/

Bäst i test: Bästa duschblandaren 2023

Duschblandare hero

Att hitta en snyggt designad duschblandare av hög kvalité är inte det enklaste man kan göra genom nätet. Det finns många faktorer som spelar in på vilken duschblandare som man är bäst för en själv. Vi har därför analyserat och recenserat de 5 bästa duschblandarna för olika scenarion. Vi har inkluderat den bästa, billigaste och duschblandaren med högst cc, detta för att det skall finnas en duschblandare till varje person.

Kanske behöver du en duschvägg eller duschkabin till din duschblandare? Då har vi även recenserat dessa.

Väggmonterad duschblandare SS-03

(bäst i test)

5/5

ORAS Nova 7471

(billigt val)

4.5/5

ORAS Nova

(svart)

5/5

ADORA Exigo 160

(160cc)

5/5

MORA Mora Rexx T5

(premiumvariant)

4.5/5

De 5 bästa duschblandarna

1. Väggmonterad duschblandare SS-03 – Duschblandare bäst i test

Duschblandare bäst i test

Att välja rätt duschblandare kan vara en utmaning. Nordamist har dock tagit fram en produkt som säkerligen kommer att överträffa dina förväntningar – en duschblandare med tak- och handdusch som rankats som bäst i test.

Blandaren är skapad av robust rostfritt stål och mässing, ett faktum som inte bara bidrar till dess eleganta utseende men även garanterar en lång produktlivslängd. Takduschen, med en diameter på 20 cm, är framställd i hållbart ABS. ABS-material är känt för sin styrka och värmetålighet, och passar därför perfekt för en duschblandare.

Blandaren pryds av ett kromfärgat reglage tillverkat i samma slitstarka ABS, för en enhetlig och stilfull utseende. Dessutom, kommer handduschen med en flexibel duschslang, också den gjord i ABS, vilket ökar produktens livslängd och användarvänlighet.

Denna duschblandare från Nordamist bär stolt ett CE-certifikat, vilket innebär att den uppfyller EU:s krav på hälso-, säkerhets- och miljöskydd.

En konstant och jämn vattenfördelning kan förväntas med denna duschblandare, vilket resulterar i en perfekt duschupplevelse varje gång. Med dess handdusch kan du enkelt rikta vattenflödet där det behövs mest, medan takduschen skapar ett brett och jämnt vattenflöde.

Fördelar

 • Komplett kit
 • Både tak och handdusch
 • CE-certifierad

Nackdelar

 • Inga nackdelar

2. ORAS Nova 7471 – Bästa billiga duschblandaren

Duschblandare billig

Letar du efter en duschblandare som kombinerar funktionalitet, säkerhet och prisvärdhet? Då är Oras Nova 7471 det självklara valet. Denna blandare ger inte bara en förstklassig duschupplevelse, den är även den mest prisvärda på marknaden.

Oras Nova 7471 har en c/c-mått på 150 och är anpassad för omkastad vattenanslutning. Denna design gör installationen till en enkel och smidig process, vilket kan minska kostnader för hantverkare.

En av de främsta egenskaperna hos Oras Nova 7471 är dess säkerhetsfunktioner. Blandarens vred har en säkerhetsspärr vid 38°C, ett element som bidrar till en säkrare dusch genom att förhindra oavsiktliga brännskador från alltför hett vatten.

Duschblandaren är även utrustad med en termostatkassett för automatisk temperaturkontroll. Detta säkerställer en jämn och behaglig vattentemperatur genom hela duschen.

Dessutom är Oras Nova 7471 försedd med en kontroll för Ecoflöde. Denna funktion möjliggör en minskning av vattenförbrukningen och bidrar därmed till en mer miljövänlig duschupplevelse. Oras Nova är alltså en otroligt funktionspackad duschblandare till ett lågt pris!

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Säkerhetsspärr
 • Snygg design

Nackdelar

 • Saknar handdusch

3. ORAS Nova – Svart duschblandare

En svart duschblandare

Om du vill addera en touch av elegans till ditt badrum, se längre än denna termostatblandare för dusch. Dess djupa svarta färg ger den en distinkt och sofistikerad estetik som utan tvekan kommer att lyfta utseendet på ditt badrum.

Denna termostatblandare har temperatur- och volymvred med flera smarta funktioner. Temperaturvredet är utrustad med en säkerhetsspärr vid 38°C, som bidrar till en tryggare dusch genom att förhindra att vattnet plötsligt blir för hett. Volymvredet har en kontroll för Ecoflöde, vilket gör det möjligt att minska vattenförbrukningen, utan att tumma på komforten.

Denna termostatblandare är tillverkad i robust mässing och monteras på väggen. Dess tvåhandsgrepp och inbyggda handtag gör den enkel att använda och bidrar till dess praktiska och användarvänliga design.

Fördelar

 • Säkerhetsspärr
 • Svart färg
 • Ren design

Nackdelar

 • Saknar duschgarnityr

4. ADORA Exigo 160 – Bästa duschblandare 160cc

Duschblandare cc på 160mm

När det kommer till duschblandare med 160 c/c-anslutning, står denna blandare i en klass för sig. Detta är en unik duschblandare som kombinerar hög funktionalitet med smarta energibesparande lösningar.

