/ /

Bäst i test: Bästa Sauteuse 2023

sauteuse hero

Är det dags att steppa upp processen när du tillagar en sås, gör wok eller helt enkelt bryner kött? Då är det en sauteusepanna du skall ha. De gör din matlagning enklare och bekvämare. Men eftersom det finns så många olika sauteuser så kan det vara svårt att veta vilken som är bäst. Vi har därför analyserat och recenserat flera olika sauteuser så det blir enklare att välja för dig!

De 6 bästa sauteuserna

 1. Culimat Mathias Dahlgren Edition – Testvinnare
 2. Scanpan Fusion – Billig men bra
 3. Scanpan TechnIQ Bistro – Stor sauteuse
 4. G.R.Y.M Sauteuse – Liten sauteuse
 5. Demeyere Apollo Sauteuse – Premiumval
 6. Mauviel M´Cook Sauteuse – Mycket lätt

1. Culimat Mathias Dahlgren Edition – Sauteuse bäst i test

Mathias Dahlgren Sauteuse

Omkrets: 26cm
Volym: 4.5L

Mathias Dahlgren Edition från Culimat är sauteusen som helt klart blev vår testvinnare. Denna lyxiga sauteusen, med en stomme av 3,5 mm tjockhet i fem lager, försäkrar en jämn och fin värmefördelning. Detta är utmärkt när man vill ha stabila resultat på sin matlagning, oavsett om man lagar risrätter eller en smakrik sås. En annan detalj som uppskattas är det punktsvetsade handtaget som är skönt att hålla i. Inte bara ger det också en snygg finish, men det minimerar också risker med smuts och bakterier då det inte finns några nitar på insidan.

Sauteusens konstruktion av japanskt kvalitetsstål talar för hållbarhet och kvalitet. En fördel är att den passar alla värmekällor, vilket gör den mångsidig i köket. Nu förstår ni säkert varför vi valde att placera Mathias Dahlgren Edition sauteuse i toppen av vårat test.

Fördelar

 • Stor och robust
 • Rostfritt stål
 • Lätt att använda
 • Enkel att rengöra
 • Högsta kvalité

Nackdelar

 • Inga nackdelar

2. Scanpan Fusion – Bästa billiga sauteuse

Scanpan Sauteuse

Omkrets: 20cm
Volym: 1.3L

Letar du efter en lite billigare sauteuse så finns Scanpan Fusion som alternativ. Scanpans sauteuse imponerar med sin välvda insida. En design som undviker skarpa kanter och gör att du smidigt kan blanda över hela botten. Företaget, som stoltserat med sin kunskap sedan 1956, har sitt huvudkontor i Danmark och bjuder på en gedigen skandinavisk kvalitet i varje produkt.

Fusion 5 serien, tillverkad av 18/10 rostfritt stål, är ingen undantag. Här får man en produkt som inte bara strålar av hållbarhet, men även funktionalitet. Tack vare multilagerkonstruktionen så får man en snabb och jämn värmefördelning oavsett vilken typ av häll man använder.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Jämn värmefördelning
 • Rostfritt stål
 • Välvd insida

Nackdelar

 • Inga nackdelar

3. Scanpan TechnIQ Bistro – Bästa stora sauteusen

Scanpan TechnIQ Bistro

Omkrets: 26cm
Volym: 3.7L

En sautueus från Scanpan igen, men denna gång en mycket större variant. TechnIQ Bistro är den bästa stora sauteusen på hela 26cm diametern och en volym på 3.7 liter. Den djupa och runda formen skapar en mångsidighet som möjliggör allt från stekning till sjudning. En unik detalj med denna sauteuse är samarbetet bakom dess skapande. Den speciella Stratanium+ non stick-beläggningen är en fördel som inte kan förbises. Den garanterar en smidig matlagning samtidigt som den står emot slitage, vilket ger dig en produkt som håller länge.

Att den är kompatibel med alla typer av värmekällor och tål maskindisk gör den ytterligare användarvänlig. Scanpans TechnIQ Bistro sauteuse är inte bara ett vackert tillskott till köket utan en investering i mångsidig och hållbar matlagning.

