/

Bäst i test: Bästa Enkelsängen 2023

Enkelsäng hero

Att hitta den bästa enkelsängen för just dina behov är inte det enklaste. Det finns många parametrar som skall stämma. Sängen skall vara rätt höjd, vara ergonomisk och ha ett bra pris. Vi har därför analyserat och recenserat de 5 bästa enkelsängarna för olika scenarion, så att det finns en som passar alla. Fortsätt läsa för att ta del av testet.

Letar du efter en större säng så har vi även recenserat de bästa dubbelsängarna.

Säng Iggenäs

(bäst i test)

Ramsäng Arboda

(billigt val)

Säng Stenslund

(ställbar enkelsäng)

Hilding Family Plus

(premiumvalet)

Säng Annehamn

(kontinental)

De 5 bästa enkelsängarna

1. Säng Iggenäs – Enkelsäng bäst i test

Enkelsäng bäst i test

I vår strävan att hitta den mest bekväma och prisvärda enkelsängen så har Iggenäs ramsäng verkligen imponerat. Denna säng erbjuder en helhetskänsla av komfort och avkoppling som inte går att jämföra med andra modeller. Den hamnar definitivt på toppen i vårt test.

En av de mest framstående egenskaperna hos Iggenäs enkelsäng är dess förmåga att följa kroppens konturer. Sängens design ger extra avlastning för axlar och rygg vilket gör den perfekt för sidosovare. Är du en person som värderar en god natts sömn, kommer du att uppskatta detta. Sängens mjuka och omfamnande bäddmadrass kompletterar dess höga komfortnivå och ger en mysig helhetskänsla. Du kommer att känna hur din kropp sjunker in i madrassen på det mest behagliga sätt.

Iggenäs enkelsäng har inte bara imponerat oss med sin komfort och design, men även med sin höga kvalitet.

Fördelar

 • Bäst i test
 • Mycket skön
 • Bra pris

Nackdelar

 • Inga nackdelar

2. Ramsäng Arboda – Bästa billiga enkelsängen

Bästa billiga enkelsängen

När det kommer till sömn och komfort, är kvaliteten på din säng oerhört viktig. Vi är därför glada att introducera Arboda enkelsäng den mest prisvärda i vårt test och ett utmärkt val för dig som söker en klassisk säng med god tryckavlastning.

Arboda är en del av vår basic-serie vilket innebär att dessa sängar är utformade för att passa de flesta sovstilar. Oavsett om du sover på rygg, mage eller sida, erbjuder denna säng en bekväm och återhämtande sömn.

Sängtyget Boden är skumlaminerat på baksidan vilket ger ett slätt och stilrent utseende och finns i två olika färger. Dessa är ljusgrå och mörkgrå. Den tillhörande bäddmadrassen Sofia ger en mjuk komfort till ett mycket bra pris. Dessutom är fodralet lätt att ta av och tvätta vilket bidrar till en mer hygienisk sovmiljö och håller din bäddmadrass fräsch längre.

Fördelar

 • Följsam komfort
 • Bra pris
 • Bekväm

Nackdelar

 • Inga nackdelar

3. Säng Stenslund – Bästa ställbara enkelsängen

Bästa ställbara enkelsängen

När det kommer till drömlika sovupplevelser så klättrar Stenslund enkelsäng direkt upp till toppen av listan. Detta är den bästa ställbara enkelsängen i vårt test, som kombinerar banbrytande teknik med lyxiga naturmaterial för att skapa en sovupplevelse lika lätt och behaglig som att sova på moln.

Stenslund enkelsäng har ett Multizon-system med 11 olika zoner som anpassar sig till kroppens alla former. Det ger ett extra stöd för midja och svank, samtidigt som det avlastar axlar och höft. Om du letar efter extra avlastning eller lider av värk i rygg eller axlar, kan Multizon-systemet vara det du behöver.

Förutom detta, har Stenslund dubbla resårer och en ställbar botten med pocketresårer och hållbart polyeterskum för flexibelt stöd. Ytterligare ett lager i Talalay naturlatex ger en sval och luftig sovmiljö, mindre damm och kvalster samt extra stöd och avlastning för kroppen. Dessutom kan du reglera sängens huvud- och fotända trådlöst. Antingen med de tillhörande handkontrollerna eller direkt via mobilen.

