/

Bäst i test: Bästa resårmadrass 2023

Resårmadrass hero

Att vakna upp utvilad och full av energi är en oslagbar känsla. Men ibland, trots vårt bästa försök att skapa en lugnande sovmiljö så hindrar obehag och oro oss från att få den kvalitetssömn vi behöver. Ofta kan orsaken till detta problem ligga precis under oss – i vår madrass. Ett smart val av madrass kan göra en enorm skillnad för din sömnkvalitet och en resårmadrass kan vara lösningen du letar efter. Men med så många alternativ på marknaden, hur vet du vilken resårmadrass som är bäst för dig?

I den här artikeln har vi sammanställt och granskat de 5 bästa resårmadrasserna för olika behov och preferenser. Så fortsätt att läsa för att ta reda på vilken som kan ge dig en bättre natts sömn utan att tömma plånboken.

Carpe Diem Beds Lilla Harpö Luxury

(bäst i test)

Emma Diamond

(billigt val)

Tempur Pro Plus CoolQuilt

(premiumvalet)

VÅGSTRANDA

(bästa fasta)

Beliani Glory

(bästa mjuka)

De 5 bästa resårmadrasserna

1. Carpe Diem Beds Lilla Harpö Luxury – Resårmadrass bäst i test

Resårmadrass bäst i test

Höjd: 26cm

När det gäller sömnkomfort står Carpe Diem Beds Lilla Harpö Luxury Light Grey resårmadrass i en klass för sig. Den levererar optimal komfort oavsett val av sängram och är vår testvinnare​. Lilla Harpö madrass har en patenterad Visco Elastic Bottom Layer som absorberar rörelseenergin från de hårdaste fjädrarna. Detta säkerställer att din kropp kan nå en avslappnad position vilket bidrar till en djup och lugn sömn​.

För att uppnå den ultimata sömnupplevelsen rekommenderar Carpe Diem Beds att använda Lilla Harpö i kombination med deras Prestige Bäddmadrass​ som vi också recenserat här.

Några av de unika egenskaperna hos denna madrass inkluderar en Visco Elastic Bottom Layer som är 10 mm hög och tryckavlastande, två lager av J-pocket och möjligheten att välja olika fasthetsgrad på varje halva av sängen om den är minst 160 cm bred. Madrassen har också en höjd på 26 cm och är fylld med latex. Just latex är ett elastiskt skum som gör det enkelt att vända sig i sängen och är bekvämt att sova på. Madrassen är Svanenmärkt, tillverkad i Småland och alla tyger är certifierade enligt Oeko-Tex standard 100 vilket garanterar att de är fria från skadliga kemikalier​.

Fördelar

 • Tryckavlastande
 • Mycket bekväm
 • Välj fasthet själv

Nackdelar

 • Något dyr

2. Emma Diamond – Bästa billiga resårmadrassen

Bästa billiga resårmadrassen

Höjd: 25cm

En bra madrass är nyckeln till en god natts sömn och denna 25 cm resårmadrass från Emma överträffar förväntningarna. Den kombinerar resår och skum i lager för att ge dynamiskt stöd till kroppen under hela natten. Och det bästa av allt? Denna resårmadrass är den mest prisvärda i vårt test.

Pocketresårfunktionen tillsammans med Diamond-materialet ger den här madrassen en känsla av luftighet och ger en förbättrad andningsförmåga jämfört med en vanlig skummadrass. Det gör att du kan känna dig fräsch hela natten, utan den värme som ibland uppstår med skummadrasser.

HRX-materialet i kombination med skumlagret ger en skön balans mellan komfort och stöd. Det ger just det stöd kroppen behöver för att hjälpa ryggraden att behålla sin naturliga position. Detta är särskilt viktigt för att ge dig den bästa sömnen och för att förhindra eventuella ryggsmärtor när du vaknar.

Fördelar

 • Mycket billig
 • Dynamiskt stöd
 • HRX-material

Nackdelar

 • Endast en tjocklek

3. Tempur Pro Plus CoolQuilt – Premiumvalet

Premiumval av resårmadrass

Höjd: 25cm

Om du söker den ultimata kombinationen av komfort, stöd och svalhet i en resårmadrass så kan du ha hittat svaret i Tempur Pro Luxe CoolQuilt. Tempur som är kända för sina innovativa sömnlösningar har än en gång överträffat sig själva med denna toppmodell inom deras TEMPUR Pro-sortimentet.

Med en generös bashöjd på 25 cm skapar Pro Luxe CoolQuilt en känsla av djup komfort och lyx. Madrassens överdrag har invävt 2 cm Tempur-material vilket tillför en extra dimension av mjukhet och fluffighet. Detta kombineras med deras SmartCool-teknologi för att skapa en svalare sömnupplevelse och ett fantastiskt tillägg för de som tenderar att känna sig varma på natten.

