/

Bäst i test: Bästa dunkudden 2023

Dunkudde hero

Att vakna upp utvilad och full av energi är en oslagbar känsla. Men ibland, trots vårt bästa försök att skapa en lugn sovmiljö så går det bara inte att sova bra. Ofta kan orsaken till detta problem vara precis vid vårt huvud – i vår kudde. Ett smart val av kudde kan göra en enorm skillnad för din sömnkvalitet och en dunkudde kan vara lösningen du letar efter. Men med så många alternativ på marknaden, hur vet du vilken dunkudde som är bäst för dig?

I den här artikeln har vi sammanställt och granskat de 5 bästa dunkuddarna för olika behov och preferenser.

Eftersom du är intresserad av dunkuddar så kanske duntäcken också kan vara intressant?

Anton

(bäst i test)

Alex

(billigt val)

Alvin

(premiumvariant)

Hampus

(hög)

Dunkudde Medel

(medel)

De 5 bästa dunkuddarna

1. Anton – Dunkudde bäst i test

Dunkudde vinnare

Att hitta rätt kudde kan vara en utmaning, men med denna låga dunkudde som erbjuder en fantastisk balans mellan komfort och stöd blir det enklare. Denna kudde kommer med en fyllning av 90% vitt anddun och 10% vit andfjäder och har en bärighet på 8-10, vilket gör den till en riktigt mjuk men ändå stödjande kudde. Kudden är speciellt utformad för magsovare då den hjälper till att hålla huvudet på en bekväm nivå i förhållande till ryggraden.

Förutom att vara mjuk och bekväm är denna dunkudde också lätt att underhålla. Den kan tvättas i maskin på 60 grader, vilket gör den praktisk för den dagliga användningen. Höjdpunkten i denna kudde är att dunet är certifierat enligt Responsible Down Standard (RDS), vilket innebär att dun och fjädrar kommer från gäss och ankor som har behandlats ansvarsfullt. Dessutom är kudden Oeko-Tex märkt, vilket garanterar att den är fri från skadliga ämnen.

Det är lätt att se varför denna dunkudde är vår testvinnare. Dess enastående komfort, kombinerat med dess ansvarsfulla produktion och lyxiga känsla, gör den till ett utmärkt val för alla som värderar en god natts sömn.

Fördelar

 • Mjuk och stödjande
 • Mycket skön
 • Oeko-Tex märkt

Nackdelar

 • Inga nackdelar

2. Alex – Bästa billiga dunkudden

Bästa billiga dunkudden

Att skapa den perfekta sovmiljön kan ofta kräva en tung investering men med denna dunkudde behöver du inte tömma plånboken för att få en god natts sömn. Denna kudde är en prisvärd skönhet som ger den komfort du behöver för en återhämtande sömn.

Fylld med 50% vitt anddun och 50% vit andfjäder så ger denna låga dunkudde ett mjukt och stödjande underlag som är perfekt för dig som sover på mage. Detta garanterar att huvudet hålls i en ideal position i förhållande till ryggraden för att främja rätt sovställning och minska belastningen på nacken.

Yttertyget är tillverkat av 100% bomull med en trådtäthet på 233 trådar per kvadrattum vilket ger en len och mjuk känsla mot huden. Bomullen stöttar även Better Cottons arbete vilket innebär att ditt val att köpa denna kudde bidrar till hållbar bomullsproduktion, det är något vi gillar lite extra.

Dunfyllningen är certifierad enligt RDS, vilket garanterar att dun och fjädrar kommer från gäss och ankor som behandlats på ett ansvarsfullt sätt. Så, trots sitt överkomliga pris, behöver du inte oroa dig för att göra avkall på etiska aspekter när du köper denna dunkudde.

Fördelar

 • Budgetvänlig
 • RDS-certifierad
 • Hållbart material

Nackdelar

 • Endast låg höjd

3. Alvin – Premiumvarianten

Dunkudde premiumvariant

När det kommer till sömnkvalitet är denna premium dunkudde svår att överträffa. Dess medelhöga design och exklusiva gåsdunfyllning skapar den perfekta balansen mellan komfort och stöd för dig som sover på ryggen eller rör dig mycket under sömnen.

