/

Bäst i test: Bästa Dubbelsängen 2023

Dubbelsäng hero

En god natts sömn är avgörande för vår övergripande hälsa och välbefinnande men för många av oss kan denna eftersträvade sömn vara svår att uppnå. Ofta spelar faktorer som sängtyp, madrass och till och med ditt täcke en avgörande roll i kvaliteten på din sömn. Om du delar säng med en partner kan dubbelsängen du väljer vara särskilt viktig. En välvald dubbelsäng kan ge båda parterna tillräckligt med utrymme och komfort för att sova ostört hela natten. Men vilken är då den bästa dubbelsängen för dig?

I den här artikeln har vi gjort det tunga lyftet för dig och granskat de 5 bästa dubbelsängarna för olika scenarion.

Här kan du hitta den bästa resårmadrassen som kan passa till dig nya dubbelsäng.

Säng Sunnernäs

(bäst i test)

Emma Säng

(billigt val)

Ekens Essens

(ställbar dubbelsäng)

Säng Engbäck

(med ram)

Tempur North Deluxe

(premiumvalet)

De 5 bästa dubbelsängarna

1. Säng Sunnernäs – Dubbelsäng bäst i test

Dubbelsäng bäst i test

Denna kundfavorit erbjuder en perfekt balans mellan lyx och praktisk funktionalitet, vilket gör den till en vinnare i vårt test.

En av de mest anmärkningsvärda funktionerna hos Sunnernäs är Duozon-systemet. Detta flexibla zonsystem har en mjukare zon för axlarna som ger avlastning precis där det behövs. Oavsett om du har breda axlar, större byst eller gillar att sova på sidan, så passar den här sängen utmärkt. Den tillhörande bäddmadrassen Lina Vit på 8cm har en extra hållbar kärna och ger en riktigt fluffig känsla. Den är även pikerad för att hålla kärna, vadd och tyg på plats vilket ökar madrassens livslängd och bevarar dess komfort.

Ett stort plus är att Sunnernäs är tillverkad i Sverige med Öko-tex certifierade sängtyger och obehandlat svensk gran. Dessutom erbjuds en Trygghetsgaranti på 180 dagar så du kan prova sängen hemma och byta fasthet om du inte är nöjd. Till råga på allt erbjuder de en generös garanti på 30 år på alla sina sängar.

Fördelar

 • Extra kraftig ram
 • ÖKO-tex certifikat
 • Bra pris

Nackdelar

 • Kan kännas mjuk

2. Emma Säng – Bästa billiga dubbelsängen

Bästa billiga dubbelsängen

Med en sängram av klassisk skandinavisk design får du möjlighet att bygga din egen sömnupplevelse. Denna prisvärda dubbelsäng låter dig välja mellan två testvinnande madrasser – Diamond Resårmadrass och Original skummadrass – för att ge dig den bästa sömnen du kan få.

Dubbelsängens resårmadrass kombinerar skum och pocketresårer för att ge en förstklassig sömnupplevelse. Den är utformad för att leda bort överskottsvärme och säkerställa optimal temperatur vilket bidrar till en behaglig natt.

Trots att denna dubbelsäng var den billigaste i vårt test, kompromissar den inte med kvalitet. Den levererar en imponerande prestanda med sitt utbud av madrassval och en estetiskt tilltalande design. Med dess överkomliga pris och fantastiska funktioner så kommer du att kunna njuta av en lyxig sömnupplevelse utan att tömma plånboken.

Fördelar

 • Snygg design
 • Mycket billig
 • Madrass ingår

Nackdelar

 • Inga nackdelar

3. Ekens Essens – Bästa ställbara dubbelsängen

Bästa ställbara dubbelsängen

Ekens Essens ställbara säng är en unik blandning av tradition och innovation vilket resulterar i en säng som verkligen lyfter din sömnupplevelse. Handgjord med svenska hantverkstraditioner så kombinerar den en stilsäker skandinavisk design med de senaste inom sömnteknik för att skapa en säng som inte bara är visuellt tilltalande – men också exceptionellt komfortabel.

Ett av de mest framträdande egenskaperna är dess avancerade 5-zon pocketsystem. Genom att följa din kropps konturer så avlastar denna säng på rätt ställen och ger därmed en överlägsen komfort. Den ställbara funktionen tar avlastningen till en ny nivå genom att tillåta en mer personlig anpassning av din sömnställning vilket bidrar till en ännu mer underbar sovkomfort.

