/

Bäst i test: Bästa duntäcket 2023

Duntäcke hero

Man vill självklart alltid sova så bekvämt som möjligt. En god natts sömn ger oss energi och gör oss redo för nästa dag. Men ibland kan vår sömn störas av obehag, kanske på grund av det täcke vi använder. Ett duntäcke är en lyxig och mysig komponent av sänglinnet som kan ge dig den optimala värmen och komforten. Men vilket är det bästa duntäcket? Vi har analyserat och recenserat 5 av de bästa duntäckena för olika behov och scenarion. Fortsätt läsa för att ta del av vårt test.

Letar du efter andra typer av täcken? Se då vårat test av fibertäcken.

Ringsted Dun Classic Comfort

(bäst i test)

Norsk Dun Classic

(billigt val)

Engmo Dun Cecilia

(svalt)

Norsk Dun Premium

(varmt)

Tempur Premium Duntäcke

(premiumvalet)

De 5 bästa duntäckena

1. Ringsted Dun Classic Comfort – Duntäcke bäst i test

Duntäcke bäst i test

Ringsted Duns Classic Comfort täcke är mer än bara en plats att vila ditt huvud på natten – det är en helhetsupplevelse av värme, komfort och lyx. Med en fyllning av 70 % anddun och 30 % andfjädra så erbjuder detta duntäcke en unik kombination av värme, fluffighet och lätthet. Inte konstigt att det är vår testvinnare!

Detta duntäcke har ett 100% bomullscambric överdrag som är mjukt mot huden och bidrar till en skön sömn. Täckets konstruktion, med kassetter/rutor genomsydda, håller dunet jämnt fördelat vilket försäkrar konstant komfort genom hela natten. Ringsted Dun är ett danskt företag som har tillverkat täcken och kuddar sedan 1947. Alla deras produkter är tillverkade i Danmark och innehåller europeiskt dun av högsta kvalitet. Med en Bärighet av 9 och en Dun & Fjädrar klass 1, är detta täcke verkligen i toppklass.

Fördelar

 • OKEO-TEX
 • Fyllning av högst kvalité
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Inga

2. Norsk Dun Classic – Bästa billiga duntäcket

Bästa billiga duntäcket

Norsk Dun erbjuder ett fantastiskt duntäcke perfekt för svala och ljumna nätter. Med två tillgängliga varianter – Svalt och Medium – kan du välja det täcke som passar just dina behov. Det mest framstående? Det är det billigaste duntäcket i vårt test!

Fyllningen i Norsk Duns duntäcke består av 100% vit Myskand vilket innebär att täcket har en unik mjukhet och en angenäm lätt känsla. Sömnaden av täcket säkerställer att dunet stannar på plats som garanterar optimal komfort under hela natten. Yttertyget är tillverkat av 100% bomullscambric, vilket är mjukt mot huden och bidrar till en bekväm sömnupplevelse. Dessutom är täcket Nomite-certifierat som är ett certifikat man visar upp då täcket är allergivänligt. För att vara mer exakt, kvallster-vänligt.

Fördelar

 • Mycket billigt
 • Skönt
 • Allergivänligt

Nackdelar

 • Låg bärighet

3. Engmo Dun Cecilia – Bästa svala duntäcket

Svalt duntäcke

Engmo Dun Cecilia är ett unikt duntäcke som sätter ny standard för bekväm sömn. Utmärkt som det svalaste täcket i vårt test så anpassar Cecilia sig elegant till din kroppstemperatur. Detta ger en behaglig känsla oavsett årstid.

Täcket är fyllt med det finaste myskanddunet som ger en behaglig svalka under sommarnätter och en värmande komfort under kyliga höstkvällar. Den noggranna rutdesignen med mellanväggar säkerställer att dunet fördelas jämnt genom hela täcket vilket ger en konsekvent och behaglig sovupplevelse.

Cecilia erbjuder tre olika varianter att välja mellan, baserat på hur mycket du tenderar att frysa. Det betyder att du kan välja en version som passar dina individuella behov. Det mjuka yttertyget, tillverkat av 100% bomullscambric/twill, kompletterar dunfyllningen och bidrar till täckets övergripande komfort.

Fördelar

 • Svalt och skönt
 • Kvalsterfritt
 • Mycket skönt

Nackdelar

 • Kallt på vintern

4. Norsk Dun Premium – Bästa varma duntäcket

Varmt duntäcke

Vill du hålla dig varm under kalla vinterkvällar? Då är Norsk Dun Premium Collection täcket för dig. Utsedd till det varmaste i vårt test, är detta duntäcke en verklig game-changer för de som önskar en ständigt varm och behaglig sovmiljö.

