/

Bäst i test: Bästa handdukstorken 2023

Handdukstork hero

Att få torka sig med en varm och skön handduk efter duschen är en känsla i sin egen klass. Speciellt under vintern när det är lite kyligare ute. Men handdukstorkar kommer i flera olika modeller och funktioner, hur vet man vilken som är bäst för just en själv?

Där kommer vi på TillHuset in, vi har analyserat och recenserat de 7 bästa handdukstorkarna med olika funktioner och modeller. Allt för att det skall finnas en tork för varje läsare.

SOMATHERM Taserud

(bäst i test)

5/5

LVI Nila

(billigt val)

4.5/5

PAX Flex I

(med timer)

5/5

PAX Salsa

(svart färg)

5/5

PAX Flex U

(svängbar)

5/5

FM MATTSSON 3343-2860

(premiumval)

5/5

FM MATTSSON 3347-2260

(vattenburen)

5/5

Till handdukstork #1.

Att tänka på innan man köper en handdukstork

Att köpa en handdukstork kan vara en utmärkt investering för ditt badrum. Det håller inte bara dina handdukar varma och torra, men skapar också en lyxig känsla. Här är åtta punkter att tänka på innan du köper en handdukstork:

 • Typ av handdukstork: Det finns två huvudtyper av handdukstorkar, elektriska och hydroniska (värmda med varmvatten från ditt värmesystem). Elektriska modeller värms upp med hjälp av el, medan hydroniska modeller är anslutna till ditt hemmas värmesystem. Vilken typ som passar bäst beror på ditt hem och dina behov.
 • Storlek och kapacitet: Var noga med att mäta utrymmet där du planerar att installera handdukstorken. Dessutom, tänk på hur många handdukar du behöver torka samtidigt för att avgöra kapaciteten du behöver.
 • Energiförbrukning: Kolla hur mycket energi handdukstorken förbrukar. Elektriska handdukstorkar kan öka din elräkning, så det är viktigt att välja en modell som är energieffektiv.
 • Material och finish: Handdukstorkar finns i olika material och finishar, såsom rostfritt stål, krom, mässing och vit. Välj ett material och en finish som passar till ditt badrums stil och design.
 • Värmekontroll: En del modeller kommer med termostater och tidsinställningar för extra kontroll. Detta kan vara praktiskt om du vill ha handdukarna varma vid specifika tidpunkter eller om du vill spara energi.

Kostnad per år

Det är viktigt att notera att kostnaden för att driva en handdukstork varierar beroende på många faktorer, inklusive kostnaden för el i ditt område. För att räkna ut detta antar jag att kostnaden för el är 1,50 kr per kilowattimme, vilket är ett ungefärligt medelvärde i Sverige.

För att beräkna kostnaden för att driva handdukstorken i ett år, kan du multiplicera effekten (i kilowatt), med antalet timmar det används varje dag, med antalet dagar på året, och med kostnaden per kilowattimme.

Så här är en tabell baserad på olika watt för handdukstorkar och kostnaden för att driva dem 8, 6, 4, och 2 timmar per dag för ett år:

Handdukstork (Watt)8 timmar/dag (kr/år)6 timmar/dag (kr/år)4 timmar/dag (kr/år)2 timmar/dag (kr/år)
100W438328.5219109.5
200W876657438219
300W1314985.5657328.5
400W17521314876438
500W21901642.51095547.5

Observera att detta är en förenklad beräkning och att det finns andra faktorer som kan påverka kostnaden, som prissvängningar i elmarknaden och effekten av termostater och timrar. Dessa siffror bör ge en bra uppfattning om de årliga driftkostnaderna för olika storlekar av handdukstorkar.

Hur mycket watt

Wattantalet för en handdukstork beror på flera faktorer, inklusive storleken på ditt badrum, antalet handdukar du vill torka samtidigt, och om du även vill att handdukstorken ska bidra till att värma upp badrummet.

Ett vanligt wattantal för en medelstor handdukstork kan vara mellan 100 till 200 watt. Större modeller eller de som är avsedda att värma upp ett helt badrum kan kräva högre wattantal, upp till 500 watt eller mer.

Här är några generella tips att tänka på:

 1. Storlek på badrummet: Ett större badrum kan kräva en större handdukstork med högre wattantal för att effektivt torka handdukar och bidra till att värma upp rummet.
 2. Antal handdukar: Om du planerar att torka flera handdukar samtidigt, kan du behöva en större handdukstork med högre wattantal.
 3. Värmekälla: Om du vill att handdukstorken ska fungera som en extra värmekälla i badrummet, bör du överväga en modell med högre wattantal.