Sängens motor är tyst vilket säkerställer att du inte störs av oväntade ljud under natten. Dessutom styrs sängen enkelt med den tillhörande trådlösa fjärrkontrollen som ger en extra bekvämlighet. För maximal komfort är bottenplattan femdelad, vilket ger en mer exakt komfortreglering samt extra stöd för nacken.

Fördelar

 • Tyst motor
 • Femdelad bottenplatta
 • Avancerat 5-zon system

Nackdelar

 • Kan kännas hård

4. Säng Enbäck – Bästa dubbelsäng ram

Bästa dubbelsäng med ram

Enbäck ramsäng är verkligen en pärla i sängvärlden. Med sin fasta känsla och lägre höjd passar denna populära säng perfekt in i många olika sängramar. Dessutom gör dess prisvärde det till ett fantastiskt val för barn- eller gästrummet.

Enbäck är utrustad med Enzon vilket är ett neutralt zonsystem som ger samma fasthet i hela madrassen. Detta system passar extra bra för dig med en rak kroppsform eller som sover på magen och inte har några särskilda krav på grund av rygg- eller nackproblem. Denna enhetliga fasthet bidrar till en stabil och bekväm sömnupplevelse.

Dessutom har Enbäck ramsäng följsamma pocketresårer som mjukt följer kroppens konturer och ger en jämn avlastning. Dessa resår kombinerad med en stabil botten med extra många ribbor skapar en säng som är både bekväm och hållbar.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Fast känsla
 • Stabil botten

Nackdelar

 • Inga nackdelar

5. Tempur North Deluxe – Premiumvariant av dubbelsäng

Bästa dubbelsäng premium

Tempur Deluxe kontinentalsäng är ett premiumval för den moderna sovaren. Med sin unika design och generösa liggyta ger den dig den ultimata komforten när du söker efter en säng som är något utöver det vanliga.

Sängens design är annorlunda men samtidigt självklar. Halvt dolda ben ger ett svävande intryck vilket perfekt matchar den känsla du upplever när du sjunker ned i den mjuka madrassen. Det är denna unika design och ovanliga komfort som gör Tempur Deluxe till ett premiumval.

När det kommer till komfort så går Tempur Deluxe ett steg längre än Tempur Basic. Med sin tjocka liggyta och rikliga mängder Tempur material skapar den en skön sovposition som avlastar din kropp på ett unikt sätt. Direkt när du lägger dig i sängen kommer du märka hur madrassen fångar upp din kropp och låter den sakta sjunka ned i en skön och stödjande sovposition. En 9 cm hög Tempur bäddmadrass ingår också, vilket ytterligare förstärker sängens luxuösa känsla och komfort.

Fördelar

 • Högsta kvalité
 • Bäddmadrass ingår
 • Mycket liggyta

Nackdelar

 • Priset

En dubbelsäng med tavlor över sig

Att tänka på innan man köper en dubbelsäng

 1. Storlek: Se till att dubbelsängen passar in i sovrummet både vad gäller fysiskt utrymme och estetik. Sängen bör inte vara för stor så att den tar upp allt utrymme i rummet, men den bör vara tillräckligt stor för att vara bekväm för två personer.
 2. Komfort: Det är mycket viktigt att sängen är bekväm. Pröva olika typer av madrasser för att hitta den som passar bäst för dina sovvanor och preferenser. Madrassens fasthet, material och stöd kan variera mycket.
 3. Kvalitet: Köp den bästa kvalitet du har råd med. En bra säng kan hålla i över 10 år, så det är en investering som kan löna sig på lång sikt. Kolla in tillverkarens rykte, materialens hållbarhet och garantier.
 4. Budget: Sängar kan variera mycket i pris, beroende på märke, material och design. Det är viktigt att fastställa en budget innan du börjar shoppa och att hålla sig inom den. Men kom ihåg att det ofta kan vara värt att betala lite mer för en god natts sömn.

Vad är en dubbelsäng?

En dubbelsäng är en typ av säng som är avsedd att rymma två personer bekvämt. Det är vanligtvis bredare än en enkelsäng och har tillräckligt med utrymme för två personer att sova bredvid varandra. En standarddubbelsäng har vanligtvis en bredd på cirka 140-160 centimeter, men det kan variera beroende på land och tillverkare.

Storlekar

Dubbelsängar finns i olika storlekar och varianter. En vanlig typ är den så kallade “queen size”-sängen, som är något bredare än en standarddubbelsäng och har en bredd på cirka 160-180 centimeter. Det finns också “king size”-sängar som är ännu större och kan vara upp till 200 centimeter breda eller mer. Dessa större sängar ger mer utrymme för sovande par att sträcka ut sig.

