/

Bäst i test: Bästa badkarsblandaren 2023

Badkarsblandare hero

Håller du på att renovera badrummet eller helt enkelt vill byta ut din nuvarande badkarsblandare? Då har du kommit helt rätt! Vi har analyserat och recenserat de 5 bästa badkarsblandarna med olika egenskaper och former. Dessa är till exempel den billigaste badkarsblandaren, premiumvarianten och den snyggaste i svart färg. Fortsätt läsa nedan för att ta del av testet.

FM MATTSSON 9000E

(bäst i test)

5/5

FM MATTSSON 26401910

(billigt val)

4.5/5

Mora Izzy

(premiumvariant)

5/5

MORA INXX II

(med dusch)

5/5

ORAS Nova

(svart färg)

5/5

Att tänka på innan man köper en badkarsblandare

 1. Storlek och montering: Mät storleken på din badkarskant och se till att blandaren passar. Kontrollera även om blandaren ska monteras på väggen eller på badkarskanten.
 2. Material och kvalitet: Kvaliteten på materialen är viktig för att säkerställa att blandaren håller länge. Rostfritt stål eller mässing är vanliga materialval för badkarsblandare på grund av deras hållbarhet.
 3. Enkel eller termostatstyrd: Du kan välja mellan en enkel badkarsblandare med separata kranar för varmt och kallt vatten eller en termostatstyrd blandare som låter dig ställa in önskad temperatur och behålla den konstant.
 4. Vattenflöde och tryck: Kontrollera vilket vattenflöde och tryck blandaren kan leverera. Det är viktigt att se till att den passar ditt vattenförsörjningssystem för att undvika problem med vattentrycket.
 5. Funktioner och tillval: Vissa badkarsblandare har extra funktioner som exempelvis en handdusch eller utdragbar duschslang. Överväg vilka funktioner som är viktiga för dig och välj en blandare som har dem.

Hur fungerar en badkarsblandare?

En badkarsblandare fungerar genom att reglera flödet och temperaturen på vattnet som kommer ut från kranen och fyller badkaret. Den vanligaste typen av badkarsblandare är en enkelblandare med två separata kranar för varmt och kallt vatten. Här är en övergripande beskrivning av hur den fungerar:

 1. Reglering av vattenflöde: Genom att vrida på kranarna på badkarsblandaren kan du justera vattenflödet. Vattenflödet regleras genom att öppna eller stänga kranarna för varmt och kallt vatten. Genom att vrida båda kranarna i samma riktning kan du öka flödet, medan att vrida dem åt motsatta håll minskar flödet.
 2. Blandning av varmt och kallt vatten: Genom att justera de separata kranarna kan du blanda varmt och kallt vatten för att uppnå önskad temperatur. Genom att vrida på kranarna kan du öka eller minska mängden varmt eller kallt vatten som blandas för att få rätt temperatur.
 3. Termostatstyrda blandare: I fallet med termostatstyrda badkarsblandare finns en inbyggd termostat som låter dig ställa in önskad temperatur. Blandaren blandar automatiskt varmt och kallt vatten för att hålla temperaturen konstant, även om trycket eller temperaturen på det inkommande vattnet förändras. Det ger en bekväm och stabil dusch- eller badupplevelse.

Höjden på badkaret

Höjden på en badkarsblandare varierar beroende på typen av badkar och personliga preferenser, men generellt rekommenderas att den sitter mellan 70 till 75 centimeter från golvet. Om det är en dusch/badkombination, borde blandaren placeras där den är lättillgänglig från både dusch- och badpositionen.

Att byta en badkarsblandare själv

Att byta ut en badkarsblandare kan vara en något komplicerad process om du inte är bekant med VVS-arbete. Men om du känner dig bekväm att göra det själv, följ följande steg:

 1. Stäng av vattnet: Det är viktigt att stänga av vattnet till badrummet innan du börjar arbetet för att förhindra vattenskador. Detta kan vanligtvis göras från huvudvattenkranen till huset.
 2. Ta bort den gamla blandaren: Börja med att lossa skruvarna som håller blandaren på plats. Dessa kan vara dolda under kranens handtag eller en prydnadsplatta. Använd en skruvmejsel eller en kran för att göra detta.
 3. Koppla bort vattenledningarna: När du har tagit bort skruvarna kan du börja koppla bort vattenledningarna från blandaren. Använd en skiftnyckel för att göra detta och var försiktig så att du inte skadar rören.
 4. Installera den nya blandaren: När den gamla blandaren är borttagen kan du börja installera den nya. Följ tillverkarens anvisningar för att säkerställa korrekt installation. Vanligtvis innebär detta att ansluta vattenledningarna till den nya blandaren och säkra den på plats med de medföljande skruvarna.
 5. Slå på vattnet: När den nya blandaren är ordentligt installerad kan du slå på vattnet igen och testa blandaren för att säkerställa att allt fungerar som det ska.