Kuddens yttertyg är tillverkat av bomull med en trådtäthet på 460, vilket ger den en otroligt mjuk och lyxig känsla mot huden. Fyllningen som består av 90% gåsdun och 10% gåsfjäder ger dig en kudde som är både spänstig och bekväm att sova på.

Denna dunkudde är RDS-certifierad, vilket garanterar att dunet kommer från ansvarsfullt behandlade gäss. Vidare stödjer du med ditt köp Better Cottons arbete för mer hållbar bomullsproduktion, vilket ger denna lyxiga produkt en miljövänlig kant.

Fördelar

 • Premiumkänsla
 • Exklusiv gåsdunfyllning
 • Lätt att underhålla

Nackdelar

 • Högre prisklass

4. Hampus – Bästa höga dunkudden

Bästa höga dunkudden

Hampus är en hög funktionskudde som sticker ut i mängden med sina smarta och nytänkande lösningar för att ge dig den ultimata sömnupplevelsen. Den kombinerar ett yttertyg i bomull med en unik kärna av fjäder och en innovativ värmetransporterande fiber, för en kudde som ger stöd, komfort och svalka.

Kärnan av vit andfjäder ger ett fast stöd, medan de yttre lagren av bollfiber av 100% polyester – en fiber känd som “Heat transporter” – leder bort kroppens överskottsvärme. Resultatet är en kudde som håller dig behagligt sval hela natten. Den här funktionen, i kombination med den höga designen, gör Hampus till det perfekta valet för den som söker extra stöd utan att offra komfort.

Fördelar

 • Hög
 • Skön
 • Värmetransporterande fiber

Nackdelar

 • Inga nackdelar

5. Dunkudde Medel – Bästa dunkudden medelhög

Dunkudde medel

Denna medelhöga dunkudde är ett fantastiskt val för dem som söker komfort och följsamhet, kombinerat med fördelarna av dun. Dun har naturliga egenskaper som transporterar bort överskottsvärme och fukt, vilket hjälper dig att upprätthålla en bekväm temperatur under hela natten.

Dunkudden är fylld med en blandning av 70% anddun och 30% andfjäder. Denna kombination erbjuder en utmärkt balans mellan mjukhet och stöd, vilket gör kudden tillräckligt formbar för att anpassa sig till dina unika konturer och sovposition, samtidigt som den behåller sin form och ger tillräckligt med stöd för huvud och nacke.

Yttertyget är tillverkat av 100% bomull, vilket lägger till en extra nivå av mjukhet och andningsförmåga till kudden. Den medelhöga höjden passar särskilt bra för dem som sover på ryggen eller på sidan. En kanonbra medelhög dunkudde helt enkelt!

Fördelar

 • Bekvämt dunfyllning
 • Följsam och stödjande
 • Maskintvättbar

Nackdelar

 • Endast medelhög höjd

Två vita kuddar på en stor i ett rum

Att tänka på innan man köper en dunkudde

 1. Komfort och mjukhet: Din komfort bör vara din högsta prioritet när du köper en dunkudde. Några människor föredrar en fast kudde medan andra gillar det mjukare. Det kan vara bra att känna på och testa olika typer av dunkuddar för att hitta den som passar dig bäst.
 2. Fyllningsmaterial: Dunkuddar kan vara fyllda med olika typer av dun och fjädrar, såsom gåsdun, anddun eller en blandning av båda. Gåsdun är generellt sett mjukare och varmare, medan anddun är fastare och mer prisvärt. Dessutom bör du titta på fill power (fluffighet) av dunet, högre siffra innebär mer fluffighet och värme.
 3. Allergier: Om du är allergisk mot dun eller fjädrar, bör du överväga en allergivänlig kudde. Det finns dunkuddar som är speciellt behandlade för att vara hypoallergena.
 4. Skötsel och underhåll: Det är viktigt att kontrollera vilka skötselråd som gäller för dunkudden. Måste den kemtvättas, eller kan den maskintvättas? Hur ofta behöver den fluffas upp och bytas ut?
 5. Certifieringar: Kontrollera om kudden är certifierad enligt Responsible Down Standard (RDS), vilket innebär att dunet är etiskt framtaget. Andra certifieringar kan inkludera Oeko-Tex Standard 100, vilket garanterar att produkten är fri från skadliga ämnen.

