/

Bäst i test: Bästa fibertäcket 2023

Ett fibertäcke är en mycket skön typ av täcke. Det är den vanligaste typen av täcke och består till mestadels av mikrofiber och hålfibrer. Dessa fibrer gör att täcket får en hög isoleringsförmåga vilket kan hålla dig varm eller sval beroende på årstiden. Men eftersom det finns så många olika fibertäcken där ute så kan man undra, vilket är det bästa fibertäcket?

Vi har analyserat och recenserat de 5 bästa fibertäckena för olika scenarion, fortsätt läs nedan för att ta del av testet.

Mille Notti Fibra Täcke

(bäst i test)

Sommartäcke Standard

(billigt val)

Fibertäcke Varm

(varmt)

Fibertäcke Sval

(svalt)

Värnamo Gullviva

(premiumvalet)

Se även vårat test om resårmadrasser ifall du skall investera i flera nya sängkomponenter.

De 5 bästa fibertäckena 2023

1. Mille Notti Fibra Täcke – Fibertäcke bäst i test

Fibertäcke bäst i test

Ett mysigt och bekvämt täcke är avgörande för en god natts sömn. Fibra Täcket från Mille Notti uppfyller och överträffar alla dessa krav, vilket gör det till vår testvinnare och det bästa fibertäcket du kan hitta. Fibra Täcket är en lyxig blandning av komfort och hållbarhet. Det quiltade täcket är mycket mjukt och mysigt. Fyllningen består av 100% återvunnen polyestervadd vilket är något vi ser högt på.

Yttertyget är gjort av bomulls percale vilket ger en mjuk och bekväm känsla mot huden. Detta täcke erbjuder en hög och jämn isoleringsförmåga vilket gör det perfekt för alla årstider. Fibra Täcket är tillverkat i Polen och är OEKO-TEX-certifierat. Detta garanterar att det är fritt från skadliga ämnen och säkert för dig och din familj att använda.

Fördelar

 • Polyestervadd
 • OEKO-TEX-certifierat
 • Bra isoleringsförmåga

Nackdelar

 • Något högt pris

2. Sommartäcke Standard – Bästa billiga fibertäcket

Bästa billiga fibertäcket

Under de varmare månaderna kan det vara svårt att hitta den perfekta balansen mellan att vara mysigt täckt och undvika överhettning. Det extra tunna fibertäcket löser det dilemmat med bravur, och håller dig sval och bekväm under hela natten. Det är även det billigaste täcket vi kunde hitta med hög kvalité.

Med sin fyllningsvikt på endast 320 och fyllning av 100% hålfiber av polyester så erbjuder detta täcke optimal ventilation och fuktavledning. Den tunna designen är perfekt anpassad för sommarnätter och de varmare delarna av våren och hösten.

Detta täcke finns tillgängligt både för enkelsäng och dubbelsäng vilket innebär att alla kan njuta av en sval och bekväm sömn. Yttertyget är tillverkat av 100% bomull som bidrar till dess mjuka och behagliga känsla mot kroppen. En toppentäcke till ett bra pris helt enkelt!

Fördelar

 • Prisvärt
 • Hög ventilationsförmåga
 • Finns för enkel och dubbelsäng

Nackdelar

 • Inte för vintern

3. Fibertäcke Varm – Bästa varma fibertäcket

Bästa varma fibertäcket

För dig som kämpar med kalla nätter eller bor i ett svalt klimat kan detta täcke verkligen vara räddningen. Detta fibertäcke är utformat med den frusne i åtanke och håller dig varm och mysig hela natten.

Kungsängens “Täcke Varm” har en fyllningsvikt på hela 1200g och är gjord av 100% hålfiber av polyester. Denna kraftfulla kombination ger en överlägsen värmeisolering vilket gör detta täcke perfekt för de kyligare månaderna. Dess quiltade vågmönster hjälper till att hålla fyllningen jämnt fördelad som kan bidra till att du slipper obekväma klumpar och kalla fläckar. Yttertyget i 100% bomull är mjukt mot huden och ger en extra känsla av lyx.

Detta fibertäcke kommer garanterat hålla dig varm under de kyligaste nätterna.