Täcket har en generös fyllning av 100% myskand, med 90% dun och 10% småfjädrar. Denna kombination ger täcket dess värmande och luftiga känsla, perfekt för att hålla kylan på avstånd. Norsk Dun tar sin ansvarsfulla produktion på stort allvar och endast dun från producenter med kontrollerat djurskydd används. Det är inte bara innehållet som är toppklass i detta duntäcke. Yttertyget av 100% ekologisk bomull ger en mjuk och behaglig känsla mot huden vilket bidrar till en ännu bättre sömnupplevelse. Dessutom, med en trådtäthet på 280 TC, ger detta duntäcke ett lyxigt intryck.

Fördelar

 • Varmt och skönt
 • 100% myskand
 • Lyxkänsla

Nackdelar

 • Kan bli varmt på sommaren

5. Tempur Premium Duntäcke – Premiumvalet

Premiumval av duntäcke

Tempur Premium duntäcke står ut från mängden med sin unika temprakonteknologi som ger användaren en perfekt balans mellan värme och fukt. Som en premiumvariant av duntäcken erbjuder detta täcke en överlägsen sovupplevelse.

Fyllningen är en intelligent blandning av europeiskt gåsdun, temperatur- och fuktreglerande material (PCM) och margosa-extrakt. Detta unika samspel av material säkerställer att du varken blir för varm eller för kall under natten, samtidigt som det minimerar svettning.

Täcket är tillverkat av 100% bomull, förstärkt med lyocell och PCM, vilket resulterar i en mjuk och behaglig textur. Det finns tillgängligt i både en sval och standardvariant, vilket gör det möjligt att välja det bästa alternativet för din specifika sovstil och preferenser.

Fördelar

 • Premiumtäcke
 • Högsta kvalité
 • 4+ cerifikat

Nackdelar

 • Priset

En säng i ett vitt sovrum med ett duntäcke på sig

Att tänka på innan man köper ett duntäcke

 1. Typ av dun: Det finns flera typer av dun, inklusive gåsdun och anddun. Gåsdun är oftast dyrare eftersom det anses vara av högre kvalitet och ger mer värme per vikt än anddun.
 2. Fyllningsgrad: Detta är mängden dun per kvadratmeter i täcket. Ett högre fyllningsgrad betyder oftast ett varmare täcke.
 3. Trådtäthet: Trådtätheten, eller trådräkningen, refererar till antalet trådar per kvadrattum i täckets skal. Ett högre antal kan betyda en mjukare och mer hållbar yta, men kan också öka priset.
 4. Konstruktion: Olika täcken har olika konstruktioner, såsom “sömlös”, “baffel-låda”, eller “kanal”. Dessa konstruktioner används för att hålla dunet på plats och förhindra att det klumpar ihop sig. Varje konstruktion har sina egna för- och nackdelar.

Varför köpa ett duntäcke?

Duntäcken har flera fördelar som gör dem till ett populärt val för många konsumenter. Här är några anledningar:

 1. Värme och isolering: Dun är ett extremt effektivt isoleringsmaterial. Ett duntäcke kan hålla dig varm under kalla nätter men är också andningsbart nog att inte bli för varmt under varmare förhållanden.
 2. Lättvikt: Trots sin värme är dun mycket lätt, vilket innebär att ett duntäcke kan känna sig fluffigt och lyxigt utan att vara tungt.
 3. Långvarighet: Med korrekt skötsel kan ett duntäcke vara i många år, kanske till och med årtionden. Dunets naturliga tålighet betyder att det kan behålla sin form och fluffighet längre än syntetiska alternativ.
 4. Komfort: Dun är känt för att vara extremt mjukt och bekvämt. Ett duntäcke kan förbättra kvaliteten på din sömn genom att bidra till en mer avslappnad och bekväm sovmiljö.
 5. Anpassningsbarhet: Duntäcken finns i en mängd olika vikter och fyllningar, vilket innebär att du kan välja en som är perfekt för dina individuella behov. Vissa människor föredrar lättare täcken, medan andra föredrar tunga.

Fördelar och nackdelar med ett duntäcke

Fördelar

Ett duntäcke har flera fördelar som gör det till ett utmärkt val för din sängkläder. Här är några exempel på vad ett duntäcke kan vara bra för:

 • Temperaturreglering: Dun är utmärkt på att isolera och hålla värmen, vilket gör duntäcken idealiska för kallt väder. De är dock också andningsbara, vilket betyder att de kan hjälpa till att reglera kroppstemperaturen och förhindra överhettning under varmare nätter.
 • Komfort: Tack vare sin fluffighet och lätthet kan ett duntäcke lägga till en extra nivå av komfort till din sömnupplevelse. Det kan hjälpa till att skapa en känsla av “molnlikt” mjukhet.
 • Långvarighet: Dun är hållbart, vilket innebär att ditt duntäcke kan hålla i många år, kanske till och med årtionden, med korrekt skötsel.
 • Hygien och hälsa: Duntäcken är ofta behandlade för att vara motståndskraftiga mot dammkvalster och allergener, vilket kan vara bra för dem som lider av allergier eller astma.
 • Lyxighet: Ett duntäcke kan ge en känsla av lyx och göra din säng extra inbjudande. Dess mjukhet och fluffighet kan ge din sängkläder en “hotellkvalitet” känsla.

