/

Bäst i test: Bästa ramsängen 2023

Ramsäng bäst i test

Att få en sova en hel natt utan att vakna är något vi alla älskar. Men det är inte alltid man får göra det. Det kan bero på flera saker så som typ av säng, madrass eller täcke. I de flesta fallen beror det på typen av säng du har. En ramsäng hjälper dig till en bättre natts sömn och gör inte ett stort hål i plånboken jämfört med andra sängtyper som en kontinentalsäng. Men vilken är den bästa ramsängen? Vi har analyserat och recenserat de 5 bästa ramsängarna för olika scenarion, fortsätt läsa för att ta del av resultatet.

Jensen Diplomat

(bäst i test)

Hilding Original

(billigast)

Ekens Essens Ramsäng

Hilding Original Plus

Tempur Promise Plus

De 5 bästa ramsängarna

1. Jensen Diplomat – Ramsäng bäst i test

Ramsäng bäst i test

Är du på jakt efter den ultimata sömnupplevelsen? Då är Jensen Diplomat Ramsäng det självklara valet. Efter att ha testat ett flertal sängar har vi utsett denna till bästa i vårt test och det är lätt att se varför.

Ramsängen erbjuder en prisvärd introduktion till den goda Jensen liggkomforten. Den är klädd i läckra möbeltextiler med dubbelsöm och finns i fyra olika färger att välja mellan. En särskilt attraktiv detalj är det följsamma Sense fjädersystemet. Sense skapar en optimal liggkomfort som i kombination med Jensens Original zonsystem kombinerar en mjuk zon vid axelpartiet för bättre stöd under ryggen. Totalt sett har sängen fem zoner för en jämnare och mer tryckavlastande liggkomfort.

När det kommer till sängens egenskaper har den ett 5-zons Sense Pocketsystem närmast liggytan som är 12,5 cm högt och ett Reflect Pocketsystem 7 cm högt längre ner i sängen. Stoppningsmaterialet är Cellex XS vilket är känt för sina utmärkta luft och fukttransporterande egenskaper. Dessutom är sängen tillverkad i Norge och är Svanenmärkt vilket innebär att den uppfyller stränga miljökrav​.

Sängen finns tillgänglig i flera storlekar, från 80×200 till 210×210 och du kan välja mellan olika färger, fasthetsgrader, bäddmadrasser och ben. Detta gör att du kan anpassa sängen efter dina specifika behov och preferenser.

Fördelar

 • Mjuk axelzon
 • Mycket bekväm
 • Svenenmärkt

Nackdelar

 • Inga nackdelar

2. Hilding Original Ramsäng – Bästa billigaste ramsängen

Bästa billiga ramsängen

Hilding Original Ramsäng är en prisvärd pärla i vårt test och även det billigaste alternativet, men låt inte det lura dig. Denna säng erbjuder både komfort och kvalitet utan att tömma plånboken. Tillverkad i Sverige, levereras denna ramsäng med en mängd olika alternativ som gör att du kan anpassa den till dina specifika behov.

Sängen kommer i en rad storlekar, från 80×200 till 180×200, vilket innebär att det finns en storlek för alla. Hilding Original Ramsäng är utrustad med en 5-zons pocketsystem som anpassar sig efter din kropp. Detta ger extra stöd och komfort oavsett vilken ställning du föredrar att sova i. Ytan är klädd med ett allergivänligt material vilket gör sängen idealisk för de med känslig hud eller allergier.

Fördelar

 • Billigaste alternativet
 • Allergivänlig
 • Mycket skön

Nackdelar

 • Inga nackdelar

3. Ekens Essens Ramsäng – Test av Ekens Essens

Bästa ramsäng ekens essens

Med omsorg om varje detalj så prioriterar Ekens kvalitet genom hela tillverkningsprocessen. Denna säng, tillverkad för hand i Sverige, är konstruerad för att ge dig många års god sömn så att du vaknar pigg och utvilad varje morgon​.

Komforten i Ekens Essens Ramsäng kommer från dess extra följsamma 5-zon pocketsystem i madrassen som ger avlastning där du behöver det mest och anpassar sig efter din kropp. Med denna säng kan du vara säker på att varje natt blir en god natts sömn​. Dessutom finns den tillgänglig i flera färger och storlekar, vilket gör den till en flexibel lösning för alla sovrum​.

