det första som märks med denna säng är dess anpassningsförmåga. Höjden på både huvud- och fotända kan justeras med en trådlös fjärrkontroll eller via Tempurs app. Denna ställbara funktion ger utmärkt stöd och ger användaren möjligheten att anpassa sängens position efter egna behov och preferenser.

Tempur-materialet som sängen är tillverkad av är känt för att vara extremt komfortabelt. Materialet formar sig efter användarens kropp vilket ger ett stöd som är skräddarsytt för varje individ. Tempur Promise Ställbar Säng erbjuder en optimal sovställning vilket minskar behovet av att vända och vrida sig under natten.

Fördelar

 • Komfortabel
 • Anpassningsbar
 • Finns en app

Nackdelar

 • Inga nackdelar

5. Tempur Promise Plus – Premiumvarianten

Premiumvarianten

Storlek: 11 olika
Fasthet: 3 olika

Tempur Promise Plus Ställbar Säng är en premiumprodukt som kombinerar design, funktionalitet och komfort för att skapa en oöverträffad sovupplevelse. Med en elegant och modern design, ger denna säng ett lyft till alla sovrum samtidigt som den tillhandahåller extra avlastning för kroppen. Den starka motorn och trådlösa fjärrkontrollen erbjuder stor valfrihet och många möjligheter vilket gör det möjligt att höja eller sänka huvud- och fotända till önskad position med ett enkelt knapptryck​.

Denna säng är en del av Tempurs helt nya kollektion och inkluderar flera unika funktioner. Med Tempur Advanced-material, ger sängen 20% mer tryckavlastning jämfört med Tempur-Original i Tempurs tidigare kollektioner. Dessutom absorberas rörelser vilket gör att en sängpartner kan röra sig utan att det känns i övriga sängen​.

Det är värt att nämna att för de som ofta blir varma när de sover så finns det en version av denna säng med svalkande SmartCool-teknologi​. Det är något vi verkligen gillar med denna premiumvariant av säng.

Fördelar

 • SmartCool-teknologi
 • Högsta kvalité
 • Bekväm

Nackdelar

 • Priset

Kvinna som sover i en säng

Att tänka på innan man köper en ställbar säng

 1. Komfort: En av de viktigaste aspekterna av en ställbar säng är dess förmåga att erbjuda optimal komfort och stöd för din kropp. Sängen bör ha tillräcklig mjukhet och stöd för att anpassa sig efter din kropp och din sovstil. Se till att den ställbara funktionen fungerar väl och kan erbjuda olika vinklar som passar dina behov.
 2. Kvalitet: Innan du köper en ställbar säng se alltid till att den är tillverkad av högkvalitativa material som kan motstå daglig användning under flera år. Det kan vara värt att investera lite mer i en säng av högre kvalitet som kommer att hålla längre och ge en bättre sömnkvalitet.
 3. Storlek och design: Ställbara sängar finns i olika storlekar och designalternativ. Innan du köper, se till att sängen passar in i ditt sovrum både storleksmässigt och estetiskt. Om du delar säng med någon så kanske du vill överväga en större storlek eller en design som tillåter individuell justering på varje sida.
 4. Motor och justeringsmekanism: Kvaliteten på motorn och justeringsmekanismen är avgörande för en ställbar säng. Du vill ha en motor som är tyst och effektiv med tillräckligt med kraft för att justera sängen utan problem. Justeringsmekanismen bör vara smidig och enkel att använda, med olika positioner för optimal komfort.

Vad är en ställbar säng?

En ställbar säng, ibland kallad en elektrisk säng, är en typ av säng som kan justeras i olika positioner för att ge optimal komfort och stöd. Denna funktion möjliggörs vanligtvis av en elektrisk motor och ett fjädringssystem som låter användaren höja eller sänka huvud- och fotändan på sängen.

Ställbara sängar är särskilt användbara för människor med vissa medicinska tillstånd som sömnapné, halsbränna, ryggsmärta och cirkulationsproblem. Detta eftersom de kan lindra symptom genom att ändra kroppens position under sömnen. De är också populära för att läsa, titta på TV, eller helt enkelt för att vara mer bekväm i sängen. Många moderna ställbara sängar har extra funktioner som fjärrkontroller, minnesinställningar, massagefunktioner och mer.