Är handdukstorkar säkra?

Ja, handdukstorkar är i allmänhet säkra att använda om de installeras och underhålls korrekt. De är designade för att fungera i fuktiga miljöer som badrum, och de flesta moderna handdukstorkar har säkerhetsfunktioner som förhindrar överhettning.

De 7 bästa handdukstorkarna

1. SOMATHERM Taserud – Handdukstork bäst i test

Handdukstork vinnare

När det kommer till komfort och funktionalitet i badrummet, går Somatherm Taserud CMB40-RSE handdukstork i topp som vår testvinnare.

Med sitt kromade utförande och slående design med raka tvärgående rör, ger den här handdukstorken inte bara ditt badrum en exklusiv touch, men erbjuder även hög prestanda. En inbyggd dimmer ger användaren fullständig kontroll över värmen, vilket är både praktiskt och energieffektivt. Oavsett vilken sida ditt eluttag sitter på, kan denna modell anslutas från både höger och vänster sida, vilket ger mer flexibilitet vid installationen.

En annan aspekt som höjer Somatherm Taserud CMB40-RSE över andra handdukstorkar är dess robusta kromade utförande. Det är inte bara en visuell behållare – det säkerställer också en långvarig, rostfri prestanda. En handdukstork som är prisvärd med mycket hög kvalité!

Fördelar

 • Testvinnare
 • Inbyggd dimmer
 • Prisvärd
 • Klassisk design

Nackdelar

 • Inga

2. LVI Nila – Bästa billiga handdukstorken

Billig handdukstork

När det gäller prisvärdhet, tar LVI Nila handdukstork hem segern med råge. Trots sitt överkomliga pris har den inte kompromissat med funktionalitet eller estetik.

Nila är en 80W handdukstork, vars eleganta och tidlösa design gör att den passar in i alla inredningar. Måtten på 800 x 620 mm, tillsammans med dess rundade hörn och rör, ger ett mjukt och inbjudande intryck. Dess neutrala utseende gör att den enkelt kan smälta in oavsett om den placeras i köket eller badrummet.

Ett annat plus är att Nila levereras med både dold och synlig anslutning, vilket ger dig flexibilitet att välja det som bäst passar din inredning. Anslutningen finns praktiskt placerad längst ned på enhetens högra eller vänstra sida, vilket ger dig fler monteringsalternativ.

Även om Nila endast har en effekt på 80W, så kompenserar den med sin design och funktionalitet. Den är kanske inte den mest kraftfulla på marknaden, men den är definitivt den mest prisvärda.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Anslutning på både vänster och höger sida
 • Snygg klassisk design

Nackdelar

 • Låg watt

3. PAX Flex I – Bästa handdukstork med timer

Handdukstork timer

När det kommer till modernitet och bekvämlighet, är Pax Flex I handdukstork ett utmärkt val. Ett av dess mest framstående kännetecken är den inbyggda Momento II™-timern som kan styra värmen på torken både manuellt eller via app.

Flex I är mycket mer än bara en vanlig handdukstork. Med sina sex individuellt svängbara armar kan du anpassa den precis som du vill, antingen för att maximalt utnyttja torkkapaciteten eller göra den så kompakt som möjligt.

Tillverkad i rostfritt stål så erbjuder Flex I en pålitlig hållbarhet och garanterar att den håller längre utan tecken på rost eller slitage. Dessutom kan den monteras på både höger eller vänster sida, vilket ger dig större flexibilitet i ditt hem.

En annan spännande funktion hos Flex I är dess koppling till Pax Calima badrumsfläkt. Handdukstorken startar automatiskt när fläktens fuktsensor indikerar höga fuktnivåer, såsom när du börjar duscha. En mycket cool funktion.

Fördelar

 • Med timerfunktion
 • Svängbara armar
 • Koppling till Pax Calima badrumsfläkt
 • Sex armar

Nackdelar

 • Priset i det högre intervallet

4. PAX Salsa – Handdukstork i svart färg

Svart handdukstork

Med sin distinkta svarta färg, sticker denna elektriska handdukstork ut från mängden och erbjuder en snygg och modern estetik för ditt badrum. Den är lackad svart på rostfritt stål, vilket ger den en lyxig finish samtidigt som den behåller sin slitstarka konstruktion.

En speciell aspekt av denna handdukstork är dess dubbelisolerade värmekabel som ska skyddsjordas. Detta garanterar inte bara säkerhet vid användning utan ser också till att handdukstorken värmer effektivt och konsekvent.