Produktegenskaperna inkluderar en resårmadrass, stoppning med polyeter, en perfekt 5-zon resår på 15 cm och en träram på 12 cm. Allt detta bidrar till att skapa en säng av hög kvalitet, konstruerad för komfort och hållbarhet​.

Fördelar

 • Bekväm
 • Mycket snygg design
 • 5-zon pocketsystem

Nackdelar

 • Fläckkänslig

4. Hilding Original Plus – Test av Hilding Ramsäng

Ramsäng hilding test

Hilding Original Plus Ramsäng är en modern och komfortabel säng med ett välavvägt 3-zons pocketsystem. Detta system ger extra support för höften och ett mjukare axelparti vilket gör att sängen anpassar sig perfekt efter din kropp och ger den bekväma sovkomfort som Hilding är kända för. Polyeterstoppningen ger följsam komfort som gör sängen behaglig för alla i familjen​.

Sängen är tillverkad i Sverige med genomtänkta materialval och den moderna konstruktionen gör att klädslarna är både avtagbara och tvättbara. Detta ger förutsättningar för en optimal sovmiljö för både stora och små. Dessutom kan du välja bland flera olika storlekar, färger och fasthetsgrader så att du kan hitta den perfekta sängen för just dig och ditt sovrum​. Hilding Original Plus är alltså en ramsäng som passar alla typer av rum och människor.

Fördelar

 • Mycket bekväm
 • Snygg design
 • Hållbar

Nackdelar

 • Inga nackdelar

5. Tempur Promise – Test av Tempur Promise

Test av tempur ramsäng

Tempur Promise Plus Ramsäng är mer än bara en säng, den är en kombination av komfort, design och funktion. Denna säng är en del av Tempurs nyaste kollektion och erbjuder en rad unika funktioner som tar din sömn till nästa nivå.

Ramsängen från Tempur ger stor komfort och tryckavlastning. Sängen har en insydd madrass i sin sängbotten som har en elegant sömnad med intag vilket skapar en illusion av att det är två delar. Denna design gör inte bara sängen till en snygg inredningsdetalj i ditt sovrum utan bidrar också till extra tryckavlastning jämfört med tidigare modeller.

Tempur har verkligen uppgraderat deras material i denna nya kollektion. Tempur Promise Plus Ramsäng använder Tempur Advanced-material som ger 20% mer tryckavlastning jämfört med Tempur-Original i tidigare kollektioner. En annan fördel med detta material är att det absorberar rörelser. Detta betyder att om din partner rör sig i sömnen, kommer du inte att känna det på din sida av sängen. Fräckt!

Fördelar

 • Goda egenskaper och funktioner
 • Mycket skön
 • Absorberar rörelser

Nackdelar

 • Kan bli varm

En ramsäng i ett hotellrum

Att tänka på innan man köper en ramsäng

 1. Storlek: Mät den tillgängliga platsen där du planerar att placera sängen och se till att du väljer en ramsäng som passar in i rummet. Tänk också på om du behöver extra utrymme för att röra dig runt sängen eller för att förvara saker under den.
 2. Material: Undersök vilket material som används för att konstruera sängens ram. Vanliga material inkluderar trä och metall. Se till att materialet är robust och av hög kvalitet för att säkerställa att sängen håller länge och ger tillräckligt med stöd för madrassen.
 3. Komfort och justerbarhet: Kontrollera om sängen erbjuder olika justeringsalternativ för att anpassa den efter dina preferenser. Vissa ramsängar har funktioner som höjdjustering för huvud- och fotändan eller möjlighet att justera fastheten på madrassen. Du kan också överväga att testa sängen personligen för att bedöma dess komfortnivå innan du köper.
 4. Pris: Bestäm din budget innan du börjar leta efter en ramsäng och jämför priser från olika återförsäljare. Kom ihåg att priset kan variera beroende på storlek, material och eventuella extrafunktioner. Försök att hitta en balans mellan pris och kvalitet för att få mest värde för dina pengar.

Vad är en ramsäng?