Fördelar

 • Justera huvud och fotända
 • Mycket skön
 • Snygg design

Nackdelar

 • Högre kostnad än de andra

4. Hilding Family Plus – Premiumvalet

Premiumval enkelsäng

Hilding Family Plus enkelsäng är inget mindre än en sovmästare som tar din komfort till nya höjder. Denna premiummodell är resultatet av noggrant utvalda material, skickligt hantverk och en passion för både komfort och design. Att sova i den kan liknas vid att sväva – ett riktigt kvalitetstecken!

Denna enkelsäng har ett 18 cm högt aktiva pocketsystem som ger perfekt avlastning över hela sängens yta. Pocketsystemet är utformad för att passa kroppens konturer så att du kan vila bekvämt oavsett din sovposition. Hilding Family Plus ramsäng har dessutom en kassett som ger en hel liggyta utan skarvar vilket innebär att du inte kommer att märka några störande sömmar eller skarvar när du sover.

Designen är inspirerad av den moderna nordiska stilen vilket ger sängen en tidlös och elegant estetik. Den högkvalitativa klädseln är avtagbar och tvättbar vilket gör sängen enkel att hålla ren och fräsch.

Fördelar

 • Högsta kvalité
 • Pocketsystem
 • Liggyta utan skavar

Nackdelar

 • Priset

5. Säng Annehamn – Enkelsäng kontinental

Enkelsäng kontinental

Annehamn kontinentalsäng är en fantastisk produkt för dig som prioriterar både komfort och hållbarhet. Denna säng erbjuder en sovupplevelse av högsta kvalitet och den stolta tillverkningen sker i vår egna butik i Enköping.

Annehamn kommer utrustad med Multizon, ett zonsystem som erbjuder 11 olika zoner designade för att stötta och avlasta kroppens alla former. De olika zonerna ger extra stöd åt din svank och midja och avlastar samtidigt axlar och höft. Detta, i kombination med trippla resårlager och en botten med stödjande pocketresårer, stötdämpande bonell och hållbart polyeterskum, ger dig en komfort som verkligen känns natt efter natt.

Fördelar

 • Multizon-system
 • Hållbara material
 • Extra bekväm

Nackdelar

 • Priset

Två kuddar som ligger staplade på varandra

Att tänka på innan man köper en enkelsäng

När du överväger att köpa en enkelsäng, finns det flera faktorer att tänka på för att göra ett välgrundat val. Här är sex punkter att överväga:

 1. Storlek: Bestäm vilken storlek på enkelsäng som passar dina behov och rymden där den kommer att placeras. Standardbredden för en enkelsäng är vanligtvis 90 centimeter, men det kan finnas variationer. Kontrollera även längden på sängen för att säkerställa att den är tillräckligt lång för din kroppslängd.
 2. Komfortnivå: Tänk på vilken typ av madrass och komfortnivå som passar dig bäst. Det finns olika alternativ att välja mellan, inklusive fjädermadrasser, skummadrasser, latexmadrasser eller memory foam-madrasser. Testa gärna olika typer av madrasser för att hitta den som ger dig optimal komfort och stöd.
 3. Material och kvalitet: Undersök vilka material sängen är tillverkad av. En bra kvalitet på ramen och madrassen är viktigt för att säkerställa att sängen håller länge. Trä- och metallramar är vanliga alternativ, men se till att de är robusta och stabila.
 4. Ergonomi och stöd: Fundera på vilket stöd och ergonomiska egenskaper du behöver från din enkelsäng. Om du har särskilda behov, som ryggproblem, kan det vara värt att överväga sängar med extra stöd- eller tryckavlastningsegenskaper.

Vad är en enkelsäng?

En enkelsäng är en typ av säng som är avsedd för en person. De är oftast mindre än en dubbelsäng och har bara tillräckligt med utrymme för att en vuxen person ska kunna sova bekvämt. Storleken på enkelsängar kan variera, men de är generellt sett omkring 90 cm breda och 200 cm långa.