Storleken på 540x700mm, tillsammans med lätt böjda rör, ger den en subtil elegans, medan den dolda anslutningen med timer ger extra bekvämlighet och effektivitet. Denna handdukstork är definitivt värd att överväga för den som söker efter en balans mellan design och praktikalitet.

Fördelar

 • Snygg svart färg
 • Timeranslutning
 • Flexibel elanslutning

Nackdelar

 • Kräver skyddsjordning

5. PAX Flex U – Handdukstork svängbar

Svängbar handdukstork

Pax Flex U är en innovativ handdukstork som kombinerar praktikalitet med sofistikerad design. Dess mest framträdande egenskap är dess svängbara konstruktion, med fyra armar som kan styras individuellt.

Denna handdukstork är tillverkad i rostfritt stål, vilket garanterar hållbarhet och lång livslängd. Dess armar mäter 650 mm vardera, och kan vinklas för att optimera utrymmet eller fällas ihop för att ta så lite plats som möjligt, vilket gör den idealisk för mindre badrum.

Det faktum att Flex U kan monteras antingen på höger eller vänster sida tillför ytterligare flexibilitet. Dessutom finns det en version med den inbyggda Momento II™ timerfunktionen, vilket ger ännu mer bekvämlighet och effektivitet. Trots att Pax Flex U har färre armar jämfört med vissa andra modeller, kompenserar dess svängbara och anpassningsbara konstruktion mer än väl för detta.

Fördelar

 • Svängbara armar
 • Timerfunktion
 • 650mm armar
 • Finns i olika varianter

Nackdelar

 • Inga nackdelar

6. FM MATTSSON 3343-2860 – Premiumvarianten

premiumvariant

Vår första tanke när vi ser denna vattenburna handdukstork är ‘lyx’. Och visst är det en premiummodell! Förutom att den kan värma dina handdukar, så värmer den även upp hela badrummet. Det gör att det blir en varm och mysig stämning i badrummet.

Handdukstorken är vändbar och utrustad med både regler- och returventil. Den kommer med lösa väggfästen med väggtätning. Allt för att göra installationen så enkel som möjligt. Dessutom är det inget krångel med att ansluta kopplingsröret och regleringsventilerna, tack vare trycknipplen och konan.

Med sin värmeavgivning vid 30° på 155 W (134 kcal/h) ger den gott om värme. Och den står inte ut för långt från väggen, med bara 70 mm utrymme, så det behöver du inte oroa dig för. Även fast handdukstorken tar lite utrymme från väggen, kompenserar den med sina högkvalitativa funktioner och förmåga att skapa en varm, inbjudande atmosfär.

Fördelar

 • Premiummodell
 • Vattenburen
 • Kan värma badrummet med sina 155 watt

Nackdelar

 • Ligger i det högre prisintervallet

7. FM MATTSSON 3347-2260 – Vattenburen handdukstork

vattenburen handdukstork

Denna handdukstork är helt vattenburen. Detta innebär att den utnyttjar värme från ditt befintliga värmesystem för att torka dina handdukar, vilket gör den både effektiv och energisnål. Dess värmeavgivning på 105W (eller 90 kcal/h vid en temperatur på 30°) innebär att den effektivt och snabbt torkar dina handdukar, samtidigt som den håller dem varma och redo för nästa användning.

Denna handdukstork är inte bara funktionell, den är också flexibel. Den är vändbar, vilket innebär att du kan installera den på det sätt som passar bäst i ditt badrum. Dessutom medföljer lösa väggfästen med väggtätning för att säkerställa en stabil och tät installation.

Det som verkligen särskiljer denna handdukstork är dess inbyggda regler- och returventil. Dessa ventiler ger dig full kontroll över värmen och gör det enkelt att anpassa torktiden efter dina behov.

Fördelar

 • Vattenburen
 • Energieffektiv
 • Snygg design
 • Bra pris

Nackdelar

 • Endast 105W värmeavgivning

handdukstork nedre

Vanliga frågor om handdukstorkar

Kan en handdukstork värma upp mitt badrum?

Ja, en handdukstork kan bidra till att värma upp ett mindre badrum. Däremot bör den inte användas som den huvudsakliga värmekällan.

Hur underhåller jag min handdukstork?

Underhåll av handdukstorkar är generellt enkelt. Det innefattar regelbunden rengöring och, för hydroniska modeller, kan det krävas periodiska kontroller av värmesystemet.

Vad kostar en handdukstork?

Allt mellan 500-4000kr beroende på material, märke och typ.

Similar Posts