En ramsäng är en typ av säng där madrassen sitter på en fast ram istället för att placeras på en fjäderbotten eller en sängram med ribbor. Ramsängen består av en solid och stabil ramkonstruktion vanligtvis tillverkad av trä eller metall. Madrassen placeras direkt på denna ram, vilket ger en fast och stabil sovplats.

En ramsäng skiljer sig från andra typer av sängar som exempelvis en säng med en ribbotten, där madrassen stöds av ribbor som sitter på en sängram. Ramsängen har vanligtvis inte några rörliga eller justerbara delar och är därför mindre flexibel när det gäller att ändra sovposition eller justera fastheten.

Fördelarna

Fördelarna med en ramsäng inkluderar dess enkelhet, stabilitet och hållbarhet. Det är också vanligt att ramsängar har ett mer minimalistiskt utseende och passar bra in i moderna och eleganta sovrum.

Nackdelarna

 • Begränsad justerbarhet: Ramsängar har vanligtvis inte samma nivå av justerbarhet som vissa andra sängtyper, som sängar med justerbara ribbottensystem. Det kan vara svårt att ändra sovposition eller justera fastheten på madrassen i en ramsäng.
 • Potentiell fasthet: Eftersom madrassen sitter på en fast ram kan en ramsäng vara relativt fast i jämförelse med andra sängtyper. Om du föredrar en mjukare sovupplevelse eller behöver extra stöd för kroppens konturer, kanske en ramsäng inte är den bästa lösningen för dig.
 • Mindre ventilation: Ramsängar kan ha begränsad luftcirkulation under madrassen på grund av den fasta ramstrukturen. Det kan leda till att värme och fukt samlas och skapa en mindre optimal sovmiljö för vissa personer.

Skillnaderna på en ramsäng och kontinentalsäng

En ramsäng och en kontinentalsäng är två olika typer av sängar med olika konstruktion och egenskaper. Här är några skillnader mellan dem:

 1. Konstruktionen: En ramsäng består av en fast ram där madrassen placeras direkt på ramen. Det finns vanligtvis ingen fjäderbotten eller ribbotten för att stödja madrassen. Dock så har en kontinentalsäng en mer komplex konstruktion med flera lager. Den består vanligtvis av en madrass, en boxspring och ibland en bäddmadrass. Detta ger en mer förlåtande och fjädrande känsla.
 2. Höjden: En kontinentalsäng är generellt sett högre än en ramsäng. Den består av flera lager vilket ger en ökad höjd och ger en mer imponerande och lyxig känsla till sängen. En ramsäng är däremot lägre då den endast består av en fast ram och en madrass.
 3. Komforten: Kontinentalsängar anses ofta vara mycket bekvämare än ramsängar. Den kombinerade effekten av madrassen, boxspringen och eventuell bäddmadrass ger en bättre tryckavlastning och stöd. Ramsängar kan vara något fastare eftersom de saknar fjädrande komponenter.
 4. Priset: Generellt sett är kontinentalsängar dyrare än ramsängar. Den mer komplexa konstruktionen och användningen av flera lager med olika material påverkar priset. Ramsängar är oftast mer prisvärda, speciellt om man söker efter en enklare och mer grundläggande säng.

Ramsängars olika storlekar

Ramsängar finns i olika storlekar för att passa olika behov och rumsmått. Här är de vanligaste storlekarna för ramsängar:

NamnBredd (cm)Längd (cm)
Enkelsäng90200
Dubbelsäng140200
Queen size-säng160200
King size-säng180200

Vanliga frågor

Kan jag förvara saker under en ramsäng?

Det beror på den specifika konstruktionen av ramsängen. Vissa ramsängar kan ha utrymme under sängen för förvaring, medan andra inte har det.

Kan jag använda vilken typ av madrass som helst på en ramsäng?

Ja, du kan använda olika typer av madrasser på en ramsäng. Det kan vara en vanlig resårmadrass, en skummadrass eller en latexmadrass. Det är viktigt att välja en madrass som passar dina preferenser när det gäller fasthet och komfort.

Finns det olika storlekar och materialalternativ för ramsängar?

Ja, ramsängar finns i olika storlekar för att passa individuella behov och rumsmått. Du kan hitta enkelsängar, dubbelsängar och även större storlekar som queen size eller king size. När det gäller material kan ramsängar tillverkas av trä, metall eller en kombination av båda.

Similar Posts