Vad är en dunkudde?

En dunkudde är en typ av kudde som är fylld med dun, det vill säga de små, ljusa och fluffiga fjädrarna som finns på fåglar under de ytliga, större fjädrarna. Dessa dun används ofta för att ge värme och isolering, eftersom de har en utmärkt förmåga att behålla värme och är mycket lätt.

Dunkuddar är ofta mycket mjuka och behagliga och de anpassar sig efter formen på ditt huvud och nacke vilket kan bidra till en god natts sömn. De kommer i olika densiteter och tjocklekar beroende på hur mycket dun som har använts, vilket gör att du kan välja den som passar bäst för dina sömnvanor och preferenser.

Ofta kombineras dun med fjädrar för att ge kudden mer struktur och stöd, eftersom ren dun kan bli ganska platt. Andelarna av dun och fjädrar varierar mellan olika kuddar, och detta kan också påverka kuddens känsla och pris.

Fördelar och nackdelar med dunkuddar

Dunkuddar har flera fördelar och nackdelar som kan påverka ditt val att köpa en. Här är några viktiga aspekter att tänka på:

Fördelar:

 1. Komfort: Dunkuddar är kända för sin lyxiga känsla. De är mjuka och formbara, vilket innebär att de anpassar sig efter formen på ditt huvud och din nacke för att ge stöd där det behövs.
 2. Värmeisolerande: Dun är ett utmärkt isoleringsmaterial. Det betyder att en dunkudde kan hjälpa till att hålla dig varm under kalla nätter.
 3. Långvarighet: Dunkuddar kan vara en långsiktig investering eftersom de ofta håller längre än syntetiska alternativ. Med rätt skötsel kan de behålla sin form och komfort under flera år.
 4. Naturligt material: Dun är ett naturligt material, vilket kan vara en fördel för dem som föredrar naturliga produkter framför syntetiska.

Nackdelar:

 1. Kostnad: Dunkuddar är ofta dyrare än sina syntetiska motsvarigheter. Priset kan dock variera beroende på kvaliteten på dunet och andra faktorer.
 2. Underhåll: Dunkuddar kan kräva mer underhåll än andra typer av kuddar. De kan behöva fluffas regelbundet för att behålla sin form och de kan behöva professionell rengöring.
 3. Allergier: Vissa människor är allergiska mot dun och fjädrar, vilket kan orsaka problem. Det finns dock hypoallergena dunkuddar på marknaden.
 4. Etiska överväganden: Vissa konsumenter kan ha etiska invändningar mot användning av djurprodukter, inklusive dun. Det är dock viktigt att notera att det finns certifieringar som Responsible Down Standard (RDS) som försäkrar att dunet är etiskt framtaget.

Hur man tvättar en dunkudde ordentligt

Att tvätta en dunkudde kan vara lite mer invecklat än att tvätta en syntetisk kudde, men det kan absolut göras. Här är några steg du kan följa:

 1. Kontrollera skötselråden: Innan du börjar, kontrollera etiketten på din dunkudde för att se om det finns specifika skötselråd. Vissa dunkuddar kan behöva professionell rengöring.
 2. Förbered tvätten: Ta av alla kuddfodral och tvätta dem separat enligt deras tvättråd. Kontrollera kudden för eventuella hål eller trasiga sömmar och laga dem om det behövs innan tvätt.
 3. Tvätta kudden: Tvätta kudden i en stor tvättmaskin utan centrumaxel om möjligt, för att undvika att kudden klumpar ihop sig eller att maskinen blir obalanserad. Använd en mild, icke-biologisk tvättmedel och kör ett extra sköljprogram för att säkerställa att allt tvättmedel sköljs ur. Följ de temperaturinställningar som anges på skötselråden, men generellt bör låg till medelhög temperatur vara tillräckligt.
 4. Torka kudden: Torka kudden i en torktumlare på låg värme tillsammans med några tennisbollar eller torkbollar. Dessa hjälper till att “fluffa upp” kudden och förhindra att dunet klumpar ihop sig. Torka kudden helt – fuktigt dun kan leda till mögel eller dålig lukt.
 5. Fluffa kudden: Efter torkning, fluffa upp kudden för hand för att återställa dess form. Gör detta regelbundet under de kommande dagarna för att säkerställa att den håller sin form.