Denna duschblandare har en 1/2″ duschanslutning placerad på blandarens undersida. Denna konstruktion ger en ren och enkel design, samtidigt som det bidrar till en effektiv och praktisk duschupplevelse.

Blandaren är försedd med en energisparfunktion, som gör det enkelt att minska vattenförbrukningen och energikostnaderna. Detta är en fantastisk egenskap för miljömedvetna konsumenter som vill minska sin miljöpåverkan.

Förutom att spara energi, erbjuder duschblandaren även en ökad säkerhet med en hetvatten spärr och skållningsskydd. Alla dessa funktioner gör denna duschblandaren till den bästa för 160cc.

Fördelar

 • 160cc
 • Energibesparande
 • Enkel installation

Nackdelar

 • Inga nackdelar

5. MORA Mora Rexx T5 – Premiumvariant

Duschblandare premium

För de som söker en duschblandare som erbjuder kvalitet, säkerhet och estetik, är Mora Rexx T5 ett utmärkt val. Denna duschblandare, som är en premiumvariant, är skapad för att tillgodose de mest kräsna användarnas behov.

Mora Rexx T5 har en 160 c/c duschanslutning riktad uppåt, vilket ger den en sofistikerad och elegant utseende. Blandaren är utrustad med teknologi för att kompensera temperatur- och tryckvariationer, vilket bidrar till en konsekvent och behaglig duschupplevelse.

Duschblandaren har en säkerhetsspärr vid 38 °C. Denna funktion ser till att du och din familj kan duscha tryggt, utan att oroa er för att vattnet plötsligt blir för hett. Blandaren har även en Eco-stopp funktion som minskar vatten- och energiförbrukning.

Mora Rexx T5 har en förkromad yta som ger den ett elegant och tidlöst utseende. Den har även återströmningsskydd enligt EU-standard SS-EN 1717, vilket garanterar renhet och säkerhet i vattentillförseln.

Fördelar

 • Premiumvariant
 • Hög kvalité
 • Bra blandning

Nackdelar

 • Priset

Ett badrum med toalett och dusch

Att tänka på innan man köper en duschblandare

 1. Kvalitet och hållbarhet: Se till att välja en duschblandare av hög kvalitet. Denna kommer att vara mer hållbar och pålitlig över tid. Material som rostfritt stål och solid mässing är robusta alternativ.
 2. Funktioner och specifikationer: Det finns många olika typer av duschblandare på marknaden, allt från grundläggande modeller till mer avancerade alternativ med funktioner som termostatisk kontroll och flera sprayinställningar. Ta reda på vilka funktioner och specifikationer som är viktiga för dig innan du gör ditt val.
 3. Installation: Kontrollera vilken typ av installation duschblandaren kräver. Vissa modeller kan vara enklare att installera än andra, särskilt om du planerar att göra det själv. Ta också hänsyn till ditt nuvarande duschsystem och om den nya blandaren är kompatibel med det.
 4. Energiförbrukning: Vissa duschblandare kan vara mer energieffektiva än andra. De med en termostat kan bidra till att minska vatten- och energiförbrukningen genom att automatiskt justera vattenflödet och temperaturen.
 5. Design och utseende: Duschblandaren ska passa in med badrummets övergripande stil och design. Det finns blandare i många olika stilar och färger, så du bör kunna hitta en som passar dina estetiska preferenser.

Vad är en duschblandare?

En duschblandare, ibland även kallad för duschventil, är en enhet som kontrollerar flödet och blandningen av varmt och kallt vatten till din dusch. Dessa blandare kan vara manuella, där du själv ställer in den önskade temperaturen genom att vrida på knappar eller handtag, eller termostatiska, vilka automatiskt justerar flödet av varmt och kallt vatten för att upprätthålla en konstant, förinställd temperatur, oavsett förändringar i vattentryck eller flöde.

Olika typer av duschblandare

 1. Manuell duschblandare: Dessa blandare är de mest grundläggande och vanligt förekommande. De består av en eller två vred eller handtag som manuellt reglerar flödet och temperaturen på vattnet. Du justerar alltså själv blandningen av kallt och varmt vatten.
 2. Termostatisk duschblandare: Dessa blandare har en inbyggd termostat som automatiskt justerar vattnets temperatur för att förhindra plötsliga förändringar. Om kallvattnet till exempel plötsligt skulle sluta flöda (till exempel om någon annan spolar i en toalett), kommer termostaten att minska flödet av varmvatten för att förhindra skållning. De är därför särskilt bra för barn, äldre och de med nedsatt rörelseförmåga.
 3. Tryckbalanserad duschblandare: Dessa blandare använder en tryckbalansventil för att justera trycket mellan varmt och kallt vatten, vilket gör att vattnets temperatur hålls konstant. De hjälper till att förhindra temperaturfluktuationer men är inte lika exakta som termostatiska blandare.
 4. Elektroniska duschblandare: Elektroniska blandare ger användaren möjlighet att förinställa önskad temperatur och flöde via en digital kontrollpanel. Dessa blandare kan ofta programmeras med olika inställningar för olika familjemedlemmar.
 5. En- och tvåhandtagsblandare: Enhandtagsblandare har bara ett handtag eller reglage för att styra både vattenflöde och temperatur, medan tvåhandtagsblandare har separata handtag för varmt och kallt vatten.
 6. Duschblandare för badkar: Dessa blandare är kombinerade enheter som låter dig växla mellan att använda duschhuvudet och badkarskranen.