Fördelar

 • Överlägsen värmeisolering
 • Quiltat vågmönster
 • Maskintvättbart

Nackdelar

 • Inte för sommaren

4. Fibertäcke Sval – Bästa svala fibertäcket

Bästa svala fibertäcket

Detta fibertäcke är likt Täcke Varm fast med en tredjedel fyllning och med en sval värmegrad. Därför passar det utmärkt under sommarhalvåret då man vill hålla sig sval.

Täcke Sval har en fyllningsvikt på 650g och består av 100% hålfiber av polyester. Denna kombination garanterar en sval och behaglig sömn. Detta täcke har också ett quiltat vågmönster som minskar “klumpar” i täcket. Ett annat plus är att Täcke Sval kan maskintvättas vid 60°C. Detta gör det lätt att hålla det rent och fräscht. Yttertyget är tillverkat av 100% bomull vilket gör täcket mjukt och behagligt mot huden.

Fördelar

 • Mycket svalt
 • Lätt
 • Mjukt bomullsyta

Nackdelar

 • Inte för vintern

5. Värnamo Gullviva – Premiumvalet

Premiumvariant av fibertäcke

Gullviva fibertäcke är det ultimata valet för dig som vill njuta av premium komfort under sömn. Detta är mer än bara ett täcke, det är en investering i ditt välbefinnande och sömn.

Gullviva är tillverkat av 100% ekologisk bomulls percale, ett material känt för sin mjukhet och hållbarhet. Täckets fyllning, Softfiling, är en silikoniserad polyesterhålfiber av högsta kvalitet. Denna kombination skapar en lyxig känsla och ger en behaglig sovupplevelse.

Täcket Gullviva är rutstickat och sytt med en vit bandkant vilket bidrar till dess eleganta utseende. Dessutom har det OEKO-TEX Standard 100 certifiering som innebär att det är fritt från skadliga ämnen och är säkert för alla hudtyper. Ett täcke av högsta kvalité enligt oss på TillHuset.

Fördelar

 • Hösta kvalité
 • OKEO-TEX certifierat
 • Ekologiskt material

Nackdelar

 • Något dyrt

Ett täcke i en säng

Att tänka på innan man köper ett fibertäcke

 1. Täckets värmevärde: Värmevärdet hos täcket beror på dess fyllning och densitet. Du vill ha ett täcke som håller dig varm under vintern men inte överhettar under sommaren. Vissa fibertäcken har olika värmevärden för olika säsonger, vilket kan vara en fördel.
 2. Storlek och vikt: Täckets storlek bör matcha storleken på din säng. Det är också viktigt att notera vikten. Vissa personer föredrar tyngre täcken som ger en tryggande känsla, medan andra kan finna dem kvävande och föredrar lättare alternativ.
 3. Skötselråd: Fundera på hur lätt täcket är att sköta. Kan det tvättas i maskin, eller behöver det rengöras professionellt? Tänk på att täcken som behöver professionell rengöring kan medföra extra kostnader över tid.
 4. Fyllningens kvalitet: Kvaliteten på fyllningen i ditt fibertäcke kan kraftigt påverka dess livslängd och komfort. Leta efter täcken som använder högkvalitativ fiberfyllning för bästa möjliga hållbarhet och komfort.

Vad är ett fibertäcke?

Ett fibertäcke är ett täcke som har fyllts med konstgjorda fibrer istället för naturliga material som dun eller fjädrar. Dessa konstgjorda fibrer kan bestå av olika material som polyester eller mikrofiber.

Fibertäcken är mycket populära på grund av flera anledningar:

 • Allergivänliga: Fibertäcken är ofta hypoallergena, vilket gör dem till ett bra val för personer som är allergiska mot dun eller fjädrar.
 • Underhåll: De kan vanligtvis tvättas i maskin, vilket gör dem lätta att hålla rena. Detta är en stor fördel jämfört med dun- eller fjädertäcken, som ofta kräver professionell rengöring.
 • Temperaturreglering: Fibertäcken är bra på att reglera kroppstemperaturen. De kan hålla dig varm under vintern men är inte för varma under sommaren.
 • Pris: Fibertäcken är vanligtvis billigare än högkvalitativa dun- eller fjädertäcken, vilket gör dem till ett ekonomiskt val för många konsumenter.

Fibertäcke eller duntäcke?