SängstorlekBredd (cm)Längd (cm)
Enkelsäng90200
Dubbelsäng140-160200
Queen size160-180200
King size180-200+200

Montering av en dubbelsäng

Monteringsprocessen för en dubbelsäng kan variera beroende på den specifika modellen och tillverkaren. Här är en allmän guide för att montera en vanlig dubbelsäng:

 1. Ramens montering: Börja med att montera sängens ram. Placera sidestolparna eller sidobalkarna på golvet i den position där sängen ska stå. Fäst sedan tvärslåarna eller mittbalken för att ge stabilitet åt sängen. Följ tillverkarens instruktioner för att korrekt montera varje del och se till att alla skruvar och fästen är ordentligt åtdragna.
 2. Montering av huvudgavel och/eller sänggavel: Om sängen har en separat huvudgavel eller sänggavel, följ tillverkarens anvisningar för att montera den på ramen. Det kan kräva fästning med skruvar, bultar eller andra fästanordningar.
 3. Montering av sängben: Om sängen har separata sängben, fäst dem på de angivna platserna på ramen. Det kan finnas förborrade hål där benen ska skruvas fast. Se till att benen är stadigt fästa och jämnt balanserade för att undvika ojämn belastning.
 4. Madrass och bäddmadrass: Placera madrassen på den monterade ramen. Justera den så att den är centrerad och ordentligt placerad. Om du använder en bäddmadrass, lägg den ovanpå madrassen för extra komfort.

Skillnaden mellan en dubbelsäng och kontinentalsäng

Skillnaden mellan en dubbelsäng och en kontinentalsäng ligger i deras uppbyggnad och konstruktion. Här är en förklaring av skillnaderna:

Dubbelsäng

En dubbelsäng är en vanlig typ av säng som är avsedd att rymma två personer. Den består vanligtvis av en sängram, ibland med separata sängben och en madrass som placeras ovanpå ramen. Madrassen kan vara en fjädermadrass, skummadrass eller en annan typ av madrass beroende på individuell preferens. Det kan finnas en separat huvudgavel eller sänggavel som kan monteras på ramen för att ge en dekorativ och funktionell detalj.

Kontinentalsäng

En kontinentalsäng är en typ av säng som består av flera lager och ger extra komfort och stöd. Den består vanligtvis av tre lager:

 1. Bottenlager: Detta är den nedre delen av sängen och består oftast av en träram eller en ram med inbyggd förvaring. Det kan också finnas fjädrar eller annan typ av fjädring för att ge extra stöd.
 2. Mellanlager: Mellanlagret är en madrass som placeras ovanpå bottenlagret. Det kan vara en fjädermadrass eller en skummadrass. Mellanlagret ger extra komfort och stöd för sovaren.
 3. Toppmadrass: Det översta lagret är en tunnare och mjukare madrass som placeras ovanpå mellanlagret. Det kan vara en skummadrass, en latexmadrass eller en kombination av material. Toppmadrassen ger extra komfort och kan ha olika egenskaper som tryckavlastning eller temperaturreglering.

En kontinentalsäng är vanligtvis högre än en traditionell dubbelsäng på grund av dess flerlagerskonstruktion. Den ger extra komfort och kan vara särskilt fördelaktig för personer med ryggproblem eller de som föredrar en mjukare sovyta.

Vad väger en dubbelsäng?

Vikten på en dubbelsäng kan variera beroende på flera faktorer, inklusive storlek, konstruktion och materialval. Här är en ungefärlig uppskattning av vikten för en standarddubbelsäng:

 • Sängram: Cirka 20-50 kg
 • Madrass: Cirka 25-50 kg

Vanliga frågor

Finns det dubbelsängar med förvaringsutrymmen?

Ja, det finns dubbelsängar som kommer med inbyggda förvaringsutrymmen. Det kan vara i form av utdragbara lådor under sängen eller hyllor och skåp integrerade i sängens design.

Vilka material är vanligtvis använda i en dubbelsäng?

En dubbelsäng kan tillverkas av olika material, inklusive trä, metall eller en kombination av båda. Madrasser kan vara gjorda av fjädrar, skum eller memory foam.

Vad är den vanligaste storleken på en dubbelsäng?

Den vanligaste storleken för en dubbelsäng är 140-160 centimeter i bredd och 200 centimeter i längd. Det kan dock vara variationer beroende på land och tillverkare.

Similar Posts