Fördelar

 • Stor panna
 • Stratanium+ non stick-beläggning
 • Snygg design
 • Enkel att rengöra

Nackdelar

 • Inga nackdelar

4. G.R.Y.M Sauteuse – Bästa lilla sauteusen

G.R.Y.M Sauteuse

Omkrets: 18cm
Volym: 1.5L

G.R.Y.M. Sauteuse 1,5 l imponerar med sin trelagerskonstruktion och lilla storlek. dess rostfria stål på insidan säkerställer en ren och hygienisk matlagning samtidigt som det ger enkel skötsel. Mellanlagret av aluminium erbjuder fördelar som låg vikt och utmärkt värmespridning, vilket garanterar en jämn tillagning av maten.

Det yttre lagret i rostfritt stål förstärker produktens hållbarhet, så man kan räkna med att ha den här sauteusen i köket under en lång tid. Dessutom är den kompatibel med alla typer av spisar, vilket är en stor fördel för de som använder induktion. Handtagen, som är gjutna i rostfritt stål, ger inte bara en robust känsla, men också ett behagligt grepp och ett elegant utseende.

Fördelar

 • Liten och lätt
 • Kompakt
 • Trelagerskonstruktion
 • Utmärkt värmespridning
 • Rostfritt stål

Nackdelar

 • Får inte plats med mycket

5. Demeyere Apollo Sauteuse – Premiumval

Demeyere Apollo Sauteuse

Omkrets: 28cm
Volym: 4.8L

Sedan 1908 har belgiska Demeyere etablerat sig som en auktoritet inom köksredskap i rostfritt stål. Märket kombinerar tre centrala egenskaper: funktionalitet, effektivitet och hållbarhet. En av styrkorna med Demeyere är deras förmåga att anpassa tekniken för varje enskild produkt. Detta säkerställer att varje artikel är optimerad för sitt specifika användningsområde, vilket i sin tur garanterar bästa möjliga matlagningsresultat. Kvaliteten på deras produkter är oöverträffad, och med normal användning och minimalt underhåll kan man räkna med att ha deras köksredskap som trogna hjälpredor i köket under lång tid.

Fördelar

 • Premiummodell
 • Mycket stor
 • Skönt handtag
 • Snygg design

Nackdelar

 • Priset

6. Mauviel M´Cook Sauteuse – Lätt sauteuse

Mauviel M´Cook Sauteuse

Omkrets: 24cm
Volym: 2.8L

M’Cook serien från Mauviel står ut med sin sju-lagers konstruktion, där lager av rostfritt stål och aluminium varvas. Detta ger en oslagbar energieffektivitet och lätthet, med upp till 50% bättre prestanda jämfört med vanliga rostfria kokkärl. Ännu viktigare är förmågan att sprida värmen jämnt över hela kokkärlet, vilket garanterar en optimal matlagningsupplevelse. Med M’Cook i köket får du både tradition, design och modern effektivitet i ett och samma paket.

Fördelar

 • Mycket lätt
 • Rostfritt stål och aluminum
 • Energieffektiv
 • Modern och snygg

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Att tänka på innan man köper en sauteuse

Om du överväger att köpa en sauteuse finns det några viktiga saker att tänka på för att säkerställa att du väljer rätt sauteuse för dina behov. Här är fem punkter att tänka på:

 • Material: Sauteuser finns i olika material såsom rostfritt stål, koppar, gjutjärn och non-stick. Varje material har sina fördelar. Till exempel är rostfritt stål slitstarkt och reagerar inte med sura eller alkaliska ingredienser, medan non-stick gör det enklare att laga mat utan att den fastnar.
 • Tjocklek och värmeledningsförmåga: En sauteuse med god värmeledningsförmåga värmer upp jämnt och undviker “hot spots” där maten kan bränna fast. Koppar och aluminium är särskilt bra värmeledare, men koppar kräver ofta ett foder av rostfritt stål.
 • Handtag: Det är viktigt att handtaget är stabilt och bekvämt att hålla i. Ett långt, robust handtag underlättar hantering av pannan, särskilt när den är full. Se också till att handtaget är tillräckligt värmeisolerat för att kunna hanteras utan handskar eller grytlapp.
 • Lock: Ett bra lock kan bidra till bättre matlagning eftersom det bevarar värme och fukt. Kontrollera att locket har en tät passform och är tillverkat av ett hållbart material. Vissa lock har även en ventil för att släppa ut överflödig ånga.
 • Storlek och kapacitet: Tänk på hur mycket mat du vanligtvis lagar åt gången. För en liten hushållning kan en mindre sauteuse vara tillräcklig, men om du ofta lagar mat till flera personer eller vill ha extra utrymme kan det vara värt att investera i en större modell.