Madrassen är Tempurs mest formbara produkt än så länge tack vare det nyaste TEMPUR Advanced Material inuti. Detta avlastar 20% mer tryck än tidigare Tempur original-material vilket innebär att du kan förvänta dig att vakna upp mindre stel och mer utvilad. Dessutom är dess förmåga att absorbera rörelser förbättrad vilket ger den perfekta lösningen för de som delar säng med någon som rör sig mycket under natten. Ni förstår säkert nu varför detta är en premiumvariant inom resårmadrasser.

Fördelar

 • SmartCool-teknologi
 • Advanced Material inuti
 • Mycket skön

Nackdelar

 • Priset

4. VÅGSTRANDA – Bästa fasta resårmadrassen

Bästa fasta resårmadrassen

Höjd: 28cm

När det kommer till att leverera stöd, komfort och temperaturreglering i en extra fast madrass så går denna innovativa resårmadrass från Vågstranda utöver förväntningarna. Den har en unik S-kärna med två lager pocketresårer vilket gör den otroligt bekväm exakt där det behövs, samtidigt som den ger stöd åt din rygg.

Detta tillsammans med de individuellt inkapslade pocketresårerna som isolerar rörelser. Så, om du är en person som rör dig mycket under sömnen kommer du inte att störa din partner. Denna funktion skapar en mer harmonisk sömnmiljö vilket ger båda parter en bättre sömnupplevelse.

Denna resårmadrass är också utrustad med sju komfortzoner som stödjer axlar, höfter och andra delar av kroppen som utsätts för extra tryck. Detta innebär att de något mjukare fjädrarna vid de tyngre delarna av kroppen hjälper till att hålla din kropp i linje. Det resulterar i mindre påfrestningar på din kropp och en mer avslappnad sömn. Det är helt enkelt en fast resårmadrass till ett bra pris.

Fördelar

 • Bra pris
 • Extra fast
 • Rörelseisolation

Nackdelar

 • Kan kännas för hård

5. Beliani Glory – Bästa mjuka resårmadrass

Bästa mjuka resårmadrass

Höjd: 24cm

Om du värdesätter sömnkomfort lika mycket som du gör för kvalitet, har du hittat en perfekt match i denna högkvalitativa resårmadrass. Med totalt 405 inbyggda pocketresårer ger den ett perfekt stöd till kroppen och garanterar en bekväm vila. Denna modell erbjuder inte bara extra mjukhet, utan också en universell mediumhårdhetsgrad, vilket gör den till ett utmärkt val för en mängd olika sömnare.

En av dess mest distinkta egenskaper är dess förmåga att ge tillräcklig luftcirkulation vilket bidrar till att bibehålla optimal hygien under sömnen. Den här madrassen håller inte kvar fukt vilket hjälper till att upprätthålla en behaglig sömntemperatur och fräschör genom hela natten.

Med dess flerlageruppbyggnad erbjuder denna madrass adekvat kroppsstöd som bidrar till att eliminera ryggont. Dess andningsbara polyestermaterial är mjukt och tåligt. Tack vare dess högkvalitativa blixtlås är det stabilt fastsatt och extremt hållbart. En mjuk och skön resårmadrass helt enkelt.

Fördelar

 • Mycket mjuk
 • Högkvalitativt material
 • Optimal luftcirkulation

Nackdelar

 • Kan bli för mjuk efter ett tag

En säng med ett litet bord bredvid i ett sovrum

Att tänka på innan man köper en resårmadrass

 • Storlek: Innan du köper en resårmadrass, bör du tänka på storleken. Madrassen ska passa in i din säng och rymmas i ditt sovrum. Den ska också vara tillräckligt stor för att du ska kunna sova bekvämt.
 • Komfort: En annan viktig faktor att tänka på är komfortnivån. Komfortnivån kan variera beroende på madrassens fasthet och tjocklek. Prova olika madrasser för att hitta en som passar dina preferenser och behov.
 • Kvalitet: Det är också viktigt att tänka på kvaliteten på resårmadrassen. En högkvalitativ madrass kommer att vara mer hållbar och ge bättre stöd åt kroppen. Se till att madrassen är gjord av bra material och har en solid konstruktion.
 • Hälsobehov: Om du har specifika hälsobehov, såsom rygg- eller nackproblem, kan det vara bra att tänka på dessa innan du köper en madrass. Vissa madrasser är designade för att ge extra stöd och lindra trycket på vissa områden av kroppen.

Vad är en resårmadrass?

