/

Bäst i test: Bästa badrumsfläkten 2023

Badrumsfläkt hero

En riktigt bra badrumsfläkt som lättar upp luften och tar bort fukten efter man duschat är ett bra tillval till ditt badrum. Det finns många olika badrumsfläktar med olika funktioner och egenskaper, så vilken är egentligen bäst? Vi har analyserat och recenserat de 6 bästa badrumsfläktarna för olika scenarion och listat de här nedan. Så fortsätt läs för att ta del av vårat test!

Se även vårat test av handdukstorkar som kan passa bra in i ditt nya badrum!

Överblick: De 6 bästa badrumsfläktarna

FRESH Intellivent Sky

(bäst i test)

FLEXIT Silent Eco 100 TH

(billigt val)

PAX Calima

(fuktstyrd)

KLIMATFABRIKEN Klimat K7

(mycket tyst)

FLEXIT Vario

(med fjärrkontroll)

FLEXIT Vario

(med rörelsesensor)

1. FRESH Intellivent Sky – Badrumsfläkt bäst i test

badrumsfläkt vinnare

Effekt: 2-5W
Spänning: 240 V
Flödeshastighet: 140 m/h

Fresh Intellivent Sky är badrumsfläkten som blev vinnaren i vårat test på grund av dess mycket fräcka teknologi. Som världens första badrumsfläkt med en integrerad luktsensor levererar den en förstklassig upplevelse i alla miljöer som utsätts för fukt och lukt.

Denna badrumsfläkt är den lättaste på marknaden och dess ljudnivå är i det närmaste obefintlig. Detta trots dess kraftfulla motor som ger den en imponerande tryckförmåga. Den klarar även långa kanaler och böjar utan att göra avkall på ventilationsförmågan.

En särskilt uppskattad funktion är den självjusterande fuktstyrningen. Fläkten startar automatiskt när den känner av förhöjd fuktnivå, justerar luftflödet och återställer därmed ett behagligt klimat i badrummet.

Den intelligenta ljussensorn upptäcker när du går in i rummet och startar fläkten, och tillsammans med vädringsprogrammet, gör den Intellivent Sky helt självtänkande. Den intuitiva touchpanelen gör det enkelt att styra de viktigaste funktionerna, och tack vare Fresh egna Bluetooth-App Fresh Ventilation kan du skräddarsy fläktens inställningar för att passa just dina förhållanden.

Fördelar

 • Självjusterande fuktstyrning
 • Tyst i drift
 • Finns app
 • Luktsensor

Nackdelar

 • Inga nackdelar

2. FLEXIT Silent Eco 100 TH – Bästa billiga badrumsfläkten

Billig badrumsfläkt

Effekt: 7.5 W
Spänning: 230 V
Flödeshastighet: 80 m/h

Flexit Silent Eco 100 TH badrumsfläkt utgör en prisvärd och högpresterande lösning för alla som behöver effektiv ventilation i badrum och våtrum. Som marknadens mest ekonomiska alternativ erbjuder den en rad imponerande funktioner utan att tumma på prestanda.

Fläkten är utrustad med en timer som intelligent styr eftergångstider efter att fukt ventilerats ut. Den kan även starta fläkten när spänningen slås på, och styr hur länge fläkten går efter att spänningen stängts av. Detta är oberoende av fuktnivå, vilket ger dig fullständig kontroll och flexibilitet.

Underhållsfria kullager bidrar till fläktens långa livslängd, med upp till 40 000 timmar vid kontinuerlig drift. Denna hållbarhet är en stor fördel, särskilt med tanke på fläktens pris. En annan imponerande egenskap är dess speciella vibrationsdämpning av motorn, vilket resulterar i en mycket låg ljudnivå.