Vad är en sauteuse?

En sauteuse är en typ av panna som har sluttande sidor och en rund botten. Dess form är speciellt designad för sautering, men tack vare dess unika design kan den användas för en mängd olika matlagningsmetoder. Den djupare formen och sluttande sidorna gör det lättare att omröra ingredienser jämfört med en vanlig stekpanna.

Hur använder man en sauteuse?

Här är en steg-för-steg guide för att använda en sauteuse:

 1. Förbered ingredienserna: Innan du börjar med själva matlagningen är det en bra idé att skära och förbereda alla ingredienser eftersom sautering oftast är en snabb process.
 2. Värm upp pannan: Innan du tillsätter olja eller smör, börja med att värm upp sauteusen på mellanlåg till medelhög värme. En varm panna minskar risken för att maten fastnar.
 3. Tillsätt fett: När pannan är uppvärmd, tillsätt olja eller smör. Vänta tills smöret har smält och slutat bubbla eller tills oljan är tillräckligt varm.
 4. Tillsätt ingredienserna: Lägg de förberedda ingredienserna i pannan. Om du sauterar, bör ingredienserna röras om eller skakas regelbundet för att säkerställa jämn tillagning och förhindra att de fastnar.
 5. Styr värmen: Kontrollera värmen regelbundet. För sautering vill du ha en relativt hög värme, men om du märker att ingredienserna börjar brännas, sänk temperaturen lite.
 6. Om du använder ett lock: Om ditt recept kräver tillagning med ett lock, t.ex. för att ånga grönsaker eller koka en sås, lägg på locket när det är dags.
 7. Servera eller fortsätt laga mat: När ingredienserna är färdiglagade, ta bort dem från pannan för att servera, eller tillsätt ytterligare ingredienser för att fortsätta med receptet om så behövs.

Rengör din sautuse rätt

Att rengöra din sauteuse på rätt sätt är viktigt för att bibehålla dess kvalitet och funktion över tid. Hur du bäst rengör din sauteuse beror på dess material. Här är några generella steg och särskilda råd beroende på vilket material din sauteuse är tillverkad av:

Generella Steg:

 1. Låt pannan svalna något: Efter matlagning, undvik att skölja en het panna med kallt vatten, eftersom detta kan leda till att den deformeras eller skadas.
 2. Använd en spatel: Skrapa bort stora matrester med en mjuk spatel.
 3. Skölj: Skölj pannan med varmt vatten.
 4. Tvätta för hand: Använd en mjuk trasa eller svamp och ett milt diskmedel för att rengöra sauteusen. Undvik hårda skrubbyxor eller stålull, eftersom dessa kan repa pannan.
 5. Skölj igen: Se till att allt diskmedel sköljs bort ordentligt.
 6. Torka: Torka pannan noggrant med en handduk. För vissa material, som gjutjärn, kan det vara bra att torka pannan på låg värme på spisen för att säkerställa att all fukt är borta.
 7. Förvara korrekt: Förvara din sauteuse på en torr plats. Om du staplar andra pannor eller köksredskap i din sauteuse, kan det vara en bra idé att lägga ett skyddande lager mellan dem för att förhindra repor.

Särskilda Råd beroende på material:

 • Rostfritt stål: Kan ofta diskas i diskmaskin, men handdisk rekommenderas för att bibehålla glansen. Om det finns envisa fläckar, blöt pannan med varmt vatten och diskmedel innan du skrubbar.
 • Non-stick: Undvik metallredskap, som kan repa beläggningen. Handdiska med en mjuk svamp. Använd aldrig stålull eller hårda skrubbyxor.
 • Gjutjärn: Undvik diskmedel om möjligt. Använd istället varmt vatten och en skrubborste. Efter tvätt, torka pannan och värm den lätt på spisen för att förhindra rost. Olja in pannan regelbundet för att bibehålla dess “seasoning” och förhindra rost.
 • Koppar: Använd en speciell kopparrenare om du vill behålla pannans glans. Undvik diskmaskin då vissa rengöringsmedel kan skada koppar.

Similar Posts