En resårmadrass är en typ av madrass som använder stålfjädrar för att ge stöd och komfort. Dessa fjädrar är ofta inkapslade i separata tygfickor för att ge jämn fördelning och förhindra att de gnuggar mot varandra vilket annars kan leda till slitage och obehaglig ljudnivå.

De olika typerna av resårmadrasser

Det finns olika typer av resårmadrasser, bland annat:

 1. Bonellresårmadrass: Dessa madrasser har timjansformade fjädrar som är kopplade till varandra. De är generellt sett mjukare och mer fjädrande, men ger inte lika mycket stöd som andra typer.
 2. Pocketresårmadrass: Denna typ av madrass har individuellt inkapslade fjädrar, vilket innebär att de kan röra sig oberoende av varandra. Detta ger bättre stöd och komfort, särskilt för de som delar säng, eftersom rörelsen från den ena sidan inte överförs till den andra.

Resårmadrasser är populära på grund av deras hållbarhet, stöd och förmåga att erbjuda en sval sovmiljö eftersom luften kan cirkulera genom fjädrarna. De kan dock vara tyngre och svårare att flytta än skummadrasser och vissa personer tycker att de är för fasta eller fjädrande.

Skillnaden mellan resår och bäddmadrass

En resårmadrass och en bäddmadrass är två olika typer av madrasser som ofta används tillsammans men har olika funktioner.

Resårmadrass

Detta är den primära madrassen som du sover på. En resårmadrass är vanligtvis ganska tjock och innehåller resårfjädrar som är konstruerade för att erbjuda stöd och komfort. Den kan vara uppbyggd av flera lager material, inklusive skum, latex och/eller ull. Den kan även ha olika fasthet på varje sida.

Bäddmadrass

Denna madrass är ett tunnare, mjukare lager som placeras ovanpå din primära madrass för att förbättra komforten och förlänga livslängden på din huvudmadrass. Bäddmadrasser finns i en mängd olika material inklusive minnesskum, latex, ull och fjädrar. De är utformade för att ge extra stötdämpning, temperaturkontroll och kan till och med hjälpa till att minska rörelseöverföring för de som delar säng.

Så, för att sammanfatta: En resårmadrass är den huvudsakliga madrass du sover på och en bäddmadrass är ett tillägg som kan läggas ovanpå för att öka komforten och livslängden på din huvudmadrass.

Fasthet på resårmadrass

När du väljer fasthet på en madrass bör du beakta faktorer som din sovstil (om du sover på rygg, mage eller sida), personlig komfortpreferens och din vikt. Generellt sett gäller följande riktlinjer för att välja madrassfasthet baserat på vikt:

 1. Under 60 kg: En mjukare madrass kan vara mer lämplig eftersom den kan ge bättre tryckavlastning och konturering till kroppen.
 2. 60-90 kg: En medium fast madrass kan vara lämplig. Detta ger en bra balans mellan stöd och komfort, och kan hjälpa till att hålla ryggraden i linje.
 3. Över 90 kg: En fastare madrass kan vara bättre för att ge tillräckligt stöd och förhindra att kroppen sjunker för djupt in i madrassen.

Här är även en simpel tabell för vikt och fasthet på en resårmadrass:

ViktkategoriRekommenderad madrassfasthet
Under 60 kgMjuk
Mellan 60-90 kgMedium
Över 90 kgFast

Resårmadrass eller resårbotten, vad är skillnaden?

Resårmadrass och resårbotten är två olika komponenter i en säng. Här är skillnaden mellan de två:

 1. Resårmadrass: En resårmadrass är en madrass som är fylld med stålfjädrar som ger stöd och komfort när du ligger på den. Dessa fjädrar är ofta inkapslade i separata tygfickor för att ge jämn fördelning och förhindra att de gnuggar mot varandra. Du ligger direkt på resårmadrassen och den ansvarar för stödet och komforten du känner.
 2. Resårbotten: En resårbotten är en stor ram som är fylld med stålfjädrar och som madrassen placeras ovanpå. Den är designad för att ge en stabil och stödjande bas för madrassen. Resårbotten kan bidra till att förlänga livslängden på din madrass genom att ge den jämnt stöd och förhindra att den sjunker ner eller deformeras.

Vanliga frågor

Hur länge varar en resårmadrass?

Livslängden på en resårmadrass varierar beroende på kvaliteten på materialen och hur väl madrassen sköts om men generellt kan du förvänta dig att en god kvalitetsmadrass varar i 7-10 år.

Behöver en resårmadrass en boxfjädring eller resårbotten?

En resårmadrass kan placeras på en solid plattform, en lattbotten eller en resårbotten. En resårbotten kan ge extra stöd och höjd, samt bidra till att förlänga livslängden på madrassen genom att ge jämnt stöd.

Similar Posts