/

Bäst i test: Bästa bäddmadrassen 2023

Bäddmadrass bäst i test hero

Att hitta den bästa bäddmadrassen via nätet kan vara en svår nöt att knäcka. Man vill att madrassen skall vara bekväm, hålla hög kvalité och passa bra med ens egna säng. Vi har därför hjälpt er med detta och analyserat samt recenserat de 5 bästa bäddmadrassena för olika scenarion så att ni slipper chansa. Vi har valt ut bäddmadrassen som är bäst i test, den billigaste och den bekvämaste för ryggen.

Se även vårat test av kontinentalsängar som kan passa till en av dessa bäddmadrasser.

 Ekens Latex Trens

(bäst i test)

Viking Supersoft

(billig)

Jensen Starrose

(tjock)

Tempur Pro Plus

(hård)

Ekens Softex Trens

(mjuk)

De 5 bästa bäddmadrasserna

1. Ekens Latex Trens – Bäddmadrass bäst i test

Bäddmadrass bäst i test

Höjd: 9cm

Ekens Latex Trens Bäddmadrass är bäst i testet och ger både komfort och kvalitet för en skön natts sömn. Den här bäddmadrassen är tillverkad av Ekens, en tillverkare som är känd för att skapa riktigt sköna bäddmadrasser.

Madrassen är stoppad med latex vilket bidrar till att den kan upplevas som sval. Denna unika egenskap beror på att latex leder fukt bort från kroppen vilket hjälper till att reglera kroppstemperaturen under sömnen och förhindrar överhettning. Dessutom omsluts latexstoppningen av ett vitt fodral i 100% polyesterstretch. Detta fodral är sammantrensat med stoppningen som ger en stabil och skön bäddmadrass.

När det gäller produktspecifikationer har Ekens Latex Trens Bäddmadrass en latexplatta på 4,8 cm som är perforerad och en kanalfiberplatta. Madrassens densitet är 65 kg/m², med en blandning av 20% naturlig och 80% syntetisk latex. Den 5-zonade perforeringen bidrar till att fördela trycket jämnt över hela kroppen för en anpassad stödförmåga. Efter ni läst detta förstår ni säkert varför vi valde att placera Ekens Latex Trens Bäddmadrass i toppen av vårat test.

Fördelar

 • Bekväm
 • Prisvärd
 • Många goda egenskaper

Nackdelar

 • Inga nackdelar

2. Viking Supersoft Bäddmadrass – Bästa billigaste bäddmadrassen

Bästa billiga bäddmadrassen

Höjd: 8cm

Viking Supersoft Bäddmadrass är en dröm för alla som söker en mjuk känsla i sängen. Med en högelastisk stoppning som ger en riktigt mjuk känsla är denna madrass ett utmärkt val för alla som vill förbättra sin sovupplevelse.

Denna madrass kommer från Viking, ett märke känt för sin kvalitet och hållbarhet. Madrassen har en kärna av högelastisk supersoft polyeter som ger rätt stöd samt komfort och 4-kanals spiralkrusade polyesterfiber som effektivt transporterar bort fukt och värme.

Viking Supersoft Bäddmadrass finns i flera storlekar vilket gör det enkelt att hitta den perfekta passformen för din säng. Dessutom är den tillgänglig i färgen vit som gör att den enkelt kan matcha din befintliga inredning.

En stor fördel med denna madrass är dess pris. Den är den billigaste bäddmadrassen på marknaden just nu vilket gör den till ett utmärkt val för alla som söker en högkvalitativ madrass till ett överkomligt pris.

Fördelar

 • Hög elastisk stoppning
 • Effektiv fukttransport
 • Billig

Nackdelar

 • Endast en färg

3. Jensen Starrose – Bästa tjocka bäddmadrassen

Bästa tjocka bäddmadrassen

Höjd: 10cm

När det kommer till kvalitet och komfort, är Jensen Starrose Bäddmadrass svår att slå. Med sin stilfulla design och lyxiga känsla är denna bäddmadrass inte bara en madrass, utan ett statement.

Madrassen är extra tjock med en höjd av 10 cm vilket bidrar till att ge bästa möjliga stöd och komfort under din sömn. Den är tillverkad i Kairo Kashmir-kvalitet som ger en fantastisk soft touch-upplevelse. Kairo är en viskos av hög kvalitet, känd för sina optimala fukttransporterande och värmereglerande egenskaper. Detta, i kombination med Kashmir, ger Jensen Starrose en exklusiv design och känsla.