Storleken

Storlekarna på enkelsängar kan variera beroende på land och tillverkare. Här är några vanliga storlekar:

 • “Small Single” eller “Cot”: Ungefär 75 cm bred och 175 cm lång. Detta är en mycket liten enkelsäng, ofta avsedd för små barn eller platser med mycket begränsat utrymme.
 • “Standard Single” eller “Twin”: Ungefär 90-100 cm bred och 200 cm lång. Detta är den mest vanliga storleken för en enkelsäng.
 • “Extra Long Single” eller “Twin XL”: Ungefär 90-100 cm bred och 210 cm lång. Denna storlek är vanligt förekommande i studentboenden, eftersom den ger extra benutrymme men inte tar upp så mycket mer golvyta.

Fördelar och nackdelar med en enkelsäng

Enkelsängar har både fördelar och nackdelar, beroende på dina behov och den specifika situationen. Här är några av de mest framträdande:

Fördelar med en enkelsäng:

 1. Utrymmeseffektiv: Enkelsängar tar upp mindre utrymme än större sängar, vilket gör dem idealiska för mindre rum eller utrymmen.
 2. Ekonomiskt fördelaktig: Ofta är enkelsängar mindre dyra än större sängar, både vad gäller initialt inköpspris och kostnaden för sängkläder och madrasser.
 3. Flexibilitet: Enkelsängar kan placeras separat i olika rum eller tillsammans för att skapa en större sovyta, vilket ger en viss grad av flexibilitet.
 4. Individuell komfort: När varje person har sin egen säng, finns det ingen kompromiss vad gäller madrassens fasthet eller rörelse under sömnen.

Nackdelar med en enkelsäng:

 1. Mindre sovyta: Enkelsängar kan kännas trånga för vissa människor, särskilt om du är van vid att sova på en större yta.
 2. Mindre delad utrymme: Om du bor med en partner så erbjuder en enkelsäng inte samma utrymme att dela som en dubbelsäng eller större säng.
 3. Estetik: Vissa människor föredrar utseendet och känslan av en större säng och en enkelsäng kanske inte passar in i en mer luxuös sovrumsdesign.

Att välja fasthet

Fastheten på en säng, oavsett om den är en enkelsäng eller en dubbelsäng, är en viktig faktor att överväga när du köper en ny säng. Sängens fasthet bestäms av madrassen, och det finns generellt fyra olika nivåer: mjuk, medium mjuk, medium fast och fast.

Fastheten som passar bäst för dig beror på flera faktorer:

 1. Din sovposition: Om du sover på rygg eller mage, kan en fastare madrass ge bättre stöd och hålla ryggraden i en neutral position. Om du sover på sidan, kan en mjukare madrass vara mer bekväm eftersom den kan ge bättre tryckavlastning på axlar och höfter.
 2. Din kroppsvikt: Tyngre personer kan ha bättre stöd och komfort med en fastare madrass, eftersom den inte kommer att sjunka ner lika mycket. Lättare personer kan ofta finna mjukare madrasser bekvämare.
 3. Personliga preferenser: Vissa människor föredrar helt enkelt känslan av en fast madrass, medan andra föredrar en mjukare yta.

Vanliga frågor

Vad är dimensionerna på en enkelsäng?

En enkelsäng har vanligtvis en standardbredd på 90 centimeter och en längd på 200 centimeter. Det kan dock finnas variationer beroende på tillverkaren och modellen.

Kan en enkelsäng vara tillräckligt bekväm för vuxna?

Ja, en enkelsäng kan vara tillräckligt bekväm för vuxna beroende på deras storlek och preferenser. Det är viktigt att välja rätt typ av madrass och kvalitet för att säkerställa god komfort och stöd under sömnen.

Kan en enkelsäng användas av barn och tonåringar?

Ja, en enkelsäng är vanligtvis en populär val för barn och tonåringar. Den ger tillräckligt med utrymme för en person att sova bekvämt och kan passa bra i barnrum eller ungdomsrum där utrymmet kan vara begränsat.

Similar Posts