Nackdelar

 • Allergier: Vissa människor är allergiska mot dun och fjädrar, vilket kan orsaka allergiska reaktioner som rinnande näsa, nysningar, klåda i ögonen eller andningssvårigheter.
 • Skötsel: Duntäcken kan kräva mer noggrann skötsel än syntetiska täcken. Vissa kräver professionell kemtvätt, medan andra kan maskintvättas men måste torkas noggrant för att förhindra att dunet klumpar sig.
 • Pris: Duntäcken är ofta dyrare än deras syntetiska motsvarigheter. Även om de kan vara mer hållbara över tid, kan den initiala kostnaden vara avskräckande för vissa konsumenter.
 • Vikt: Även om duntäcken är kända för att vara lätta, kan de ändå vara tyngre än syntetiska alternativ, beroende på deras fyllning och konstruktion. Vissa personer kan hitta denna extra vikt obekväm.

Typer av dun i ett duntäcke

Anddun och gåsdun är de två mest populära typerna av dunfyllning i täcken. Båda typerna av dun ger utmärkt isolering och är mycket lätta, men det finns några skillnader mellan dem.

Anddun

Anddun kommer från ankor, vilket är mer allmänt tillgängligt och därför ofta billigare än gåsdun. Detta dun är lite mindre och har mindre “kluster” än gåsdun, vilket innebär att det kanske inte håller värmen lika bra eller är lika fluffigt. Dock ger det fortfarande mycket bra värme i förhållande till sin vikt, och det är ett utmärkt val för ett högkvalitativt, men mer ekonomiskt, duntäcke. Det används ofta i mellan- till högkvalitativa produkter.

Gåsdun

Gåsdun kommer från gäss, och dess kluster är större än de hos anddun, vilket gör det fluffigare och bättre på att hålla värmen. Detta beror på att större kluster kan fånga mer luft, vilket ger bättre isolering. Det är därför gåsdun ofta anses vara lyxigare och är dyrare än anddun. Gåsdun används ofta i högkvalitativa till lyxiga produkter. Dessutom, gäss som lever i kallare klimat producerar oftast större och varmare dun, vilket kan öka priset ytterligare.

Är duntäcken bra mot allergier?

Om du är allergisk mot dun eller fjädrar, kan ett duntäcke faktiskt orsaka allergiska reaktioner som nysningar, rinnande näsa, andningssvårigheter eller irriterade ögon.

Om du dock har andra typer av allergier, till exempel dammallergi, kan ett duntäcke vara ett bra val. Dunet i täcken är ofta behandlat för att bli hypoallergent, vilket innebär att det har bearbetats för att minska och avlägsna allergener som dammkvalster.

Det finns också täcken tillgängliga som använder syntetiskt dun, vilket kan vara ett bra alternativ för de som är allergiska mot naturligt dun men vill ha känslan och värmen av ett duntäcke.

Hur man tvättar ett duntäcke

Att tvätta ett duntäcke är inte svårt alls, följ vår lista med instruktioner nedan:

 1. Kontrollera skötselanvisningarna: Innan du tvättar ditt duntäcke, bör du alltid kontrollera skötselanvisningarna som kommer med det. Vissa duntäcken kan maskintvättas, medan andra kanske behöver kemtvättas.
 2. Förbered tvätten: Om ditt duntäcke kan maskintvättas, se till att din tvättmaskin är stor nog att rymma det utan att klämma fast det. Du kanske behöver använda en kommersiell tvättmaskin på ett tvätteri för större täcken.
 3. Använd milt tvättmedel: Använd ett milt, icke-biologiskt tvättmedel och kör maskinen på en skonsam, låg temperaturcykel.
 4. Tvätta ensam: Tvätta inte ditt duntäcke med andra kläder eller linne, eftersom de kan skada dunfyllningen.
 5. Skölj ordentligt: Se till att täcket sköljs noggrant. Eventuellt tvättmedelsrester kan skada dunet.
 6. Torka ordentligt: Torka duntäcket i en torktumlare på låg värme. Kasta in några tennisbollar i torktumlaren för att hjälpa till att fluffa upp dunet och förhindra att det klumpar ihop sig. Det är mycket viktigt att täcket torkas helt, eftersom kvarvarande fukt kan leda till mögel och dålig lukt.

Vanliga frågor om duntäcken

Hur ofta ska jag byta mitt duntäcke?

Med rätt skötsel kan ett duntäcke hålla i 10 till 15 år eller ännu längre. Tecken på att det kan vara dags att byta inkluderar permanent klumpighet, tunna områden, eller om täcket inte längre ger tillräcklig värme.

Är duntäcken etiska?

Dun kan samlas på ett etiskt sätt, men det kan också komma från fåglar som hålls under dåliga förhållanden. Så den frågan är svår att svara på.

Similar Posts