Valet mellan en fibertäcke och ett duntäcke beror på dina personliga preferenser och behov. Här är några faktorer att överväga:

 • Isoleringsförmåga: Duntäcken är kända för sin utmärkta isoleringsförmåga. Dunet är mycket luftigt och kan fånga och behålla kroppsvärmen effektivt. Om du bor i ett kallt klimat eller om du är särskilt känslig för kyla kan ett duntäcke vara ett bra val.
 • Vikt: Fibertäcken är vanligtvis tyngre än duntäcken. Om du föredrar ett lättare täcke eller om du har svårt att hantera tunga täcken kan ett fibertäcke vara mer lämpligt.
 • Allergier: Vissa människor är allergiska mot fjädrar och dun. Om du har allergier eller astma kan ett fibertäcke vara ett bättre alternativ eftersom det inte innehåller dunfyllning.
 • Underhåll: Fibertäcken kan vara enklare att underhålla än duntäcken. De kan tvättas i en vanlig tvättmaskin och torkas i torktumlare. Duntäcken kräver oftast särskild vård och kan behöva kemtvättas för att undvika att dunet klumpar ihop sig.
 • Kostnad: Generellt sett är fibertäcken billigare än duntäcken. Om du har en begränsad budget kan ett fibertäcke vara mer ekonomiskt.

Tvätta ditt fibertäcke rätt

Att tvätta ett fibertäcke kan vara relativt enkelt och kan göras i en vanlig tvättmaskin. Här är några steg att följa:

 1. Kontrollera tvättinstruktionerna: Innan du tvättar ditt fibertäcke, kolla på etiketten eller följ tillverkarens instruktioner för att se till att det kan tvättas i en maskin och om det finns några specifika tvättanvisningar.
 2. Förbered tvättmaskinen: Se till att tvättmaskinen är tillräckligt stor för att rymma täcket. Om täcket är stort kan det vara bättre att använda en kommersiell tvättmaskin i en tvättstuga. Ta bort eventuella lösa föremål eller smycken som kan fastna och skada täcket eller tvättmaskinen.
 3. Tvättmedel: Använd ett milt tvättmedel som är avsett för känsliga material. Undvik att använda blekmedel eller starka kemikalier som kan skada fibern.
 4. Tvättcykel: Välj en skonsam tvättcykel, som till exempel “delikat” eller “känslig”. Använd en låg centrifugering för att undvika att täcket blir för tungt och ojämnt när det blir blött.
 5. Torkning: Efter tvätt kan du välja att lufttorka fibertäcket eller använda en torktumlare på låg värme. Om du använder torktumlare, lägg gärna några tennisbollar i torktumlaren för att hjälpa till att fluffa upp fibern och förhindra att täcket klumpar sig.

Det är inte svårare än så!

Hur länge håller ett fibertäcke?

Generellt sett kan ett väl omhändertaget fibertäcke hålla i 2-5 år eller mer. Det är dock viktigt att regelbundet inspektera täcket för att se efter tecken på slitage, som tunnare områden, klumpighet eller förlorad fyllighet. Om täcket visar tydliga tecken på att det har förlorat sin kvalitet och komfort så kan det vara dags att överväga att byta ut det. Det är också viktigt att ta hänsyn till din personliga komfort och behov. Om du upplever att täcket inte ger tillräcklig värme eller komfort längre, kan det vara en indikation på att det är dags att byta ut det.

Vanliga frågor om fibertäcken

Är fibertäcken bra för allergiker?

Ja, fibertäcken kan vara bra för allergiker. De är vanligtvis hypoallergena eftersom de inte innehåller dun eller fjädrar som kan utlösa allergiska reaktioner.

Hur ofta bör jag tvätta mitt fibertäcke?

Frekvensen av tvätt beror på individuella faktorer, som användningsfrekvens och personlig komfort. Generellt sett rekommenderas det att tvätta ett fibertäcke var 6-12 månader eller vid behov.

Kan jag använda en torktumlare för att torka mitt fibertäcke?

Ja, många fibertäcken kan torkas i torktumlare på låg värme. Det kan vara en bra idé att använda tennisbollar eller torkbollar i torktumlaren för att hjälpa till att återställa fiberns volym och förhindra att täcket klumpar sig.

Similar Posts