En av de mest imponerande funktionerna i Jensen Starrose Bäddmadrass är dess stoppning i Innergetic Sonocore Latex. Denna latex har en öppen cellstruktur som ger mycket god luft- och fuktgenomströmning. Dessutom är stoppningsplattan både perforerad och profilerad vilket ger optimal ventilation och en mjukare och en fastare sida. Detta bidrar till att skapa ett renare och friskare sängklimat eftersom bakterier och kvalster inte trivs i latex.

Fördelar

 • Extra tjock
 • Mycket skön
 • Imponerande funktioner

Nackdelar

 • Inga nackdelar

4. Tempur Pro Plus – Bästa hårda bäddmadrassen

Bästa hårda bäddmadrassen

Höjd: 8cm

Tempur Pro Plus är en 8 cm tjock bäddmadrass som erbjuder en hårdare känsla jämfört med andra madrasser på marknaden. Dess unika Tempur-material är Tempurs mest anpassningsbara och tryckavlastande bäddmadrass hittills. Detta avancerade material består av miljarder ultrakänsliga celler som anpassar sig efter din vikt, form och värme vilket ger ultimat komfort och stöd​.

Om du redan äger en Tempursäng kommer du att upptäcka att det är just bäddmadrassen som avgör sängens känsla av fasthet. Att köpa en ny bäddmadrass till en befintlig säng i gott skick kan ge en helt ny nivå av komfort och stöd. Dessutom bidrar regelbunden utbyte av din bäddmadrass till att öka livslängden på din befintliga madrass eller säng​.

Fördelar

 • Extra hård
 • Bekväm
 • Bra pris

Nackdelar

 • Kan vara för hård

5. Ekens Softex Trens – Bästa mjuka bäddmadrassen

Bästa mjuka bäddmadrassen

Höjd: 9cm

Ekens Softex Trens är en bäddmadrass som utstrålar exklusivitet och omsorg om detaljer. Dess lyxiga känsla kommer till stor del från den tjocka, mjuka Softex-stoppningen och den trensade fodralen. Om du söker en bäddmadrass som är mjukare än de flesta men fortfarande ger tillräckligt med stöd, kan Ekens Softex Trens vara det perfekta valet för dig.

Bäddmadrassens kant kan dessutom fås i samma färger som Ekens sängar vilket gör det möjligt att skapa en enhetlig och sammanhängande stil i ditt sovrum. Vid en höjd av cirka 9 cm är madrassen tillräckligt tjock för att ge en känsla av lyx och komfort.

Fördelar

 • Softex-stoppning
 • Mycket mjuk och skön
 • Hög komfort

Nackdelar

 • Behöver fläcktvätt

Kvinna som ligger och sover på en vit säng

Att tänka på innan man köper en bäddmadrass

 • Temperaturkontroll: Vissa material, som minneskum, kan hålla på värme mer än andra, vilket kan vara en nackdel om du tenderar att bli varm när du sover. Vissa bäddmadrasser har dock funktioner för temperaturreglering eller kylteknologi.
 • Komfort och stöd: Bäddmadrasser finns i olika tjocklekar och material som minneskum, latex, ull och bomull. Vilken som är bäst för dig beror på dina personliga preferenser och eventuella hälsoproblem. Till exempel kan minneskum och latex erbjuda mer stöd och tryckavlastning, vilket kan vara bra för personer med rygg- eller ledproblem.
 • Storlek: Se till att du vet exakt vilken storlek du behöver för din bäddmadrass. Den bör matcha storleken på din befintliga säng för att säkerställa maximal komfort och effektivitet.
 • Material: Om du är allergisk mot vissa material, eller känslig för damm och kvalster, bör du överväga en allergivänlig bäddmadrass.

Vad är en bäddmadrass?

En bäddmadrass är en typ av tunn madrass som placeras ovanpå en vanlig madrass för att öka komforten och förlänga livslängden på den underliggande madrassen. Den kan även bidra till att skydda den underliggande madrassen mot fläckar, svett och kroppsoljor. Bäddmadrasser finns i olika material, inklusive minneskum, latex, dun och bomull.

Bäddmadrasser är vanligtvis mycket lättare än standardmadrasser vilket gör dem lättare att ta av för tvätt eller luftning. De kan bidra till att förändra fastheten på sängen, ge extra stöd och hjälpa till att reglera temperatur. Bäddmadrassen kan vara särskilt användbar för de som har problem med ryggen eller för de som bara vill förbättra komforten i sin säng.

Skillnaden mellan en bäddmadrass och vanlig madrass

En bäddmadrass och en vanlig madrass har olika funktioner och de används på olika sätt i sängen.