Observera att alla blandare är olika och att processen kan variera något beroende på specifika modeller.

Typer av blandare

Det finns flera olika typer av badkarsblandare som har olika funktioner, installationsmetod och design. Här är några av de vanligaste:

 1. Monoblock-blandare: Dessa blandare har en enda spak som kontrollerar både vattnets flöde och temperaturen. De är populära för deras moderna utseende och enkla användning.
 2. Tvåhandtagsblandare: Dessa blandare har två separata handtag, ett för varmt vatten och ett för kallt vatten. Dessa är vanliga i traditionella badrum och låter användaren justera varmt och kallt vatten separat.
 3. Termostatblandare: Dessa blandare har inbyggda termostater som automatiskt justerar vattentemperaturen för att förhindra plötsliga temperaturväxlingar. De kan vara särskilt användbara för hem med barn eller äldre vuxna.
 4. Golvstående blandare: Dessa blandare installeras direkt på golvet snarare än på väggen eller badkaret. De är ofta använda tillsammans med fristående badkar och ger ett elegant och lyxigt intryck.

De 5 bästa badkarsblandarna

1. FM MATTSSON 9000E – Badkarsblandare bäst i test

Badkarsblandare test vinnare

När det kommer till att kombinera design, funktion och miljövänlighet, leder FM Mattsson 9000E 81900000 vägen. Vår testvinnare gör ett starkt intryck, inte bara med sitt vackra utseende, utan också med sina unika funktioner som sparar energi utan att kompromissa med komforten.

FM Mattsson 9000E 81900000 kännetecknas av sin optimala samverkan mellan form och funktion. Med sin vridbara omkastarpip erbjuder denna blandare flexibilitet och bekvämlighet vid användning. Dessutom kommer den med en mjukstängande mekanism med keramisk avstängning. Denna funktion ger en smidig användning och förlänger livslängden på blandaren.

EcoSafe®-blandaren garanterar en miljövänlig användning och hjälper till att spara energi. Den har även typgodkända backventiler, som bidrar till att förhindra tillbakavätskning och skyddar vattensystemet.

Denna badkarsblandare levererar den på alla viktiga fronter och står därmed ut som vår testvinnare. Så om du letar efter en produkt som inte bara är visuellt tilltalande, utan också sparar energi och är hållbar. Då är FM Mattsson 9000E 81900000 badkarsblandare det självklara valet.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Energisparande
 • Designmässigt attraktiv
 • Lång livslängd

Nackdelar

 • Inga nackdelar

2. FM MATTSSON 26401910 – Bästa billiga badkarsblandaren

Billig badkarsblandare

När budgeten är tight men funktionalitet fortfarande är en prioritet, blir FM Mattsson 26401910 badkarsblandare det perfekta valet. Trots sitt mindre attraktiva utseende, kompromissar den inte med de viktiga funktionerna. Denna badkarsblandare, tillverkad i mässing och med en elegant kromfärg, erbjuder både hållbarhet och stil.

FM Mattsson 26401910 utmärker sig med sin vridomkastare, vilket möjliggör smidig och bekväm användning. Även om den saknar en utloppspip, kompenserar dess vridomkastare detta genom att erbjuda flexibilitet vid badning.

En annan viktig egenskap är de inbyggda backventilerna i inloppen. Dessa ventiler hjälper till att förhindra bakflöde, vilket gör att du kan njuta av ditt bad utan oro för vattenkontamination. Tack vare sin lilla utsprång från väggen på bara 40 mm, är FM Mattsson 26401910 ett kompakt alternativ som passar perfekt även i mindre badrum.

Fördelar

 • Mycket billig
 • Funktionell vridomkastare
 • Klassisk design

Nackdelar

 • Inte så snygg

3. Mora Izzy – Premiumvariant

premiumvariant badkarsblandare

Izzy Raw badkarsblandare är synonymt med premiumkvalitet och sofistikerad design. Med en yta av obehandlad mässing, lovar denna badkarsblandare en vacker åldring och patinering över tiden, vilket ger en särskild vintage-känsla till ditt badrum.