Hur en ställbar säng fungerar

En ställbar säng fungerar genom att ha ett mekaniskt system, vanligtvis drivet av en elektrisk motor, som kan ändra sängens position. Här är en grundläggande översikt över hur det fungerar:

 1. Elektrisk Motor: Ställbara sängar drivs ofta av en eller flera elektriska motorer. Dessa motorer ger kraften som behövs för att röra sängens olika delar.
 2. Justeringssystem: Motorerna är kopplade till ett justeringssystem, som kan bestå av en serie länkar, stänger och leder. När motorn aktiveras, rör den dessa delar, vilket i sin tur ändrar sängens position.
 3. Kontrollsystem: De flesta ställbara sängar kontrolleras med en fjärrkontroll eller en panel på sängen själv. Detta tillåter användaren att justera sängens position efter behov. Vissa moderna sängar kan även styras med en smartphone-app.
 4. Flera Positioner: Genom att justera huvud- och fotändan av sängen, kan användaren skapa en rad olika positioner. Dessa kan inkludera en upphöjd position för att läsa eller titta på TV, eller en “zero gravity”-position som minskar trycket på ryggen.
 5. Extra Funktioner: Många ställbara sängar kommer också med extra funktioner, såsom minnesinställningar (som sparar dina favoritpositioner), massagefunktioner, inbyggda belysningar, USB-portar och mer.

Det är viktigt att notera att när det gäller madrassen för en ställbar säng, behöver du en som är flexibel nog att justera till sängens rörelser. Detta kan innebära en specifik typ av madrass, som en minnesskum- eller latexmadrass.

Vad en ställbar säng kan hjälpa emot

Ställbara sängar kan hjälpa mot flera olika typer av hälsoproblem och förbättra allmänna sovvanor. Här är några exempel:

 1. Ryggsmärta: Genom att justera sängens position kan trycket på specifika delar av ryggen lindras, vilket kan minska ryggsmärta. Till exempel kan en “zero gravity”-position – där både huvud och fötter höjs – lindra trycket på nedre ryggen.
 2. Andning och sömnapné: Att höja huvudändan på sängen kan förbättra andningen och minska snarkning, vilket kan vara särskilt hjälpsamt för personer med sömnapné.
 3. Cirkulation: Att justera positionen på sängen kan förbättra blodcirkulationen, vilket kan hjälpa de med cirkulationsproblem eller de som behöver hålla benen höjda på grund av svullnad eller skada.
 4. Reflux och halsbränna: Att sova med huvudet högre än magen kan minska risken för halsbränna och sura uppstötningar, vilket kan vara till stor hjälp för de som lider av gastroesofageal refluxsjukdom (GERD).

Fördelar och nackdelar

Ställbara sängar erbjuder många fördelar men det finns också några nackdelar att överväga.

Fördelar med ställbara sängar:

 • Komfort och personlig anpassning: Med en ställbar säng kan du justera din sovposition för optimal komfort, vilket kan vara till stor hjälp för de som tillbringar mycket tid i sängen, till exempel vid läsning eller tittande på TV.
 • Hälsobefrämjande: Ställbara sängar kan lindra symptom för olika hälsotillstånd, som ryggsmärta, sömnapné, halsbränna, eller cirkulationsproblem.
 • Lättare att stiga i och ur sängen: För de som har svårt att röra sig, kan en ställbar säng underlätta att stiga i och ur sängen.
 • Extra funktioner: Många moderna ställbara sängar har extra funktioner som inbyggd massage, USB-portar, trådlös kontroll och minnesinställningar.

Nackdelar med ställbara sängar:

 • Pris: Ställbara sängar kan vara ganska dyra, speciellt när du lägger till kostnader för en kompatibel madrass och extra funktioner.
 • Kompatibilitet med madrasser: Inte alla madrasser är kompatibla med ställbara sängar. Du behöver en madrass som är tillräckligt flexibel för att böja sig och justera sig efter sängbasen.
 • Vikt och storlek: Ställbara sängar är oftast tyngre och bulkigare än traditionella sängar, vilket kan göra dem svåra att flytta eller passa in i mindre utrymmen.
 • Underhåll och reparationer: Med mer komplex teknik och mekanik kan ställbara sängar kräva mer underhåll och är mer benägna att behöva reparationer.

Vanliga frågor

Är ställbara sängar bra för ryggsmärta?

Ja, många människor finner att ställbara sängar kan lindra ryggsmärta. De tillåter användaren att justera sängpositionen för att minska trycket på specifika delar av ryggen, som nedre ryggen. Dock bör du rådfråga en läkare om du har kronisk ryggsmärta innan du gör ett sådant köp.

Vilken typ av madrass fungerar bäst med en ställbar säng?

För en ställbar säng behöver du en madrass som är tillräckligt flexibel för att anpassa sig till de olika positionerna. Ofta används madrasser av skum, latex eller pocketfjädrar. Självklart bör madrassen också ge den komfort och det stöd du behöver för din sovstil.

Är ställbara sängar bara för äldre personer?

Nej, ställbara sängar kan vara fördelaktiga för människor i alla åldrar. Medan de är populära bland äldre vuxna, kan även yngre individer dra nytta av deras justerbara funktionerna.

Similar Posts