En utmärkande funktion hos Flexit Silent Eco 100 TH är dess backspjäll, som hindrar kall luft från att tränga in när fläkten inte är i drift. Därutöver är fuktsensorn justerbar mellan 60 och 90% RH, vilket gör det möjligt att anpassa den efter dina specifika behov. Och med motorns överhettningsskydd kan du vara säker på att din fläkt kommer att fungera säkert och effektivt.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Underhållsfri
 • Låg ljudnivå
 • Justerbar fuktsensor

Nackdelar

 • Saknar luktsensor

3. PAX Calima – Bästa fuktstyrda fläkten

Fuktstyrd badrumsfläkt

Effekt: 4 W
Spänning: 12 V
Flödeshastighet: 110 m/h

Pax Calima är en effektiv lösning för dig som är ute efter en helautomatisk och reglagefri badrumsfläkt för kontinuerlig drift. Denna fläkt är framtagen för att ge dig optimal kontroll och effektivitet genom fuktstyrning, vilket gör den unik i sin klass.

Fläkten är utrustad med tre olika hastighetslägen och ett boost-läge. Det sistnämnda kan antingen programmeras eller aktiveras via app, vilket ger en hög grad av anpassningsförmögenhet och användarvänlighet. Fläkten monteras enkelt mot en separat kanal, antingen med naturligt självdrag i taket eller utan naturligt självdrag på ytterväggen.

Ett av Pax Calimas mest framstående attribut är dess app-styrning via Bluetooth. Detta gör det möjligt att styra fläktens alla funktioner från din smartphone, vilket tillåter enkel och behändig reglering. Den inbyggda allpoliga brytaren bidrar till fläktens enkelhet och säkerhet.

Fördelar

 • App-styrning
 • Fuktstyrd
 • Vädringsfunktion
 • Boost-läge

Nackdelar

 • Saknar luktsensor

4. KLIMATFABRIKEN Klimat K7 – Bästa tysta badrumsfläkten

Tyst badrumsfälkt

Effekt: 3 W
Spänning: 230 V
Flödeshastighet: 110 m/h

För dig som letar efter en ljudlös upplevelse i ditt badrum, Pax Calima badrumsfläkt är ett överlägset val. Fläktens mycket tysta drift gör det möjligt att njuta av ditt badrum utan störande ljud, samtidigt som det bibehåller ett optimalt klimat.

Pax Calima är helautomatisk och behöver inga reglage för kontinuerlig drift. Du kan enkelt anpassa dess prestanda med tre hastighetslägen och ett extra boost-läge, som kan programmeras eller aktiveras via app. Fläkten kan installeras på taket med naturligt självdrag, eller på en yttervägg utan självdrag, vilket erbjuder en hög grad av flexibilitet.

Det mest framträdande hos Pax Calima är även dennas app-styrning via Bluetooth. Från din smartphone kan du styra alla fläktens funktioner, vilket gör det lättare och mer bekvämt att använda. En inbyggd allpolig brytare tillför extra säkerhet och enkelhet.

Fördelar

 • Mycket tyst
 • App-styrning
 • Vädringsfunktion

Nackdelar

 • Endast via mobilen

5. FLEXIT Vario – Med fjärrkontroll

Badrumsfläkt med fjärrkontroll

Effekt: 3.8 W
Spänning: 230 V
Flödeshastighet: 115 m/h

Njut av enkelhet och komfort med denna badrumsfläkt som styrs smidigt med en fjärrkontroll. Den uppmärksamma designen gör att den passar in i de flesta hem, och praktisk användning är ett löfte som inte går att motstå.

Denna badrumsfläkt är anpassad för både 100 mm och 125 mm kanaler, vilket ger dig ett stort utrymme för flexibilitet och anpassning. Det är en smart lösning som passar olika bostadsförhållanden och ventilationssystem, vilket gör installationen till en bris.

En av de mest framstående egenskaperna med denna fläkt är dess fjärrkontroll. Den låter dig enkelt justera fläktens funktioner utan att behöva sträcka dig efter fläktens kontrollpanel. Detta ger en ökad bekvämlighet och användarvänlighet som du inte finner i alla fläktar.

Om du av någon anledning föredrar att justera inställningarna direkt på fläkten, finns också det alternativet. Med fläktens kontrollpanel kan du manuellt ändra fläktens inställningar och hitta en balans som passar dina behov bäst.