Vad är cc-mått för duschblandare?

CC-mått, även kallat c/c-mått eller centrumavstånd, refererar till avståndet mellan de två anslutningspunkterna där duschblandaren kopplas till rören i väggen. Detta mått tas mellan mitten av varje anslutningspunkt och anges i millimeter.

I Sverige är det vanligaste cc-måttet för duschblandare 150 millimeter, men det finns också andra storlekar som 160 mm och ibland 100 mm. Innan du köper en ny duschblandare är det viktigt att mäta cc-måttet för att vara säker på att den nya blandaren passar med din nuvarande installation.

Om du till exempel har ett cc-mått på 160 mm men köper en duschblandare som är avsedd för ett cc-mått på 150 mm, kommer du att behöva göra justeringar i ditt rörsystem för att få blandaren att passa. Olika tillverkare kan erbjuda anpassningsringar eller förlängningsdelar för att hjälpa till med detta, men det är bäst att försöka matcha cc-måttet från början för att undvika eventuella komplikationer.

Hur man monterar en duschblandare

Innan du monterar en ny duschblandare, se till att du har rätt verktyg och kunskap. Om du inte är säker, bör du överväga att anlita en professionell rörmokare. Men om du vill göra det själv, kan du följa dessa allmänna steg:

 1. Stäng av vattnet: Se till att vattnet till duschblandaren är avstängt. Detta görs vanligtvis genom att stänga av huvudvattenventilen i ditt hem.
 2. Ta bort den gamla blandaren: Beroende på din befintliga installation kan du behöva skruva loss den gamla blandaren från väggen och koppla loss den från rören. Du kan behöva använda en skiftnyckel eller rörmejsel för detta.
 3. Förbered för den nya blandaren: Rengör anslutningspunkterna på rören och se till att de är fria från smuts och skräp. Om nödvändigt, justera rören så att de passar cc-måttet på din nya duschblandare.
 4. Montera den nya blandaren: Anslut blandaren till rören och skruva fast den på väggen enligt tillverkarens instruktioner. Använd eventuella medföljande packningar för att säkerställa en tät anslutning.
 5. Kontrollera för läckor: Slå på vattnet och kontrollera om det finns några tecken på läckage vid anslutningspunkterna. Om det finns läckor, stäng av vattnet igen och åtstram om nödvändigt.
 6. Installera duschslangen och duschhuvudet: Koppla till duschslangen och duschhuvudet till din nya duschblandare enligt tillverkarens instruktioner.

Om din duschblandare läcker

Om din duschblandare läcker finns det några steg du kan följa för att försöka lösa problemet. Men observera att allvarligare problem kan kräva professionell hjälp.

 1. Identifiera läckan: Innan du kan åtgärda läckan behöver du förstå var den kommer ifrån. Läcker det från själva blandaren, duschhuvudet, eller kanske anslutningen mellan blandaren och rören i väggen?
 2. Stäng av vattnet: Innan du börjar reparera läckan, se till att stänga av vattnet för att förhindra översvämning.
 3. Åtgärda läckan: Beroende på var läckan kommer ifrån kan åtgärden variera. Här är några möjliga lösningar:
  • Om läckan kommer från handtaget eller reglaget kan det vara så att du behöver byta packningen inuti. Detta innebär att du skruvar loss handtaget, tar bort den gamla packningen och ersätter den med en ny.
  • Om det läcker vid anslutningen till väggen kan det vara att anslutningen inte är tillräckligt tät. I detta fall kan du behöva åtstrama anslutningen eller applicera ny tätning.
  • Om duschhuvudet läcker, kan det vara att det behöver rengöras eller bytas ut.
 4. Testa reparationen: När du har genomfört reparationen, slå på vattnet igen och se om läckan är löst.

Vanliga frågor om duschblandare

Vilka är fördelarna med en termostatisk duschblandare?

En termostatisk duschblandare reglerar automatiskt temperatur och vattenflöde, vilket ger en mer konsekvent och bekväm duschupplevelse.

Kan jag installera en duschblandare själv?

Det beror på din komfort och erfarenhet med VVS-arbete. Även om det är möjligt att själv installera en duschblandare, kan det vara komplext och kräva specialverktyg.

Vilka är skillnaderna mellan en- och tvåhandtags duschblandare?

Enhandtagsblandare har bara ett handtag eller reglage för att styra både vattenflöde och temperatur, medan tvåhandtagsblandare har separata handtag för varmt och kallt vatten.

Similar Posts