Izzy Raw erbjuder inte bara estetisk tilltalande utan även högsta säkerhet. Dess säkerhetsblandare med tryckbalanserad termostatinsats garanterar en konstant vattentemperatur, medan säkerhetsspärren vid 38° förhindrar oväntade temperaturökningar. Denna blandare kommer även med en fast pip och ett piputsprång med väggbricka på 190 mm, vilket ger rikligt med rymd för en bekväm badupplevelse.

Dessutom innehåller Izzy Raw en handdusch, upphängare och en metallomspunnen slang på 1750 mm. Slangen är PVC- och BPA-fri, vilket ger en hälsosäkrare användning. Eco-stopp funktionen är ytterligare en miljövänlig detalj som hjälper till att spara vatten.

Fördelar

 • Mycket snygg
 • Med dusch
 • Vintage stil
 • Höga säkerhetsstandarder

Nackdelar

 • Något högre pris

4. MORA INXX II – Bästa badkarsblandare med dusch

Badkarsblandare med dusch

Mora INXX II badkarsblandare tar ett kliv framåt i både design och funktionalitet. Med en integrerad handdusch, förvandlar denna badkarsblandare ditt bad till en lyxig vattenupplevelse. Den mattvita finishen och handduschens stora, runda munstycke skapar en harmonisk estetik som kompletterar varje badrum.

Ett av de främsta försäljningsargumenten för Mora INXX II är den jämn temperatur den levererar. Med sin tryckbalanserade termostatinsats och säkerhetsspärr på 38°, ger den ett starkt skydd mot skållning.

Blandaren kommer även med en inbyggd omkastare i utloppspipen, vilket ger en smidig övergång mellan bad och dusch. Dessutom, med en piputsprång med väggbricka på 176 mm, ger den gott om utrymme för ett bekvämt bad.

Vad gäller hållbarhet är Mora INXX II både energieffektiv och vattenbesparande tack vare sin Eco-stopp funktion. Dessutom är handduschslangen BPA- och PVC-fri, vilket bidrar till en hälsosam och miljövänlig badupplevelse.

Fördelar

 • Med duschslang
 • Snyggt designad
 • Skön stråle från duschslangen

Nackdelar

 • Begränsade färgalternativ

5. ORAS Nova – Svart badkarsblandare

Svart badkarsblandare

Den snygga Oras Nova termostatblandare för badkar erbjuder både stil och funktion i en och samma produkt. Dess mattsvarta yta, som känns både modern och tidlös, gör att den passar in i de flesta badrumsmiljöer.

Blandaren är belagd med en slitstark Nano-keramisk Coating, vilket gör den extremt motståndskraftig. Detta innebär att blandaren håller sig lika vacker år efter år, med minimalt behov av underhåll. Dessutom, tack vare beläggningens vattenavvisande egenskaper, behöver du inte oroa dig för vattenskador.

En av Oras Nova termostatblandarens mest utmärkande funktioner är dess temperaturvred med säkerhetsspärr vid 38°C. Detta innebär att du kan njuta av ditt bad utan att oroa dig för att bli skållad. Dessutom inkluderar den volymvredet med integrerad keramisk omkastare och Eco-flödeskontroll, vilket bidrar till vattenbesparing.

Den fasta utloppspipen ger en stadig vattenflöde medan CASCADE-strålen skapar en spa-liknande atmosfär. Blandaren är också utrustad med backventiler och smutsfilter, vilket bidrar till en längre livslängd och renare vatten. En svart och snygg badkarsblandare med hög kvalité.

Fördelar

 • Stilren mattsvart färg
 • Inbyggd Eco-flödeskontroll
 • CASCADE-stråle
 • 160cc

Nackdelar

 • Något högt pris

Ett badkar i ett badrum med mörkt klinker

Vanliga frågor om badkarsblandare

Hur underhåller jag min badkarsblandare?

För att hålla din badkarsblandare i gott skick, rengör den regelbundet med milda rengöringsmedel och en mjuk trasa. Undvik hårda rengöringsmedel som kan skada ytan.

Hur kan jag spara vatten med min badkarsblandare?

Det finns flera blandare med energieffektiva funktioner tillgängliga på marknaden idag. Du kan till exempel leta efter blandare med lågflödesfunktioner eller termostatstyrda blandare.

Similar Posts