Fördelar

 • Med fjärrkontroll
 • Tyst
 • Bra kvalité

Nackdelar

 • Inga nackdelar

6. FLEXIT PRO7 – Med rörelsesensor

Fläkt med rörelsesensor

Effekt: 3 W
Spänning: 230 V

Badrumsfläkt Pro7 tar teknologi och komfort till nya nivåer med sin imponerande rörelsesensor. Det här är en fläkt som förenklar din vardag och ger dig en behaglig inomhusmiljö utan störande buller.

Denna badrumsfläkt är inte bara anmärkningsvärt enkel att installera, den är också användarvänlig. Med nio olika funktioner kan du anpassa driften för att passa just dina behov. Tack vare en praktisk multifunktionsväljare kan du snabbt och enkelt växla mellan olika driftlägen.

Fläkten har ett läge för kontinuerlig drift som säkerställer en god grundventilation, och ett läge för behovsstyrd ventilation. Den inbyggda termostaten gör det möjligt att flytta värme mellan rummen, vilket kan bidra till bättre energieffektivitet i hemmet.

Några stora fördelar med denna fläkt är dess integrerade fuktsensor, timer och termostat. Dessutom är fronten lätt att ta bort för rengöring av både fläkt och kanal. Det är klart att användarvänlighet har varit en central punkt i designen av denna fläkt.

Fördelar

 • Med rörelsesensor
 • Fuktsensor
 • Timer
 • Termostat
 • Enkel att installera

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Att tänka på innan man köper en badrumsfläkt

 • Fläktens kapacitet: Kontrollera fläktens kapacitet i förhållande till badrummets storlek. Du behöver en fläkt som effektivt kan ventilerar ut den fuktiga luften från badrummet.
 • Energieffektivitet: Se till att välja en fläkt som är energieffektiv för att spara på elräkningarna. Fläktar med energibesparingsläge är ett bra val.
 • Ljudnivå: Vissa fläktar kan vara ganska högljudda. Om du planerar att använda fläkten ofta, särskilt under natten, kanske du vill överväga en modell som är tystare.
 • Installation och underhåll: Vissa fläktar kan vara svårare att installera än andra. Det kan också vara en bra idé att titta på hur mycket underhåll fläkten behöver, till exempel hur ofta du behöver byta filter.
 • Extra funktioner: Vissa fläktar kan komma med extra funktioner, till exempel timer, fuktighetssensor, eller fjärrkontroll. Tänk på vilka funktioner som skulle vara mest användbara för dig.
 • Design och estetik: Slutligen, kom ihåg att fläkten också kommer att vara en del av badrummets inredning. Se till att välja en modell som passar med badrummets stil och färgschema.

Hur en badrumsfläkt fungerar

En badrumsfläkt är ett viktigt verktyg för att ventilera bort fukt och dålig lukt från badrummet. Så här fungerar den:

 1. Fläkten startar: Badrumsfläkten kan startas manuellt via en strömbrytare, eller automatiskt genom en timer, en fuktighetssensor, eller kanske till och med en ljussensor.
 2. Fläkten suger in luft: När fläkten är igång, skapar den en ström av luft genom att suga in luft från badrummet och pressa ut den genom ett ventilationsrör.
 3. Fuktig luft evakueras: Den mest kritiska funktionen för en badrumsfläkt är att suga bort den varma, fuktiga luften som produceras när du duschar eller badar. Genom att snabbt eliminera denna fuktiga luft, minskar fläkten risken för mögel och fuktskador.
 4. Luftflödet ersätts: När den fuktiga luften sugits ut, ersätts den av torrare luft från angränsande rum eller från utsidan. Detta hjälper till att balansera fuktnivåerna i badrummet.
 5. Fläkten stängs av: När luften har ventilerats tillräckligt (vanligtvis efter ett fastställt antal minuter eller när en viss fuktnivå har uppnåtts), stängs fläkten av.