 • Vanlig madrass: Detta är den primära madrass du sover på. Den är oftast tjockare och är konstruerad för att ge stöd till kroppen inklusive ryggradens vinkel. En madrass kan vara tillverkad av olika material så som fjädrar, skum, latex eller en kombination av dessa. Madrassen absorberar din kroppsvikt och bidrar till din övergripande sömnkomfort. Madrasser kommer i olika fasthetsgrader, från mjuk till extra fast.
 • Bäddmadrass: En bäddmadrass är en extra och tunnare madrass som du placerar ovanpå din vanliga madrass. Syftet med en bäddmadrass är att ge ytterligare komfort och värme och kan även bidra till att förlänga livslängden på din vanliga madrass. Bäddmadrasser kan vara gjorda av olika material som minneskum, latex, dun och ull. De kommer också i olika fasthetsgrader och kan hjälpa till att justera känslan av din befintliga madrass, till exempel om du önskar en mjukare yta att sova på.

Mjuk eller hård bäddmadrass?

Valet mellan en mjuk eller hård bäddmadrass beror på personliga preferenser och individuella behov. Det finns ingen universell “rätt” fasthet för en bäddmadrass eftersom det beror på din kroppstyp, sovstil och eventuella specifika hälsoproblem. Här är några saker att tänka på när du väljer mellan en mjuk eller hård bäddmadrass:

 1. Komfortnivå: En mjuk bäddmadrass ger vanligtvis en känsla av att sjunka ner i madrassen och kan ge mer tryckavlastning för leder och muskler. Det kan vara fördelaktigt för personer som föredrar en mer kuddliknande yta eller har problem med tryckpunkter. Å andra sidan kan en hårdare bäddmadrass ge ett fastare stöd och kan vara mer lämplig för personer som föredrar en fastare sovupplevelse.
 2. Ryggradsjustering: En bra madrass, oavsett fasthet, bör hjälpa till att upprätthålla en neutral ryggradsposition när du ligger på den. Det är viktigt att din ryggrad är i en naturlig position för att undvika obehag eller smärta. Vissa personer kan behöva en mjukare madrass för att lindra tryck på specifika områden, medan andra kan föredra en fastare madrass för att stödja ryggraden ordentligt.
 3. Sovstil: Din sovstil kan också påverka ditt val av fasthet. Om du sover på rygg eller mage kan en medium till fast madrass ge bättre stöd och hjälpa till att bibehålla en korrekt ryggradsposition. Å andra sidan kan personer som sover på sidan föredra en något mjukare madrass för att ge tryckavlastning på axlar och höfter.
 4. Hälsoproblem: Om du har specifika hälsoproblem som ryggsmärta eller ledbesvär kan det vara bra att rådgöra med en läkare eller specialist för att få rekommendationer om vilken typ av madrassfasthet som är mest lämplig för dig.

Kan man sova direkt på en bäddmadrass?

Ja, det är möjligt att sova direkt på en bäddmadrass utan att ha en vanlig madrass under. Det beror på dina personliga preferenser och hur bekväm du känner dig på bäddmadrassen ensam.

Bäddmadrasser är vanligtvis tunnare och mjukare än vanliga madrasser. De är utformade för att ge extra komfort och stöd när de placeras ovanpå en vanlig madrass. Men om du föredrar en mjukare sovyta eller om du har en specifik anledning att sova direkt på en bäddmadrass, till exempel om du har en säng med inbyggd bäddmadrass, är det möjligt att sova direkt på den.

Vilket material är bäst för en bäddmadrass?

Det beror på dina personliga preferenser och eventuella hälsoproblem. Vanliga materialval inkluderar minneskum, latex, ull och bomull. Minneskum och latex kan erbjuda mer stöd och tryckavlastning, medan ull och bomull kan ge en naturlig och andningsbar känsla.

Vanliga frågor

Hur länge håller en bäddmadrass?

Hållbarheten på en bäddmadrass varierar beroende på material och användning. Generellt sett kan en högkvalitativ bäddmadrass förväntas hålla i flera år, men det kan vara bra att kontrollera garantin från tillverkaren för att få en uppfattning om förväntad livslängd.

Behöver jag använda ett bäddmadrassöverdrag?

Användningen av ett bäddmadrassöverdrag är rekommenderat för att skydda din bäddmadrass mot fläckar, smuts och allergener. Det gör även rengöringen enklare. Välj ett överdrag som är lätt att ta av och tvätta regelbundet för att bibehålla en ren och fräsch bäddmadrass.

Vad kostar en bäddmadrass?

En bra bäddmadrass kostar 3000kr och uppåt.

Similar Posts