Kom ihåg att dunkuddar inte bör tvättas för ofta, eftersom det kan skada dunet och minska kuddens livslängd. De flesta experter rekommenderar att tvätta en dunkudde en till två gånger om året, eller när det är absolut nödvändigt. Använd alltid en kuddskydd för att hålla din kudde ren och skyddad mellan tvättarna.

Livslängden på en dunkudde

Livslängden på en dunkudde varierar beroende på flera faktorer, inklusive kvaliteten på dunet, hur ofta kudden används och hur väl den sköts om. Generellt sett kan en högkvalitativ dunkudde hålla i cirka 5 till 10 år, eller till och med längre med rätt skötsel.

Det är dock viktigt att notera att även om dunet i kudden kan hålla länge, kan andra delar av kudden, såsom höljet, slitas ut snabbare. Detta kan leda till att dunet läcker ut eller att kudden inte ger samma stöd och komfort som tidigare.

Maximera livslängden

För att maximera livslängden på din dunkudde, följ dessa skötselråd:

 1. Använd ett kuddskydd: Detta hjälper till att skydda kudden från smuts, svett och oljor som kan bryta ner dunet och tyget.
 2. Fluffa kudden regelbundet: Detta hjälper till att hålla dunet luftigt och förhindrar att det klumpar ihop sig.
 3. Tvätta kudden korrekt: Undvik att tvätta kudden för ofta, eftersom detta kan skada dunet. När du tvättar kudden, följ tillverkarens instruktioner noggrant.
 4. Förvara kudden korrekt: Om du behöver förvara kudden under en längre tid, se till att den är ren och helt torr först. Förvara den i en andningsbar förvaringspåse på en torr plats för att förhindra mögel och fuktskador.

Typer av dun i kudden

Dunkuddar kan fyllas med olika typer av dun, oftast kommer dunet från antingen gäss eller änder. Vilken typ av dun som används, samt blandningen av dun och fjädrar, kan påverka kuddens känsla, stöd och prislapp.

Gåsdun

Detta är den mest luxuösa och dyraste typen av dun, särskilt om det kommer från unga gäss. Gåsdun är större och fluffigare än anddun, vilket gör det varmare och mer isolerande. Detta innebär att en gåsdunkudde kan känna sig mjukare och mer plysch än andra typer av dunkuddar.

Anddun

Anddun är mindre och mindre fluffigt än gåsdun, men det är också mindre dyrt. En anddunkudde kan fortfarande vara mycket bekväm och ge bra stöd, även om den kanske inte känns lika lyxig som en gåsdunkudde.

Fjädrar

Många dunkuddar inkluderar också en viss andel fjädrar i fyllningen. Fjädrar är större och har mer struktur än dun, vilket ger kudden mer stöd. En högre andel fjädrar kan göra kudden fastare, medan en högre andel dun kan göra den mjukare.

Blandat

Du kan också hitta kuddar med blandningar av gåsdun, anddun och fjädrar. Blandningen kommer att anges i en procentuell fördelning, till exempel 70% dun och 30% fjädrar. Kuddar med en högre andel dun kommer att vara mjukare och mer isolerande, medan de med en högre andel fjädrar kommer att ge mer stöd.

Vanliga frågor om dunkuddar

Vad betyder “fill power” på en dunkudde?

“Fill power” är ett mått på kvaliteten och fluffigheten hos dunet i kudden. Högre siffra innebär mer fluffighet och värme. En dunkudde med hög fill power kommer att vara mjukare, varmare och behålla sin form längre än en med lägre fill power.

Hur ofta ska jag tvätta min dunkudde?

Dunkuddar bör inte tvättas för ofta eftersom det kan skada dunet. De flesta experter rekommenderar att tvätta en dunkudde en till två gånger om året, eller när det är absolut nödvändigt.

Similar Posts