Vissa avancerade badrumsfläktar kan ha extra funktioner, som värmeväxlare för energieffektivitet eller filter för att rensa luften från damm och andra partiklar. Men i grund och botten handlar det om att suga in luft från badrummet och pressa ut den för att skapa en konstant ström av frisk, torr luft.

Vilka funktioner kan en badrumsfläkt ha?

En badrumsfläkt kan ha en mängd olika funktioner för att förbättra dess effektivitet och användarvänlighet. Här är några möjliga funktioner:

 • Timer: Detta gör att du kan ställa in en tid för när fläkten ska stängas av automatiskt. Det är användbart om du vill att fläkten ska köra en stund efter att du har duschat, men inte glömma att stänga av den.
 • Fuktighetssensor (Hygrostat): Denna sensor detekterar nivån av fuktighet i luften och aktiverar eller inaktiverar fläkten baserat på inställda tröskelvärden. Detta kan vara mycket användbart för att hålla fuktnivåerna i badrummet under kontroll.
 • Värmeväxlare: Vissa badrumsfläktar inkluderar en värmeväxlare som återvinner värme från den utfläktade luften. Detta kan bidra till att minska uppvärmningskostnaderna, särskilt i kallare klimat.
 • Ljussensor: Vissa fläktar är utrustade med ljussensorer som aktiverar fläkten när badrumsljuset tänds. Detta kan vara praktiskt, eftersom du inte behöver komma ihåg att sätta på fläkten manuellt.
 • Låg ljudnivå: Många moderna fläktar har designats för att vara så tysta som möjligt, vilket kan vara en viktig funktion om du inte vill bli störd av fläktens ljud.
 • Hastighetsinställningar: Vissa fläktar tillåter dig att ändra hastigheten på fläkten, vilket kan vara användbart om du behöver extra ventilation ibland.

Varför man behöver en badrumsfläkt

En badrumsfläkt är en viktig del av ett badrum eftersom den bidrar till att förbättra luftkvaliteten och förhindrar uppbyggnad av fukt, vilket kan leda till en rad problem. Här är några skäl till varför du behöver en badrumsfläkt:

Minska fuktnivåer

Dusch och bad genererar mycket fuktig luft. Utan ordentlig ventilation kan denna fukt samlas och kondensera på väggar, speglar, fönster och andra ytor. Över tid kan detta leda till fuktskador eller mögelväxt, vilket kan vara dyrt att reparera.

Förhindra mögelväxt

Mögel trivs i fuktiga miljöer. Genom att hålla fuktnivåerna nere med en badrumsfläkt kan du förhindra att mögel växer, vilket är viktigt både för strukturen på ditt hem och för din hälsa.

Förbättra luftkvaliteten

Badrummet kan ibland fyllas med oönskade lukter eller kemikalier från rengöringsprodukter. En badrumsfläkt hjälper till att ventilera bort dessa lukter och förbättrar därmed luftkvaliteten.

Förhindra skador på fönster och speglar

Den ständiga kondensen från fuktig luft kan orsaka skador på speglar och fönster över tid. Det kan också orsaka att fönsterrutor blir suddiga och svåra att se igenom. En fläkt kan hjälpa till att minska dessa effekter.

Vanliga frågor om badrumsfläktar

Hur ofta bör jag använda min badrumsfläkt?

Du bör använda din badrumsfläkt varje gång du duschar eller badar, och låta den fortsätta att köra i minst 15-20 minuter efteråt för att säkerställa att all fuktig luft har ventilerats ut.

Kan jag ha en badrumsfläkt i ett badrum utan fönster?

Ja, faktum är att det är ännu viktigare att ha en fläkt i ett badrum utan fönster, eftersom det inte finns någon naturlig ventilation.

Är det svårt att installera en badrumsfläkt själv?

Installationen kan variera beroende på fläktens modell och ditt hem. Vissa kan vara relativt enkla att installera på egen hand, medan andra kan kräva professionell installation, särskilt om det kräver omfattande elektriskt eller ventilationssystemarbete.

Similar Posts